БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Как да се грижим за детските зъбки

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Хигиената на зъбите е изключително важна за цялостното здраве на вашето дете. Зъбките помагат на детето ви да се храни и да говори. Ежедневната грижа за устната кухина помага да се установят добри зъбни навици, докато детето ви расте. Лошата грижа за устната кухина може да доведе до инфекции, заболявания или други проблеми със зъбите.

Как да направим грижата за зъбките интересна за децата?

• Позволете на децата да изберат собствената си четка за зъби – например, такава с любим цвят или приказен герой.
• Нека децата да помогнат при избора на паста за зъби. Те могат да изберат любимия си вкус.
• Заедно с детето четете книги или гледайте видеоклипове, които са свързани със зъбната хигиена.
• Използвайте таймер, за да сте сигурни, че децата мият зъбите си за около 2 минути.
• Наградете децата за добра орална грижа. Не им давайте храна или сладки лакомства. Предложете нещо здравословно.
• Планирайте забавно занимание след посещението при зъболекар.

Ежедневна устна хигиена

Ролята на флуорида

Флуоридът е важен за здравето на зъбите на вашето дете. Известно е, че намалява кухините при бебешки (първични) зъби и постоянни зъби. Освен това помага да се заздравят зъбите като втвърдява зъбния емайл.

Твърде много флуорид обаче може да причини петна по зъбите и да бъде вредно за здравето на вашето дете. Бъдете сигурни, че детето ви не поглъща паста за зъби или вода за уста, които съдържат флуорид.

Четкане и почистване с дентален конец

Денталната хигиена трябва да започне още когато детето ви е бебе. Започнете да използвате мека четка за зъби и специална за целта паста за зъби.Този тип паста за зъби е безопасна, ако детето случайно я погълне. При по-големи деца, можете да преминете към паста за зъби, съдържаща флуорид. Използвайте само малко количество. Научете детето си да мие зъбите, венците и езика. Вашият зъболекар може да покаже правилния начин да миете зъбите на детето. Децата обикновено се нуждаят от помощ при миенето на зъбите, поне докато навършат 6-7 години. Около тази възраст те могат да започнат да използват четка за зъби с по-голям размер. Трябва да подменяте четката за зъби на всеки 3 до 6 месеца или по-скоро ако е нужно. Децата трябва да мият зъбите си около 2 минути. Използването на дентален конец е друга важна част от рутинната грижа за устната кухина на вашето дете. Научете детето си да го използва поне веднъж на ден. Можете да си купите конец, който се предлага със специална дръжчица, за да улесните детето. Трябва също така да научите детето да мие езика си. Това помага да се намали количеството бактерии в устната кухина. Детето трябва да мие зъбите си сутрин, преди лягане и след хранене.

Кариеси

Кариесите са малки дупчици, които се образуват в зъбите. Те могат да се появят, когато в устата ви се натрупат бактерии (микроби). Захарта в храната и напитките се превръща в киселина, която може да предизвика появата на кариеси.

Кариесите са често срещани при децата. Вашето дете може да бъде изложено на по-висок риск от кариеси, ако:
• Имате бели петна по зъбите.
• Не посещава често зъболекар.
• Родено е по-рано от термина си или е с ниско тегло при раждане.

Диета

Децата, които консумират храни и напитки, съдържащи много захар, също са изложени на висок риск от появата на кариеси. Не позволявайте на детето да пие много газирани напитки, плодов сок или подсладени напитки. Ограничете сладките закуски и между храненията. Ако детето ви все пак консумира такива продукти, уверете се, че след това си мие зъбите.

Дъвката например е безопасна за по-големи деца. Дъвченето на дъвка може да осигури някои предимства, като например:
• Укрепване на челюстта.
• Спомага за производството на слюнка.
• Изчистване на парченца храна.
• Балансира киселината, която може да причини кариес на зъбите.
• Освежава дъха.
Въпреки това, дъвка, която съдържа захар, може да причини кариеси. Нека детето дъвче дъвка без захар.

От бебешки зъбки до постоянни зъби

По принцип бебешките зъбки започват да се появяват на възраст между 4 и 10 месеца. Първите зъби, които излизат, обикновено са 2-та долни предни зъба. Повечето деца имат всички 20 бебешки зъба до около 3-годишна възраст.

Децата започват да губят бебешките си зъби от около 6 до 12 години. По време на този процес се появяват постоянните зъби. В този период някои деца се нуждаят от специализирана грижа, например брекети.

Някои неща, които да имате предвид

Нормално е бебетата да смучат пръстчетата си или биберон. Повечето деца се отказват от този навик сами до около 2-годишна възраст. Ако обаче  този процес продължава и след този период, това може да причини проблеми с изравняването на зъбите. Говорете със зъболекар, ако детето ви все още има навик на смучене след 2-годишна възраст.

Посещение при зъболекар

Препоръчително е децата да бъдат заведени на зъболекар около втория си рожден ден. Това дава шанс на зъболекаря да открие ранни проблеми със зъбите на детето.

Посещението на зъболекар от ранна възраст ще помогне на вашето дете да свикне по-лесно с прегледите и да не страхува. Така и ще придобие добрия навик за редовни прегледи на зъбите.

Как можем да предотвратим кариесите?

Добрите  навици за устна хигиена трябва да се придобият още когато детето е малко. Учете децата да мият зъбите си поне два пъти на ден с флуоридна паста за зъби. Редовната употреба на флуорид укрепва емайла и затрудняма проникването на киселина.

Ограничете или избягвайте някои храни. Храни, съдържащи захар, сокове, бонбони могат да ерозират емайла и да причинят кариеси. Ако децата ви консумират такива храни, накарайте ги да изплакнат устата си или да си мият зъбите след всяко хранене, за да отмият захарта. Същото важи и за приемането на подсладени течни лекарства: децата трябва да изплакват или да мият с четка зъбите си след прием.

Рутинни прегледи на зъбите от веднъж на 3 месеца до веднъж годишно, в зависимост от препоръките на вашия зъболекар.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари