БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

маг. фарм. Пламен Симеонов: Билки, използвани при бъбречно-каменна болест

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 3,00 oт 5)
Loading...

маг. фарм. Пламен Симеонов

Аптека 36.6 Била Марица

Маг. фарм. Пламен Симеонов е завършил фармация в Медицински Университет – Пловдив. Преминал е сертифицирани курсове по фитотерапия и хомеопатия.

_________________________

Бъбречно-каменната болест (нефролитиаза, уролитиаза), представлява образуване под действието на различни фактори на твърди конкременти, в легенчетата на бъбреците. Факторите, които провокират образуване на камъни, могат да бъдат с различен произход: намален прием на течности; обилно изпотяване; загуба на течности през храносмилателната система (напр. при диария), което може да намали отделеното количество урина, като това от своя страна спомага за образуването на камъни; повишено отделяне на камъкообразуващи вещества (калций, оксалати, пикочна киселина) или намалено отделяне на вещества, които подобряват разтворимостта на солите (цитрати); инфекции на пикочните пътища;

лош режим на хранене; състав на консумираната водa; климат и др.        

Много често, образувалите се камъни могат да бъдат безсимптомни (ако камъкът е неподвижен в бъбречното легенче) и да се установят при профилактичен преглед при лекаря. Най-често обаче бъбречно-каменната болест протича с т.нар. бъбречна колика, породена от движението на камъка по хода на уретерите. Тя се изявява с болка от лявата или дясната поясна област, върви странично по тялото и стига до слабините. Много често може да има гадене, повръщане, чести и болезнени позиви за уриниране, с отделяне на кръв в урината. Болката може да продължи от минути до часове като обикновено протича с периоди на засилване и отслабване. Тези симптоми характеризират т.нар. „бъбречна криза“.

Лечението обикновено е индивидуално, като е важно да се установи вида, размера и местоположението на камъка. Бъбречната криза обикновено се лекува със спазмолитици, които имат болкоуспокояващ характер, след което се преминава към лечение на самия конкремент. Много често се прилагат алтернативни методи като диетолечение, балнеолечение или стимулиране на диурезата чрез билкови препарати. В статията по-долу ще ви представим няколко растения, които повлияват благоприятно бъбречно-каменната болест и улесняват естестевното изхвърляне на камъка.

NB! При възникване на някои от гореописаните симптоми никога не преминавайте към самолечение или самодиагностика, тъй като те могат да бъдат симптоми на множество други заболявания, които само лекар-специалист може да разграничи. Затова, преди да предприемете каквито и да е действия, препоръчително е винаги да се консултирате с лекар или фармацевт относно възможностите за лечение.

Полски хвощ

Полският хвощ (Equisetum arvense) представлява едногодишно, тревисто растение, високо около 20см. Има пролетно (спороносно) стъбло и разклонено (лятно) стъбло, като за целите на медицината се използва лятното стъбло. Расте около влажни места, мочурища и др. Съдържа еквизетонин (сапонин), силицева, оксалова и аконитова киселини, смола, тлъсти масла и др. Има изразено диуретично, нефролитично действие и подобрява еластичността на съдовете. Използва се от дълбока древност като помощно средство при лечение на каменно-бъбречна болeст.

Бреза

Представители на род Брезови (Betulaceae) се срещат в почти всички части на умерения пояс на Северното полукълбо, но от всички видове само 7 имат приложение в медицината. Един от най-широко използваните представители е Бялата бреза (B.alba), която представлява до 30 метра високо дърво със снежно-бяла кора, почти ромбични листа, тъмни отгоре, а отдолу светлозелени. Именно листата са използваемата част на растението. Съдържат танини, етерично масло, бетулин, бетулинова киселина и др. Има диуретично, противовъзпалително действие при нефрити, и като разтворител на бъбречните камъни.

Пача трева

Пачата трева (Polygonum aviculare), е едногодишно тревисто растение, със силно разклонено, почти полегнало стъбло. Среща се по тревисти места, край огради и пътища. Използва се цялата надземна част на растението. Съдържа флавонолови, глюкорониди, кверцетин, кемпферол, силициеви соли и др. Има диуретично, антиоксидантно, противовъзпалително, ранозаздравяващо действие.

Магданоз

Магданозът (Petroselinum crispum) e двугодишно тревисто растение, широко култивирано в света, заради качествата му като подправка. Наред с тези свойства, магданозът има и лечебно действие. Използват се основно семената на магданоза, които съдържат флавонолови гликозиди, апиол, миристицин, лутеолин, терпени и др. Има силно диуретично, анитоксидантно, противовъзпалително, газогонно действие.

И четирите растения се предлагат под различни форми в АПТЕКИ 36.6. Заповядайте, за да получите професионална консултация от нашите фармацевти относно различните форми и начините им на приложение.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари