БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Мариана Желязкова: Подагра – защо и как трябва да лекуваме?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

Д-р Мариана Желязкова е завършила медицина в Медицински Университет-Пловдив. Работи като ревматолог в МБАЛ „Тримонциум“ и преглежда амбулаторно пациенти по НЗОК в ДКЦ II-Пловдив.

 __________

Какво е подагра?

Подаграта е метаболитно заболяване, при което хиперурикемията (повишеното ниво на пикочна киселина, ПК) в кръвта води до образуването на мононатриеви уратни кристали в и около ставите, което провокира остър или хроничен възпалителен отговор чрез активирането на имунната система. Смята се, че се дължи на хиперурикемията, въпреки че много хора с високо ниво на ПК никога не развиват подагра. Честотата на заболяването варира в широки граници 1-6,5% спрямо етническата принадлежност, климатичните условия и други фактори. С възрастта разпространението и честотата на заболяването нарастват с всяко десетилетие, като след 80 години се удвояват.

Нивата на пикочна киселина се различават при мъжете и жените. За подаграта знаем, че се среща по-често при мъжете, като достига съотношение 1:10 спрямо жените. С напредване на възрастта при жените честотата се изравнява с тази на мъжете. При мъжете най-често се проявява в млада възраст, след преяждане с меса и вътрешности, както и след употреба на алкохол, като първоначалната криза на подагрозен артрит се проявява с болка, особено нощем, която се развива бързо (в рамките на няколко часа) и засяга големия пръст на крака. При жените заболяването се появява най-често след менопаузата, като причината е промяна в нивото на женските полови хормони. Често се среща при жени със затлъстяване и употребяващи диуретици. От подагра не боледуват деца, освен такива с много рядък ензимен дефект.

Продължителното отлагане на мононатриеви уратни кристали в ставите или в околоставните структури може да доведе до формирането на тофи (твърди и бели натрупвания в и около ставите и други части на тялото, които са видими и могат да се опипат при преглед). Възможно е отлагане на тофи и по вътрешните органи. Намирането на мононатриеви уратни кристали в ставна течност, изследвана по време на криза, или в извънпристъпен период, от тофи – доказват категорично диагнозата. В помощ на диагнозата е и ставната ехография.

Защо е важно лечението на подаграта?

Много хора смятат, че подаграта или така наречената „царска болест“ се среща само при хора, консумиращи месо и алкохол и я свързват само с пристъпна, самоовладяваща се болка. Поради това и лечението на заболяването е недостатъчно. С прогресиране и нелекуване на заболяването подагрозните кризи стават по-чести, с по-голяма продължителност и засягат повече от една става едновременно. Терапията, която се прилага за тяхното овладяване, включва няколко групи медикаменти, което при по-възрастни пациенти и с налични подлежащи заболявания може допълнително да утежни протичането или да забави терапевтичния отговор.

Как да лекуваме подаграта?

– лечение на остър подагрозен пристъп. Препоръчва се да се започне възможно най-рано – в първите часове на кризата, с натоварваща доза от Колхицин 1-2 таб (0.5-1.0 мг) и още 1 таб след 1 час за първите 24 часа. Следва да се продължи с 2 или 3 таб/дн до отзвучаване на оплакванията. Употреба на НСПВС в оптимална доза. Разтриване на ставата с лед. Прием на алкализатори на ПК в кръвта или прием на алкална минерална вода. По време на ставна криза не трябва да се приемат уратопонижаващи медикаменти – УДЪЛЖАВАТ И УТЕЖНЯВАТ КРИЗАТА!

– лечение в междупристъпния период. Само 1/3 до ½ от пациентите с подагра се лекуват оптимално в междупристъпния период – с уратопонижаваща терапия, чиято цел е да намали честотата на подагрозните кризи. Успешното лечение на подаграта зависи от коригиране високите нива на ПК.

Освен лекарствените средства добрият хранително-диетичен режим оказва голямо влияние по време на криза и в междупристъпния период. Храненето трябва да е балансирано. Гладуването е противопоказно при подагрици, защото може да доведе до нов подагрозен пристъп, тъй като повишава нивата на киселинността в организма. Необходимо е да се избягва консумацията на: бобови растения, кисело зеле, черен дроб, черва, мозък, ярета, агнета, телета, колбаси, дивеч, тлъсти птици, консервирано месо, осолена и маринована риба, миди, газирани напитки, шоколад, фъстъци и др.

Проучванията показват, че наличието на подагра и нейното нелекуване е причина за поява на повишен риск от венозен тромбемболизъм и дихателни заболявания по-често при жените. Коронарна сърдечна болест, сърдечен инфаркт, предсърдно мъждене, сънна апнея – по-често при мъжете. И за двата пола е повишена честотата на бъбречното засягане.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари