БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Борис Стоилов: Завита около врата пъпна връв – опасно ли е?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (25 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

Д-р Борис Стоилов

Център по майчино-фетална медицина

Д-р Борис Стоилов е акушер-гинеколог и специалист по фетална медицина, завършил престижния King’s College в Лондон, Великобритания. Той е управител на Център по Майчино-Фетална Медицина в гр. Пловдив и преподавател в Медицински Университет-Пловдив. Можете да си запишете час за преглед на тел. 0876 222 711. Прочетете повече на: http://pregnancy.bg/

______

Доста често се случва да чуем, че пъпната връв на бебето е завита около врата му. А това поражда въпроса: „Опасно ли е?“ Преди да избързаме с това дали е опасно и колко опасно е трябва да си зададем други въпроси: Как установяваме завитата около бебето пъпна връв? Колко е достоверно това? При каква част от бебета се наблюдава? Какво значение има? Кога може да е опасно и какво можем да направим за да намалим опасността?

Използването на ехографи подобри значително диагнозата, а от там и прогнозата на множество вродени дефекти и състояния. Благодарение на ехографите ние можем на наблюдаваме и пъпната връв. Много е важно да се знаят няколко особености при ехографията – тя се базира на изпращане на ултразвукови вълни, които преминават през различните тъкани с различна скорост и проникват по различен начин. Например най-добре преминават през водни среди и най-трудно през кости. По този начин създават образа на екрана. Когато искаме да видим нещо през кост, голяма част или дори всички ултразвукови вълни, не проникват по-надълбоко и не създават образ зад костта.

Бременността се развива в таза на жената, който е обграден от 3 страни от плътни кости и отпред от корема (мека тъкани). Оттук следва, че ние може да наблюдаваме с ехограф бременността само през корема, а не на 360 градуса.

Сега си представете как може да се прецени дали пъпната връв е завита или прави осморки около тялото на бебчето. Това не може да се установи със сигурност, а единствено може да се предполага, че е завита. Практиката показва, че голяма част от бебетата имат завита около врата, тялото, крачетата или ръчичките пъпна връв без да има каквото и да е значение за бременността и раждането.

В периода на раждането, когато най-голямото опасение за родителите е детето да не се „удуши“, ние записваме детските сърдечни тонове и сме наясно със състоянието на плода. Наличието дори и на дискретни промени прави впечатление на целия медицински екип от акушерката до лекаря и се провеждат своевременни мероприятия за подобряване на състоянието, наблюдение, а в краен случай и спешно оперативно родоразрешение, като екипа е в готовност във всеки един момент.

 Надявам се написаното по-горе да Ви даде спокойствие и трезва преценка.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари