БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Голямотопразнично преяждане – в капан между изкушението, здравословните навици и последиците за храносмилането

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

В навечерието на един от най-светлите християнски празници – Гергьовден – е повече от важно да помислим как да се предпазим от стомашно-чревни проблеми. Очакват ни пищни трапези, които със своите пленяващи вкусове, ухания и цветове могат да нанесат катастрофални последици върху здравето ни. Самият Хипократ е казал преди близо 3 хилядолетия, че повечето болести идват от червата. Векове наред човечеството удобно пренебрегваше това твърдение и без капка свян винаги избираше вкусното пред полезното. Някои избират хитрия вариант да си угаждат и паралелно с преяждането да приемат полезни за храносмилането продукти като артишок, ферментирали зеленчуци и пробиотици. Напоследък обаче все по-ясно разбираме какво е имал предвид Бащата на медицината. Научните изследователи са категорични, че патогенезата на редица хронични и/или провъзпалителни заболявания намират своята първопричина именно в червата. А кога, ако не по време на Голямото празнично преяждане ги подлагаме на същински тормоз и широк кръг от здравословни рискове?

Защо по празниците сме склонни да се разболеем?

Най-общо казано, защото тогава се отпускаме. Дори човек с трайни здравословни навици е склонен да ги наруши, изкушаван от изобилието и пленителните ухания, носещи се на трапезата. Гергьовден е особено „рисков“ празник, защото добрата компания, събирането с близки, а и мамините и бабини калорични гозби буквално ни дебнат отвсякъде. Хора, които целогодишно следват утвърдени принципи в здравословния и рационален начин на хранене, буквално забравят какво са си обещали и подлагат стомаха си на истинско предизвикателство. Интересен е фактът, че според някои учени именно стриктните в пълноценната ежедневна диета, са изложени на още по-сериозен риск по време на големите празнични преяждания. Причината е, че организмът им отдавна е отвикнал от вредни и големи количества храни. Това обаче съвсем не означава, че целогодишно хранещите се с тежки за стомашно-чревния тракт продукти, няма да усетят негативи след празничното преяждане. И в двата случая, преяждането по празниците води до следните последици:

  • Претоварване на храносмилателния процес. При забавяне или блокиране, най-често се отключва възпаление в стомаха, червата или панкреаса. Нерядко това състояние се отразява и на други вътрешни органи и системи от такива.
  • Нарушения или задълбочаване на проблеми с метаболитните процеси. Особено внимателни по празниците трябва да са пациентите с диабет, наднормено тегло и инсулинова резистентност. При тях може да се стигне до сериозно влошаване на общото им състояние.
  • Образуване на плаки в кръвоносните съдове. До него се стига в следствие на повишаване на холестерола. Хората с хипертония, прединфарктни състояния или други сърдечно-съдови нарушения могат да страдат след тридневния маратон на масата с дни наред.
  • Натоварване на черния дроб. Злоупотребата с алкохол и преяждането нанасят тежки последици на този орган. Той участва в междинната преработка на консумираната храна. А като основен прочистващ орган, черният дроб „поема“ голяма част от вредните вещества на калоричната и не особено полезна храна.
  • Обостряне на хронични стомашно-чревни състояния. Пациенти с колит, гастрит, синдрома на раздразненото черво и дори нервен стомах са сред най-рисковите на обилната Гергьовденска вечеря. По неофициална статистика, ръстът на посещенията при гастроентеролог след големи угощения у нас се равнява на близо 35%. Специалистите препоръчват малко преди ваканцията и по време на самите празници да се вземат превантивни натурални средства в подкрепа на стомашната лигавица, червата и храносмилането. Добър вариант е нийм, чийто екстракт помага дори при тежки форми на язви, както и срещу характерните следпразнични киселини, газове и подут стомах.

Как да оцелеем по време на голямото празнично преяждане?

Разбира се, най-добрият сценарий би бил да се вместите в стандартния си брой калории, да заложите на пресните салати, да избягвате мазните и сладките храни, а и да си сипете еднократно алкохол само с идеята да се включвате в наздравиците. За съжаление, това не винаги е постижимо, нали? Не се колебайте обаче да направите всичко възможно, за да запазите стомаха и червата здрави след празничното преяждане. Пробвайте следните насоки и препоръки, които според специалистите могат да сведат до минимум негативните последици от празниците върху физическата ни форма:

  • Непосредствено преди празниците започнете прием на качествени натурални продукти в подкрепа на стомашно-чревния тракт и доброто храносмилане. От фирма Ревита имат отлични предложения за целта. Gastritixе изключително добро решение както за профилактика, така и за хора, които страдат от конкретни стомашно-чревни проблеми като чест запек, язва, гастрит, раздразнени черва и подуване на корема.
  • И като стана дума за запек, според експертите дори хора със „здрави стомаси“ страдат от него непосредствено след празничната еуфория. Причината е сериозното нарушение на баланса между добри и лоши бактерии, както и рязкото натрупване на токсини в тялото. Зърнастец е отлично решение за справяне с този проблем, тъй като билката се препоръчва дори за хронични случаи. Подобно е и действието на хранителната добавка Натуралакс 3, която пристига с допълнително бонус предимство – бързо активира производството на нови ензими в тялото за скоростно прочистване и възстановяване на храносмилателните процеси.
  • Организирайте празничния маратон предварително. Направете всичко възможно да избягвате вечерните угощения. Вместо това заложете на празничните обеди. Колкото по-рано приключи последната консумация на храна, толкова по-малко са стомашно-чревните рискове от нея. Освен това, умно решение е да заложите на обилната закуска на празника, за да потиснете силния глад, който щедро да утолявате на богатата и пълна с изкушения гощавка. Последно, но не по важност, не забравяйте за разтоварването след трапезата. Вместо да се качвате на кола (така или иначе вероятно ще употребявате алкохол) или да търсите друг начин за придвижване, разходете се на път за вкъщи. Физическата активност след преяждане е ключова за избягване на сериозни чревни проблеми.
  • По време на празника, избирайте храната си умно. Не е нужно да обиждате домакините си и да избягвате всичко вкусно и калорично, което са приготвили за вас. Вместо това, заложете на здравословната математика. Наблегнете на големи количества плодове и зеленчуци, както и на водата вместо плодовите сокове. Добре хидратираното тяло е по-устойчиво на стомашно-чревни проблеми. Суровите растителни храни ще намалят риска от запек и подуване на стомаха, а освен това ще ви заситят и ще редуцирате поетото количество мазно месо, млечни продукти и десерти.
  • Непосредствено след празника. Ако на сутринта след Гергьовденската вечеря на масата все пак се почувствате зле, вместо да лягате на легло и да се отчайвате, вземете мерки. Първо, подкрепете тялото си с някое от нашите предложения за възстановяване на храносмилането. Второ, бъдете активни и се движите. И трето, преминете към лека диета, включваща варени или приготвени на пара недразнещи лигавицата зеленчуци, печено бяло месо и чай.

Отговорността към собственото ни физическо състояние е най-прекият път към поддържане на добро здраве. По празниците тя може да спадне драстично. Ваша задача е да запазите резултатите, които сте постигнали чрез здравословния си начин на живот и хранене до този момент, както и да не допускате изкушенията на масата да ви намерят в лекарския кабинет. А за финал един последен хак срещу голямото празнично преяждане – заложете на духовната за сметка на традиционната храна. Открийте я в приятните емоции, семейната разходка сред природата, сладките приказки с близките хора и положителното настроение!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари