БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

маг. фарм. Трифон Трифонов: Билки при безпокойство и стрес

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

маг. фарм. Трифон Трифонов

АПТЕКА 36.6 ПОБЕДА

Маг. фарм. Трифон Трифонов е завършил фармация в Медицински Университет – Пловдив. Преминал е сертифицирани курсове по фитотерапия и хомеопатия.

___

В днешния забързан начин на живот стресът е неразделна част от ежедневието на повечето хора. Многобройните задължения, затруднения в работата, финансови проблеми, предстоящ изпит, непрестанният шум са само част от причините, които неизменно са придружени от стрес и безпокойство. 

В статията този месец ще ви представим няколко билки, които намаляват стреса, облекчават напрежението, помагат за успокояване на нервната система и улесняват заспиването.

Жълт кантарион (Hypericum perforatum)

Жълтият кантарион е многогодишно тревисто растение. Той е познат още от древността и е едно от най-ефективните растения в терапевтичната практика. Съдържа веществата хиперицин, хиперозид, рутин, кверцетин, аскорбинова киселина, етерични масла и др. Основните действия на жълтия кантарион, познати още от миналото са противовъзпалително, ранозаздравяващо, кръвоспиращо, адатрингентно и противоязвено. Едва през последните години е открит и положителен ефект на жълтия кантарион върху нервната система. Поради тази причина все по-често започна и използването му при депресия, безпокойство и емоционални разтройства. Тези действия правят билката много ценна и търсена, тъй като почти няма противопоказания и не причинява странични ефекти. 

Маточина (Melissa officinalis) 

Маточината е многогодишно тревисто растение, което произхожда от Централна и Южна Европа, както и от Централна Азия. Съдържа етерично масло (цитронелал, гераниол), дъбилни вещества, горчиви вещества, аскорбинова киселина и др. Употребата на маточината е започнала още преди хиляди години от римляните и гърците. В днешни време маточината се използва при различни нервни нарушения, безсъние, главоболие. Редица проучвания показват, че тя може да се прилага като средство за намаляване на стреса и подобряване на настроението. Освен действията ѝ върху нервната система са познати и други такива, като хипотензивно (намалява кръвното налягане), спазмолитично действие. Облекчава подуването и стомашния дискомфорт. 

Глог (Crataegus monogyna) 

Глогът е храст или малко дърво, който е разпространен главно в умерените зони на Северното полукълбо. Основно в медицината се използват неговите плодове, които са червени на цвят и с яйцевидна форма. Те съдържат флавоноиди (хиперозид, кверцетин, рутин), каротеноиди, катехинови дъбилни вещества и др. Глогът успокоява централната нервна система, действа добре при безсъние и нервна възбуда. Освен това той се използва и при лечението на сърдечно-съдови заболявания, като подобрява работата на сърдечния мускул. Наскоро е открита и способността на билката да намалява холестерола в кръвта, което дава добър ефект при лечението на атеросклероза. 

Валериана (Valeriana officinalis)

Валерианата е многогодишно тревисто растение. Среща се в Европа и Северна Азия. Употребата на билката датира още от времето на Хипократ, който описва лечебните ѝ свойства, а по-късно Гален я предписва като лекарство за безсъние. От билката се употребяват най-често корените. Те съдържат етерично масло, флавони, алкалоиди, валерианова киселина, изовалерианова киселина, валерианин и др. Използва се при невроза, повишена възбудимост, безсъние, депресия и мигрена. Освен това понижава и кръвното налягане. 

И четирите билки се предлагат в изсушена форма във всички АПТЕКИ 36.6. А в АПТЕКА 36.6 ТУНЕЛА и АПТЕКА 36.6 ПОБЕДА се приготвят билкови смеси на момента.

От особено значение е винаги преди да започнете употреба на билки да се посъветвате с Вашия лекуващ лекар. Желателно е да бъдат подбрани точните билки и да се спазват препоръките за количеството и честотата на приема.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари