БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Мариела Даскалова: Как пушенето се отразява на мъжкото репродуктивно здраве

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (12 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

д-р Мариела Даскалова

Център по репродуктивно здраве “Д-р Васил Даскалов”

Д-р Мариела Даскалова е лекар с 25-годишна преподавателска практика към Катедра „Анатомия, хистология и ембриология“ на Медицински Университет-Пловдив и има същата специалност. Съ-учредител и медицински консултант на Сдружение „Зачатие“ – пациентска организация в защита на хората с репродуктивни проблеми. Консултант по мъжки фертилитет към Университетска Болница „Селена“ и лекар в Център по репродуктивно здраве “Д-р Васил Даскалов” в гр. Пловдив.

 __________

„Да откажеш цигарите е лесно…

Правил съм го стотици пъти“

(Марк Твен)

Днес, много години след прочутата му фраза, спирането на тютюнопушенето остава едно от най-трудните постижения за човека. Подобно на великия писател, и днес много хора са се отказвали да пушат многократно, само за да се върнат отново към пристрастяващия навик.

Влияние на цигарите и употребата на тютюн върху плодовитостта на мъжете

Този рисков фактор е отдавна установен и е доказана сериозната вреда, която нанася върху здравето на мъжа и шансовете му да стане биологичен родител. Моето виждане е, че хората имат нужда от помощ и мотивация, за да спрат да пушат и се опитвам да правя това, като популяризирам факти относно вредата от тютюна.

В нашите нормативни документи, напр. в една от препоръките на Българското дружество по акушерство и гинекология, „Специализирани правила за добра медицинска практика за първоначална консултация на двойки, търсещи лечение на безплодие“, е изрично отбелязано:

  • „Мъжете пушачи трябва да се информират, че има установена връзка между тютюнопушенето и влошаването на спермалните показатели, а също и че отказът от тютюнопушене може да подобри както плодовитостта им, така и общото им здравословно състояние.“
  • „Жените трябва да се информират, че пасивното пушене има вероятност да намали шансовете им за забременяване.“

Съвременната репродуктивна медицина не чака хората да потърсят помощ заради безплодие, а работи активно за профилактика и превенция на здравни проблеми, които биха могли да се решат с промяна в начина на живот.

Какво показва статистиката

В България от години сме на първите места в света както по брой пушачи, така и по количество изпушени цигари и употребен тютюн. Въпреки че в последните 10 години се отбелязва тенденция за намаляване на активните пушачи, все пак техният абсолютен брой остава висок.

За целите на този материал реших да направя справка за последните 1000 мъже с репродуктивни проблеми, които съм консултирала. Активни пушачи с над 10 изпушени цигари дневно са почти 35% от тях. Често срещам репликата „Толкова хора пушат и пак имат деца“. Това е вярно, но не означава, че не е вредно да се пуши, а само, че при някои хора вредата е по-сериозна, отколкото при други. И за разлика от многото фактори, които не зависят от нас, тютюнопушенето е изцяло наш осъзнат избор.

Колко вредно?

За вредата от тютюнопушенето са изписани тонове книги. Знаем, че цигарите съдържат множество токсични, канцерогенни и мутагенни вещества. Цитираме, че в тютюневия дим има над 4000 химикала, от които най-малко 250 са доказано вредни и повече от 50 причиняват рак. Никакви разумни аргументи обаче не могат да накарат заклетия пушач да се откаже от своите навици, ако самият той не поиска. За всеки здравословен съвет могат да се намерят поне две причини да не се спазва.

Единственото, което мога да твърдя със сигурност, е че в дългогодишната си практика и наблюдения върху хиляди мъже не съм имала пациент, който да е отказал цигарите и от това да са му се влошили спермалните показатели.

Free photo close-up man breaking cigarette

Ето някои от негативните ефекти на тютюнопушенето върху мъжкото репродуктивно здраве:

Ефект върху спермалните параметри

Стандартният метод за оценка на фертилността при мъжа е лабораторното изследване спермален анализ или спермограма. При него се изследват главно броя и концентрацията на сперматозоидите, както и тяхната подвижност и морфологични характеристики. Тези основни параметри и някои допълнителни могат да служат за основа при диагностиката и лечението на мъжките репродуктивни затруднения. При направени множество сравнителни анализи между мъже, които не пушат и такива, които пушат, са установени значими разлики.

  • Общият брой сперматозоиди при тютюнопушене средно намалява с над 20%, като е установена обратно пропорционална зависимост между общия брой сперматозоиди и изпушените цигари на ден (повече цигари, по-малко сперматозоиди).
  • Дори при нормални основни параметри на сперматогенезата – брой, подвижност и морфология на сперматозоидите, оплодителната способност при мъжете-пушачи е по-ниска в сравнение с непушачите. 
  • Кадмият, който се съдържа в цигарения дим, блокира усвояването на цинка, а цинкът е наречен „минералът на мъжете“, защото подпомага движението на сперматозоидите. Ниските нива на цинк предразполагат към възпалителни процеси на простатната жлеза.
  • Токсините от тютюнопушенето пречат на образуването на така необходимия на мъжете хормон тестостерон.
  • Тютюнопушенето намалява еректилната функция.
  • Токсичните вещества в цигарения дим намаляват нивото на витамините А, С и Е, които се борят със свободните радикали в човешкия организъм. Установено е, че 40% от уврежданията на сперматозоидите се дължат на сблъскване със свободни радикали.
  • Сперматозоидите стават по-податливи на дефекти в техния генетичен материал вследствие на множеството вредни вещества, които се съдържат в цигарения дим.
  • Импотентност, причинена от пушенето, се дължи на токсини като въглероден монооксид, който уврежда кръвоносната система и затруднява движението на кръвта от и към пениса.
  • Никотинът също намалява притока на артериална кръв към тестисите и пениса.
  • Тютюнопушенето директно уврежда клетките на сперматогенезата, от които произлизат сперматозоидите.
  • Тютюнопушенето се свързва със слабата функция на сперматозоидите при тестове за оценка на тяхната функция, като пенетрационен тест.
  • Тютюнопушенето се свързва с увеличен брой на левкоцитите в еякулата, които от своя страна предизвикват отделянето на свободни радикали и така увреждат ДНК на сперматозоидите.
  • Всички проблеми се отнасят особено за онези мъже, които с партньорката си срещат трудности в зачеването на дете или износването му и особено силно засяга мъжете, които имат много занижени показатели на спермограмата.

Пасивното пушене

  • Тютюнопушенето влияе отрицателно върху репродуктивните способности и здравето и на пасивните пушачи.
  • Няма безопасно ниво на излагане на вторичен (отработен) тютюнев дим.
  • Навиците на партньора, свързани с пушенето, повлияват негативно плодовитостта на партньорката (която в случая е пасивен пушач).
  • При мъжете-пушачи има статистически значима по-малка вероятност да се постигне бременност с методите на асистирана репродукция – ин витро оплождане, което се отразява на плодовитостта при партньорката им.
  • Тютюнопушенето от страна на бащата води до намаляване на успеваемостта както при класическото ин витро оплождане, така и при интрацитоплазменото инжектиране на сперматозоид (ICSI).
  • Организмът на децата съдържа никотин дори, ако родителите им излизат да пушат навън.

Вътреутробно развитие и бъдеща плодовитост

  • Излагането на деривати от тютюна в утробата може да окаже влияние върху плодовитостта на мъжа в бъдеще. Въпреки че проучванията в тази област са ограничени и е необходимо дългосрочно проследяване, известни са няколко важни факта.
  • Момчетата, чиито майки са били активни или пасивни пушачки, имат риск да са с по-малки тестиси и по-лоши спермални показатели.
  • Този риск зависи пропорционално от броя изпушени цигари или от времето на излагане на пасивно пушене.

Запомнете: от вас зависи дали ще се погрижите за собственото си здраве, за здравето на близките ви и на нероденото ви дете. Колкото по-рано го направите, толкова по-добре.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари