БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Александър Димитров: Физиотерапия и рехабилитация при пациенти след COVID-19 с белодробен оток

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (3 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

Д-р Александър Димитров

Физиомед клиник

Д-р Александър Димитров е специалист физиотерапевт. Занимава се с лечение на широка гама заболявания на опорно-двигателния апарат, централна и периферна нервна система, както и възстановяване на спортисти след травми и оперативни интервенци. Изготвя цялостни въстановителни комплекси и хранителни режими.

Работи с пациенти във Физиомед клиник (гр. Пловдив, бул. “Христо Ботев” 150) след предварително записване на тел. 0893 90 15 15.

___

Най-честите усложнения след преболедуване на COVID-19 са при дихателната и сърдечно-съдовата система. Медицинските данни показват, че могат да се наблюдават усложнения до 6 месеца след прекарана инфекция, независимо от тежестта на нейното протичане. Препоръчително е няколко седмици след стабилизиране от COVID-19 да се направи оценка на състоянието на сърцето и съдовете при кардиолог, както и функционално изследване на дишането при пулмолог.

Методът на лечение, който ние от Физиомед прилагаме за първи път в България, може да забави или дори да спре прогресията на фиброзата при пациенти, които са преболедували COVID-19. Терапията е показала отлични резултати при пациенти с различни обструктивни белодробни заболявания (ХОББ, астма, муковисцидоза и др.).

Подобно на многобройните мнения, получени от потребителите, гореспоменатите изследвания документират следните резултати:

  • Муколитичен ефект
  • Стимулиране на отхрачването
  • Повишен интерстициален дренаж и белодробна лимфна активност
  • Отпускане на дихателните мускули
  • Подобрена вентилация
  • Адхезиолиза (освобождаване на белодробни/плеврални сраствания)

Едно от честите усложнения, които развиват пациентите с COVID-19, е белодробен оток. Тук приносът на физиотерапията може да бъде критичен. Въпреки че няма конкретни проучвания за тази индикация, няколко лечения могат да дадат очевидни резултати.

Чрез намаляване на „натоварването на белите дробове“ намалява и „сърдечният товар (вляво)“, което от своя страна води до незабавно подобряване на общото състояние. Лечения с физиотерапия могат да се провеждат при интензивна терапия както преди, така и след асистирано дишане. Докато пациентът се вентилира, това лечение не е противопоказно поради възможни смущения с вентилатора и възможни спазми.

След като са излекувани пациентите, които са имали COVID-19, могат да получат белодробна фиброза, дори ако са имали леки симптоми.

Проучвания и емпирични доказателства показват, че фиброзата на интерстициалната белодробна тъкан се забавя или дори се прекъсва напълно чрез лечение с терапията.

Лечението с физиотерапия може да забави или дори да спре прогресията на фиброзата при пациентите. Освен това лечението благоприятства освобождаването на сраствания между белия дроб и плеврата.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари