БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

маг. фарм. Даниела Павлова: Страх от самота

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Маг. фарм. Даниела Павлова работи във фармацевтичния сектор над 20 години и е управител на Аптека 36.6 Събота Пазар близо 12 години. Завършила е сертифицирани курсове по Бахова терапия, хомеопатия, шуслерова терапия и биоенерготерапия. Прилага успешно духовни техники и практики-Рейки, медитация, йога, кристалотерапия и ароматерапия. Можете да се консултирате с нея след предварително записване на тел. 0878598444.

Danihelp Бахова терапия

www.danihelp.bg

__

Изненадващо е колко голям брой от хората по света изпитват страх от самота. Страхуваме се да не ни изостави партньора, с който живеем; страхуваме се да не загубим семейството си; да не останем сами на непознати места, без да има някой който да помолим за помощ. Страдащите от този страх изпитват излишно безпокойство, въпреки че осъзнават как той сам по себе си не застрашава техния живот. Нормално е да се притеснявате за ситуации, които биха застрашили вашия живот като страх от високо, страх от болести, страх от нараняване, но не е нормално да страдате, че ще останете сами, защото в живота на човек има такива моменти .

Малките деца не желаят да пуснат майка си, те искат да са винаги до нея, защото така се чувстват в безопасност. Едно изгубване от поглед дори за няколко минути за тях е равнозначно на раздяла завинаги.

Безброй хора на средна възраст създават връзка с някого, за да избегнат самотата. Те вярват, че ще намерят човек, с който ще се чувстват добре, ще са спокойни и ще намерят любовта в негово лице. И така се впускат в различни връзки, от които се разочароват още повече когато не получат достатъчно внимание.

Възрастните хора също имат техните страхове от самота, тъй като имат повече заболявания и остават сами и болни в домовете си. Чувстват се пренебрегнати, или изоставени.

Чувството за самота е една от причините, водещи до зависимости от храна, алкохол, наркотици и др. Причините за страх от самота могат да бъдат различни:

Самотен период в живота на човек. Ако човек за определен период от време е бил сам и това не му е харесало, би могло да се породи емоционална травма и това вече да е причина да се страхува да не остане сам отново.

Травма в миналото, когато сте били дете. Наблюдава се при хората, които като деца са подлагани на непрекъснат стрес, тревожност, лоши взаимоотношения от страна на родителите, раздяла с родител.

Неувереност. Причини за страх от самотата могат да бъдат недоверие и вяра в собствените способности да се справяте с трудни ситуации в живота като смърт на близък човек и породилата се след това мъка; евентуална раздяла с човека, с който живеете и неувереността, че можете да се справите сами. Чувствате, че тези ситуации, които могат да се случат във вашия живот са извън вашия контрол и се поддавате на паника.

Незадоволени потребности. Ако ви е липсвало внимание, нежност, подкрепа и любов в детството или ако сте се чувствали отхвърлени или изоставени .

Симптомите, които се появяват при всеки страх са най-разнообразни и могат да бъдат физически и психически:

– Изпотяване;

– Студени или горещи вълни;

– Пресъхване на устата;

– Треперене;

– Замаяност, световъртеж, чувство на нестабилност;

– Учестен пулс, сърцебиене;

– Усещане за задушаване;

– Изтръпване на крайниците или мравучкане;

– Стомашни проблеми;

– Страх от смъртта;

– Страх от загуба на ума, страх от полудяване.

Ако вашия страх от самота се характеризира с изключителна несигурност, тревожност и депресия, когато се налага да останете сами, може да си помогнете по напълно натурален и ефективен начин с алтернативни методи.

Цветна есенция от Мимулус е пръв помощник при всякакви ясни (определени) страхове – от тъмно, болести, болници, лекари, самота, животни, затворени пространства, височина, катастрофи, загуба на пари, сценична треска и много други. Най-често човека типаж мимулус е тих, боязлив, срамежлив, предпазлив, лесно се изчервява. От страх е вътрешно напрегнат, но не споделя страховете си. Възможно е да заеква или да има други затруднения в говора от притеснение и силен страх. При употреба на Мимулус хората надрастват страховете си, чувстват се по-спокойни и изпълнени със смелост.

Освен мимулус за намаляване на страха от самота помага цветната есенцията от калуна, която допълнително ще подпомогне за намаляване на негативното емоционално състояние. Тя е за всички, които не обичат да бъдат сами, непрекъснато търсят компания, за да споделят проблемите си. Обичат много да говорят, но не слушат околните, когато им говорят за техните проблеми. Те считат себе си за много важни и преувеличават емоционално своите терзания.

В случай, че отговаряте с един или два положителни отговора на посочените по-долу твърдения, вие определено имате нужда от Калуна.

  1. Не обичате да оставате сам, защото се чувствате изгубен.
  2. Мислите само за собствените си проблеми.
  3. Имате нужда постоянно да споделяте проблемите си с хората, независимо дали са ви близки или не.
  4. Трудно ви е да слушате околните
  5. Държите се като малко дете, имате нужда от много внимание и любов, защото в детството сте били емоционално пренебрегнат.
  6. Понякога ставате досаден и хората ви избягват.
  7. Обичате да преувеличавате и да сте център на внимание.

Целта на типажа калуна е да се научат да се променят от нуждаещо се малко дете към изпълнен с разбиране възрастен. Да умее да изслушва проблемите на околните и да проявява разбиране.

За да се избавим от негативните мисли, тревоги и депресии, свързани със самотата, е необходимо първо да се опитаме да разберем собствените си мисли. Необходимо е да се опитаме да разберем дали е фобия или просто леко и временно негативно емоционално състояние. С положителни утвърждения можем да променим начина си на мислене и да подобрим емоционалния комфорт.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари