БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Гергана Генова: Хранителните разстройства и ролята на лекаря по дентална медицина

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Гергана Генова е завършила стоматология в Медицински Университет, Факултет дентална медицина – гр. Пловдив. Професионалната й ориентация е насочена към детската дентална медицина. Работи в дентална клиника К-дент в гр. Пловдив.

__

Хранителните разстройства са заболявания, които много често биват подценявани от обществото и самия човек. Освен това вероятността да придобият хронично проявление и да останат за дълго време в живота на болния е много голяма. Те се срещат главно при юноши и младежи в тийнейджърска възраст, като женският пол е по-често засегнат. Хранителните разстройства трябва да се разпознават и лекуват възможно най-рано, тъй като те могат да бъдат свързани със сериозни психологически, социални и физически последствия за човека.

Към тях се отнасят анорексия (или анорексия нервоза), булимия (или булимия нервоза) и така нареченото „разстройство на преяждането“ (или хиперфагия).

Това са многофакторни заболявания – комбинацията от генетична предразположеност, социални влияния и психологическа уязвимост могат да доведат до развитие на хранително разстройство. От психологическа страна често има проблеми в областта на самостоятелност, самочувствие и управление на емоциитe.

Едно усложнение в резултат на различния начин на хранене и самоиндуцираното повръщане, е свързано с киселинно увреждане на зъбите – ерозия на твърдите зъбни тъкани. В допълнение към излагането на стомашна киселина на зъбите (ендогенна причина), увеличената консумация на хранителни киселини (екзогенна причина) ускорява прогресирането на ерозиите. Особено пациентите с подчертан стремеж към слабо тяло често живеят според строг диетичен план, който включва много плодове, зеленчуци, салати и плодови сокове, съдържащи оцет, както и кисели диетични газирани напитки.

 

След като зъбите загубят блясъка си, честото излагане на киселина води до плоски вдлъбнатини, увеличаване на разрушаването на зъбния емайл и излагане на дентина. В последствие, ако причината не бъде отстранена, може да се стигне и до пулпата на зъба.

 

Загубата на зъбните тъкани е предимно безболезнена и поради това често се забелязва само, когато зъбите вече са претърпели значителни щети, промени в цвета или чувствителност към температури на консумираните храни и напитки. Необходима е ранна диагностика от зъболекар, за да може да се предприемат подходящи терапевтични мерки.

 

Докато само около 5% от общото население са засегнати от изразена ерозия, то той е 90% при пациенти с булимия и 20% при тези с анорексия. Локализацията на дефектите е различна: при анорексия, те са по-склонни да бъдат открити по външните повърхности на зъбите; при булимия, най-вече от вътрешната страна на предните и кучешките зъби и малките кътници (премолари) на горната челюст. Пациентите с булимични и рестриктивни компоненти на хранително разстройство често показват комбинация от двете клинични проявления.

 

При редовно повръщане ерозиите могат да прогресират много бързо и да доведат до цялостно скъсяване на резците. Наблюдава се и промяна в слюнчената секреция и вторична ксеростомия. РН на слюнката не е в норма. Напукани устни и устни ъгли, гъбички, възпаление на езика и възпалена лигавица в следствие на дразнещото действие на стомашното съдържимо също са често срещана находка в устната кухина.

Зъболекарите имат редица важни роли за лечение на хранителни разстройства:

  • ранно или първично откриване,
  • в обучението и превенцията,
  • в лечението.

Увреждането на зъбите може да бъде първия признак за неоткрито досега хранително разстройство. Пациентите с булимия често пазят симптомите си в тайна от срам, и по този начин могат да се обърнат към зъболекар за първи път относно зъбен проблем. Разпознавайки симптомите и клиничната картина той може да ги насочи към психотерапевт или друг медицински специалист. Разяснението от страна на стоматолога и профилактиката включват информация за възможни последици от самоиндуцираното повръщане и селектирания избор на храна в областта на зъбите, както и опции за хигиена на устната кухина за избягване или намаляване на допълнителни увреждания.

 

Терапевтично става дума за мерки за защита на зъбите от флуориране до възстановяване на вече получените зъбни дефекти. Профилактичните шини за реминерализираща терапия са задължители при пациентите с хранителни разтройства!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари