БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

проф. д-р Людмил Пейчев, дм, мзм: Зеленият сертификат на медоносната пчела срещу Covid-19

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Проф. д-р Людмил Пейчев, дм, мзм

Клиника “Медикус Алфа”

Проф. д-р Людмил Пейчев, дм, мзм има над 39 години опит като лекар, хомеопат, фито- и апитерапевт. Той е ръководител на катедра по Фармакология, токсикология и фармакотерапия в Медицински Университет Пловдив. Едновременно с това е преподавател в Европейската школа по клинична хомеопатия и представител на България в работната група по хомеопатия към Европейската агенция по лекарствата (HMPWG). Бил е активен член на New York Academy of Sciences и National Geographic Society. Носител е на званието „Outstanding People of the 20-th Century“ на Международния биографичен център в Кеймбридж. Удостоен от читателите на вестник 24 часа със Сертификат и почетно място в класацията за „Лекарите, на които вярваме“ през 2021 година. Ползва се с уважение от академичната общност у нас, признателността и любовта на стотици пациенти от амбулаторната му практика в клиника „Медикус Алфа“, Пловдив. За планов преглед тел.: +359 32 634463.

__

Уважаеми проф. Пейчев, вие сте основател и дългогодишен ръководител на катедрата по Фармакология, токсикология и фармакотерапия на Фармацевтичен факултет към Медицински университет Пловдив, каква е вашата визия за ваксините срещу Ковид-19?

Ковид-19 е поредното и не последно предизвикателство, което ще бъде преодоляно и ще остане в историята на човешкия род. Хората са оцелели благодарение на вярата в Живота и с помощта на постиженията на съвременната медицина. Безспорна е ползата на ваксините, които са спасили човечеството от туберкулоза, полиомиелит, дифтерия, тетанус, коклюш, морбили, хепатит и редица други заболявания. За съжаление все още не са създадени ваксини, които да осигуряват пожизнен имунитет срещу грип, Ковид-19 и други сезонни вирусни инфекции. В отговор на вашия въпрос „ЗА“ или „ПРОТИВ“ ваксините срещу Ковид-19, на настоящия етап, по мое мнение изборът трябва да бъде личен, а не административен.

Все повече изследователи по света прилагат нетрадиционни методи за подобряване на имунната защита срещу Ковид-19. Какви са постиженията на апитерапията в това отношение?

Апитерапия или лечение с пчелни продукти се използва за укрепване на човешкото здраве от незапомнени времена. Прилагат се шест пчелни продукта – прополис, пчелен мед, пчелен прашец, пчелно млечице, пчелна отрова и пчелен восък. Централно място сред тях като активатор на имунната защита заема прополиса, известен у нас с названието пчелния клей. Останалите пчелни продукти имат общо укрепващо въздействие, но нямат пряко отношение към имунитета. Накратко медът има висока хранителна стойност като енергиен източник. Пчелният прашец забавя стареенето и предпазва от атеросклероза. Пчелното млечице активира репродуктивната способност половата система, а пчелната отрова има противовъзпалителен и антиревматичен ефект. Разумното им използване в началния стадий на болестта и в периода на възстановяване в комбинация с прополис, фитотерапия и хомеопатия осигурява на човека Зелен сертификат от природата срещу Ковид-19 и много други болести. Безспорно, в разгърнатия стадий на Ковид-19 традиционната медицина има животоспасяваща роля, а нетрадиционните методи са комплиментарни.

Уважаеми проф. д-р Пейчев, повече от 25 години в аптечната мрежа се предлагат 4 прополисови продукта, създадени от вас, защитени в Патентното ведомство на Република България със запазена марка – Прополин®, Прополстом®, Прополдерм® и Прополекс®. Споделете как се стигна до тяхното създаване?

Много точно отбелязахте, патентованите от мен прополисови препарати се намират в аптеките, а не на сергиите на пазара. Тяхното създаване и утвърждаване е плод на дългогодишен научно-изследователски труд на две поколения лекари в моето семейство. Идеята за тяхното създаване беше на моя баща проф. д-р Пейчо Пейчев – доайен и основател на катедрата по Фармакология в Медицински факултет на тогавашния Висш медицински институт (ВМИ) Пловдив. Под негово ръководство през 80-те години на миналия век още като студент започнах експерименти с опитни животни за изследване на прополиса.

През 1984 година, вече като лекар, публикувах първите резултати за ползата от прилагането на прополис при лечение на пародонтоза и инфекции на устната кухина и гърлото. Реакцията на много лекари и хора от академичните среди бяха отрицателни. Научните съобщения бяха посрещнати враждебно с думите „Бабини деветинини“. Една доцентка от Медицинския университет в Пловдив, която оглавяваше комисията за проектна дейност яростно се противопостави и забрани реализирането на мой научен проект за използване на прополис при гинекологични заболявания. Въпреки това не се отказах. Утвърждаването на прополиса в лекарската и стоматологична практика ми отне повече от 30 години. Под мое ръководство бяха реализирани 7 научни проекта и бяха защитени два дисертационни труда за лечебните свойства на прополиса. В първата дисертация се изследваха противотуморните ефекти на Прополин® (клеева тинктура) и възможността да предизвиква апопотоза (самоунищожение) на раковите клетки. А втората дисертация доказа, плак-индуцирания гингивит при деца в училищна възраст може успешно да бъде лекуван с Прополин®.

Бих желал да споделя и още един поучителен факт от близкото ни минало. В първите години на демокрацията, след вдигане на „желязната завеса“ западните фармацевтични фирми тепърва узаконяваха своето присъствие у нас и едновременно с това активно се интересуваха от нашите научни изследвания върху различни билки, пчелни продукти, хранителни добавки и други, т.е. извършваха прикрит промишлен шпионаж за кражба на идеи за създаване на нови лекарства. В резултат на тази тяхна дейност в началото на новото хилядолетие фирмата Procter & Gamble внесе у нас първите пасти за зъби, съдържащи прополис. Като че ли от този момент нататък на много лекари и стоматолози, както се казва, им „светна лампичката“. Настъпи коренна промяна в отношението на академичните среди към прополиса, започнаха „бурни“ научни проучвания върху лечебните му свойства. Пазарът се напълни с истински и имитиращи пчелни продукти. Жалкото е, че за пореден път американска фирма трябваше да покаже на нашего брата, че многовековния опит на народната медицина не е за подценяване.

От ситуацията се възползваха и пчеларите. До този момент те изхвърляха прополиса като ненужен, отпаден продукт при производството на мед. Когато разбраха, че фармацевтичния бизнес проявява интерес към него, вдигнаха цената му и почти я изравниха с тази на златото. Понастоящем 10 грама прополис се продават на пазара на цена от 3 до 4 лева, т.е. 300 до 400лв за килограм. Нещо повече, спекуланти търговци смесват прополис и пчелен восък и го продават скъпо и прескъпо. На външен вид пчелния восък не може да се различи от прополиса, но няма никакви лечебни свойства.

На какво се дължат терапевтичните възможности на прополиса? Много хора се страхуват да го използват, защото смятат, че той е силно алергизиращ.

Прополисът е жълто-кафява смолестта смес, в която медоносната пчела (Apis mellifica) влага съставки от цветовете на растенията, добавя ензими и хормони от стомаха и слюнчените си жлези. От всички пчелни продукти прополисът има най-богат химически състав. Той съдържа над 300 химически съединения – флавоноиди, мастни киселини, захари, восъци, микроелементи и витамини. В наш проект доказахме, че българският е също толкова богат на биологично активни вещества както Аржентинския, Бразилския и Кубински прополис. Той съдържа естер на кафеената киселина, артепелин С, кверцетин, клеродан тритерпеноид и T-NF, които имат пропивораково действие. Важно е да се знае, че в него няма протеини и високомолекулни съединения, за това алергогенните му свойства са незначителни. Някои хора имат грешна представа за прополиса, отъждествявайки го с пчелната отрова, чието високо белтъчно съдържание е причина за сериозни алергични реакции при ужилване, дори анафилактичен шок.

Широко разпространени са домашните рецепти за приготвяне на клеева тинктура. Какво ще посъветвате нашите читатели?

В това няма нищо лошо, но практиката показва, че инцидентите с тежки алергични реакции от домашно приготвените разтвори на пчелния клей са много чести. Причината за това са препаратите, които пчеларите използват за дезинфекция на кошера срещу болести на пчелите. Тези химикали се натрупват в прополиса и предизвикват алергия. Ето защо не препоръчвам дъвчене на суров прополис или домашно приготвяне на клеева тинктура, поради невъзможност тези вещества да бъдат отстранени.

Преди години бях извикан по спешност да бъда консултант в клиниката по токсикология на МУ Пловдив за един мъж, който направил клеева тинктура по рецепта на пчелар, за да си накапва в носа и да лекува синузит. Едва го бяха спасили от анафилактичен шок. Оказа се, че мъжът страда от алергия от детска възраст. Често правил обриви и уртикария от лечение с антибиотици. Без да се съобрази с това, той приемал клеева тинктура едновременно с антибиотик от групата на пеницилините. Сами разбирате, че използването на прополис от хора с алергия към лекарства и храни е недопустимо. Нещо повече, некомпетентни хора препоръчват да се накапва клеева тинктура в носа. Абсолютна глупост, която застрашава да предизвика остър бронхоспазъм, особено при деца. Хора! Запомнете не е допустимо да се поставят капки в носа, съдържащи алкохол. Клеевата тинктура е алкохолен разтвор на прополис. И още едно опасно твърдение. Да се използва клеева тинктура в колкото се може по-висок процент – 20% дори 30%, с презумпцията „Колкото повече – толкова повече“. Имайте предвид, че колкото по-висок е процентът на прополиса, толкова повече е неговото пряко дразнещо действие върху лигавиците и алергизиращ ефект. Това се отнася не само за клеевата тинктура, но и за мехлемите, съдържащи прополис. Допустимият и безопасен процент за разтворите на прополиса е около 10%, а за мехлемите под 3-4%.

Кое дава основание да се твърди, че прополисът е Зеленият сертификат на медоносната пчела срещу Ковид-19, вирусни и бактериални инфекции?

Уникалното в прополиса като натурален продукт е, че той проявява едновременно шест много важни терапевтични ефекта:

– антимикробен срещу широк спектър вируси, гъбички и бактерии , вкл. Хеликобактер пилори – причинителят на язва на стомаха и дванадесетопъстника;

– противовъзпалителен, защото премахва болката и възпалението;

– епителизиращ – стимулира образуването на колаген и покрива със защитен слой язви по кожата и лигавиците;

– антиоксидантен – намалява вредното въздействие на алкохола и лекарствата в/у черния дроб, неутрализира свободните радикали от клетъчния разпад след химио- и лъчетерапия на туморните заболявания;

– активира имунната защита;

– пропивотуморен ефект – пряко цитотоксично действие върху раковите клетки.

Във внедрените от мене в практиката натурални прополисови продукти е запазено съотношението на отделните съставки, така както пчеличката ги е събрала от природата и на това се дължи високата им терапевтична ефикасност.

PROPOLDERM®

Mехлем с прополис за приложение върху кожата и лигавиците на устата, носа и интимните части на тялото. Прилага се при херпес, екзема, незарастващи рани, изгаряния, язви, гнойни процеси на кожата, ечемик, рагади по гърдите на кърмачки, насинявания, декубитус, хемороиди и други. Предотвратява напукването на петите, ръцете, устните и носа. Образува защитен слой върху кожата срещу бактерии, вируси и гъбички.

PROPOLIN®

Прополисова (клеева) тинктура за активиране на имунната защита. Използва се за профилактика и възстановяване след Ковид-19, грип, ангина, пародонтоза, синуит, възпалено гърло и простуда – по 20 капки вътрешно два пъти дневно. Същата доза се прилага при гастрит, язва, колит, носителство на Helicobacter pylori, варици, хемороиди, цистит и пиелонефрит. Подходящ за инхалации – по 40 капки в 400 ml отвара от лайка с добавка на 1 супена лъжица сода за хляб.

PROPOLSTOM®

Водна суспензия на прополис за външно и вътрешно приложение. По 1 супена лъжица 2 пъти дневно на гладно за укрепване на имунната система преди и след прекаран Ковид-19, грип и вирози. За кървящи венци, лош дъх от устата и пародонтит за жабурене, гаргара или дренаж. При косопад и пърхот се нанася чрез фрикция в корена на косъма 1-2 пъти седмично след баня. При незарастващи рани, декубитуси и натъртвания се използва за компрес.

PROPOLEX®

Уникален български продук с прополис, предназначен за пародонтоза, оголване шийките на зъбите, гингивит, стоматит, херпес, афти, декубитални язви от зъбни протези и др. Прилага се от стоматолог с индивидуална шприца като се накапва в пародонталните джобове и междузъбни пространства.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари