БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Кристина Маджиони: Моята кожа, моят ритъм

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Кристина Маджиони

Гинеколог и психотерапевт

По случай релансирането на серията LIERAC ARKESKIN за борба с хормоналното стареене, LABORATORIES LIERAC си партнираха с д-р Mаджиони.

____

Като гинеколог, през последните 40 години непрекъснато се срещам с жени за консултация относно хормоналните смущения , появяващи се в периода на юношеството, бременността и най-вече в периода на менопаузата. Сравнително рано специализирах и психотерапия, защото винаги съм смятала, че тялото и духа са свързани и че цялостната физическа и психологическа грижа за пациентите е необходимост.

 

Менопаузата е едно от най-значителните хормонални смущения в живота на жените. Може ли да ни разкажете повече за този специфичен период?

Менопаузата е ключов период в живота на една жена, който се изразява в спиране на менструацията и спад на хормоналната секреция на яйчниците. Това сътресените не е внезапен, а постепенен процес, който продължава няколко години. През този период се появяват няколко симптома: покачване на телесното тегло, горещи вълни, рязка промяна в настроенията, депресия, остеопороза, некачествен сън, умора, изсушаване на кожата, бръчки, и т.н.

 

Практикуващ лекар сте вече 40 години, забелязали ли сте промяна в дамите в периода на менопаузата? Как се справят с менопаузата в наши дни?

Всяка жена се справя с този период по индивидуален начин. Някои го изживяват като шок, истинска буря, докато при други преминава почти незабелязано. Бих казала, че възприемането на симптомите се е променило и най-вече справянето с тях. Жените вече са по-активни, имат по-добра хигиена, взимат хранителни добавки за борба със симптомите и използват подходяща козметика. Вече менопаузата не е тема „табу“ , въпреки че остава много лична, подтиквайки жените да търсят информация и съвет от приятели, но и от фармацевти и лекари. По-доброто разбиране какво се случва в тялото им помага да приемат този процес и да живеят в мир с него.

 

Вие сте експерт и пионер в хронобиологията, може ли да ни разясните какво точно представлява?

Хронобиологията е наука за биологичните ритми на тялото. Трябва да се отбележи, че различните ритми контролират всички основни функции на тялото. Един от тях е „циркадният ритъм“, който определя „дневните“ активности – будност, защита от агресори, висок пулс – и „нощтни“ активности – сън, регенерация, памет. Циркадният ритъм се определя в частност от хормони, които непрекъснато се произвеждат от тялото. Хормоните са естествени посредници, важни за правилния баланс на тялото.

 

Каква е връзката между хронобиологията и менопаузата?

В периода на менопаузата синтеза на женски хормон спада и посредникът, важен за правилното функциониране на биологичните ритми се губи. Циркадният ритъм се повлиява и се десинхронизира. Дневната и нощтна активност се объркват и резултатът е рязка промяна в настроенията или некачествен сън, например.

 

Как можем да поддържаме биологичните си ритми и баланса на тялото в периода на менопаузата?

Интересен и иновативен начин са т.нар гени на „биологичния часовник“. Откритието е на американски изследователи, които за своята работа получават Нобелова награда в медицината през 2017. Тези гени влияят на вътрешния часовник и осигуряват правилното синхронизиране и следователно баланс между всички активности в тялото.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари