БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Стефка Евтимова: Поленова алергия

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (4 вота, средно: 3,75 oт 5)
Loading...

Д-р Стефка Евтимова има признати две клинични специалности – педиатрия и алергология и клинична имунология. Преминала е множество специализирани курсове за модерни диагностични методики и лечебни подходи при алергично болни. Редовно публикува научно-практически статии в помощ на колегите от общата и специализираната практика. Разработила е редица помощни материали за обучение на пациенти с алергични страдания. Последните двадесет години работи изключително в областта на клиничната алергология, диагностицирайки и лекувайки широк кръг заболявания, включително бронхиална астма, алергичен ринит, атопичен дерматит, уртикария, хранителна и медикаментозна алергия, контактен дерматит, поленов риносинуит и конюнктивит и инсект – алергия. Член е на Български лекарски съюз, Българско дружество по алергология и клинична имунология, Европейска академия по алергология и клинична имунология. Редовно взима участие в национални и международни конференции и конгреси. Поддържа собствен уеб сайт www.evtimova.com

___

Алергията към полени представлява патологична реакция на имунната ни система към нормално разпространяващи се в природата поленови зрънца. Това се случва през пролетно-летния сезон, но с тенденциите за глобално затопляне и ранния цъфтеж на някои растителни видове, този сезон започва още през февруари за брезите и приключва до средата на октомври за амброзия, пелин и семейство щирови. На практика без полени във въздуха остават само 3 месеца – ноември, декември и януари. Във всеки период концентрацията на различните видове полени е различна като едни се появяват, а други – намаляват и изчезват.

Появил се в околната среда, един полен се задържа във въздуха минимум 2 месеца, а житният цели 6 месеца. Всеки поленов сезон има своите особености – различно начало, продължителност и интензитет, в зависимост от климатичните условия. Промяната на температурата в Северна Европа е причина за по-ранното начало на брезовия поленов сезон. Поленовите зрънца се пренасят на огромни разстояния от въздушните течения и могат да причинят оплаквания у хора, които нямат непосредствен контакт с тях. Характерно за поленовата алергия е:

  • Повтаряемост – всяка година приблизително по едно и също време пациентите имат идентични оплаквания.
  • Оплакванията са по-изразени навън в контакт със съответните полени, в слънчеви и ветровити дни и значително намаляват при престой в затворени пространства, както и в дъждовните дни.
  • Обикновено се засягат едновременно два или повече органа – очи, нос, бял дроб, кожа, лигавица на устна кухина.
  • Има генетична предиспозиция – при един родител с поленова непоносимост, вероятността детето да развие такава през всеки един етап от живота си е 25%.

Повечето пациенти с прояви на поленова алергия са алергични към няколко различни растителни вида Най-често в България пациентите са алергични към брезовия и тревния полен. Разпространението на тревния полен започва от края на пролетта до началото на лятото, но някои треви имат дълъг период на разпространение, почти целогодишно.

Поленовият календар е изготвен от Мариела Христова-Савова, биолог в лаборатория Алергенни препарати към БУЛ БИО-НЦЗПБ в гр. София.

 

Какви са основните оплаквания на хората алергични към полени?

Най-често на полени реагират носът и очите, като едновременното засегне на 2-та органа се среща в над 70% от случаите. Сърбежът, кихането, воднистият секрет, запушването на носа са основните прояви на алергичния поленов ринит. Силно зачервяване, сърбеж и сълзене на двете очи едновременно са втората по честота група оплаквания. Между 40% и 50% от пациентите с алергичен риноконюнктивит развиват и симптоми на бронхиална астма. Наличието на тежест в гърдите, чувство за недостиг на въздух, кашлица, свиркащо дишане в този сезон налагат необходимостта за изключване или потвърждаване на диагнозата бронхиална астма.

Оралният алергичен синдром се характеризира с оток и сърбеж на устни, език, меко небце, след контакт на пресни плодове, зеленчуци и сурови ядки с лигавицата на устната кихуна. Най-често описани реакции на кръстосана реактивност са между: брезов полен – сурови плодове: ябълка, череши, моркови, целина, бадеми, картофи; тревен полен – киви, домати; амброзия – банани, пъпеш, диня. Термичната обработка намалява оплакванията.

Диагнозата на поленовата алергия се поставя чрез кожно-алергично тестуване или доказване на антитела в кръвта към полени. Изключително важно е да има съвпадения межди резултата от теста и клиничните оплаквания при съответния пациент. За това ние съветваме хората с поленова алергия да следят актуалния поленов календар за сезона, за да преценят кои от полените предизвикват оплакванията им.

Лечението:

Както при всички алергични заболявания, така и при поленозите е важно намаляването на контакта със специфичния алерген (до колкото това е възможно). Престой през поленовия сезон на места с намалена концентрация на полени – на морския бряг, в по-чисти райони намалява значително оплакванията. Медикаментозното лечение включва използването на съвременните антихистамини под формата на таблетки, капки за очи, спрей за нос, а при по-тежките прояви и локален кортикостероид в носа.

Алергенната имунотерапия е с доказана ефективност при млади пациенти, алергични към 1-2 полена и ранно начало на започването й – 2-ри и 3-ти сезон. Чрез нея се постига значително намаляване на оплакванията в продължение на години след спирането й. Предотвратява се нова сенсибилизация; спира прогресирането на поленовия риноконюнктивит до бронхиална астма. Освен класическата парентерална имунотерапия през последните години се прилага и сублингвална (с капки под езика). Нейното приложение е по-удобно за пациента поради липсата на болезнени убождания, самостоятелност в приложението й, по- безопасна (с по- малко странични ефекти ) е и по-подходяща за пациентите в детска възраст.

Започването на ИТ се прецизира след извършване на диагностични кожни прик тестове с полени и подробното й обсъждане с пациента или неговите родители. Продължителността е между 3 и 5 години.

Ето и някои практични препоръки:
  • В сухите, горещи и ветровити дни полените са по-опасни, защото по-голямо количество полепва върху лигавицата на носа и очите и причиняват по-тежки оплаквания. За предпочитане е в такива дни да стоите предимно в затворени пространства. Дъждовните дни са по-благоприятни за вас, тъй като въздухът „се измива” от полени и симптомите временно се облекчават.
  • Ако имате домашен любимец, възможно е да не сте алергичен към него, а към полените полепнали по козината му, които пренася в дома ви. Това трябва да се уточни чрез кожно тестване. След разходка с домашния ви любимец навън, винаги го почиствайте.
  • Концентрацията на дървесните полени е най-висока сутрин. Затова по това време затваряйте прозорците, за да намалите контакта си с тях.
  • Ако предпочитате да спортувате навън, правете го следобед, когато нивото на полените е по-ниско.
  • Носете големи слънчеви очила, които освен, че имат UV-защита, възпрепятстват и директното попадане на полени върху очната повърхност.
  • След продължителен престой навън или работа на двора, задължително взимайте душ и изпирайте дрехите си, тъй като по тях има значително количество полепнали полени. Промивайте очите с изкуствени сълзи, а носа със солени разтвори – това ще намали оплакванията ви.
  • Ако носите меки контактни лещи, те могат да бъдат причина полените да се задържат по-дълго в контакт с очната лигавица, тъй като имат висока способност да абсорбират всичко от околната среда – полени, цигарен дим, както и медикаменти в сълзите. За препоръчване е в този сезон да се носят лещи за краткосрочна употреба.
  • Тютюнопушенето (активно и пасивно) увеличава 3 пъти риска от алергизация към полени, тъй като увредените повърхностни клетки от цигарения дим са по-уязвими на полени.
  • Сулфатите във вината и бирата предизвикват алергични реакции у някои хора. Ако сте един от тях и имате поленов риноконюнктивит, то консумирането на алкохол в този сезон може да влоши оплакванията ви съществено.
  • Стресът влошава вашите алергии. При хора, които имат високо ниво на стрес, алергичният риноконюнктивит протича 4 пъти по-тежко. Всичко, което може да намали нивото на стреса ще подобри и симптомите: медитация, йога, редовен спорт, слушането на класическа музика и други. В проучване е установено, че слушането на Моцарт намалява продукцията на вредните антитела срещу алергени. Същото се случва и при целувка с любим човек.
  • Избягвайте помещения, в които има иританти като парфюми, ароматизатори, запалени свещи, декорации, тъй като допълнително дразнят и без това алергично възпалените лигавици на носа и очите.
  • Плуването е чудесен спорт, но имайте предвид, че хлорните препарати използвани за дезинфекция имат силен дразнещ ефект и също могат да влошат симптомите ви, особено при плуване в закрити басейни.
  • При налична поленова алергия при един от родителите плануването на бременността и раждането на детето извън поленовия сезон намалява риска от изява на такава според някои проучвания.
Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари