БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Помощ при стареене на кожата от слънчевите лъчи

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

КАКВО СЕ СЛУЧВА С КОЖАТА ПРИ СТАРЕЕНЕ?

Стареенето на кожата не се отнася само до променящия се външен вид, появата на бръчки и пигментации, но и до възпрепятстване на много физиологични нейни свойства като: бариерна, регенеративна, имунна функции, поддържане на хидратация, производство на витамин Д и т.н.

ФОТОСТАРЕЕНЕ

Най-големият принос за стареенето на кожата е директното излагане на слънце без допълнителна протекция. Ултравиолетовото лъчение взаимодейства с нашата кожа и причинява локални увреждания – процес, известен като фотостареене.

Фотостареенето често е очевидно по откритите части на тялото, които най-често са изложена на слънчева светлина без защита.

СЛОЕВЕ НА КОЖАТА

Горен слой (епидермис)

Епидермисът се повлиява от действието на UV лъчението с къса дължина на вълната (UV-B). Промените в него могат да доведат до развитие на неопластични процеси.

Дълбок слой (дерма)

Дермата е особено податлива на увреждане от UV лъчение с по-голяма дължина на вълната (UV-A) – увреждат се поддържащите структури на кожата, особено колагена и еластина.

КОИ СА ПРИЗНАЦИТЕ НА КОЖНО ЗАСТАРЯВАНЕ?

  • Сухота, причинена от липса на влага в кожата.
  • Актинична кератоза – възрастови петна ​​по кожата, които най-често се срещат по лицето, предмишниците, скалпа и шията.
  • Неравномерна пигментация.
  • Набръчкването – фини повърхностни линии или дълбоки бразди.
  • Телеангиектазиите – видими червени линии в резултат на наренени капиляри.
  • Нееластичността – невъзможността на кожата да се върне към нормалното си положение след разтягане.

Когато става въпрос за стареенето на кожата ни, превенцията е най-добрият избор!

КАК МОГА ДА ПРЕДОТВРАТЯ СТАРЕЕНЕТО НА КОЖАТА?

  • Винаги нанасяйте слънцезащитен в комбинация с хидратиращ крем, когато се излагате под UV светлина. За да бъде ефективен, слънцезащитният крем трябва да е широкоспектърен – защитаващ както от UV-A, така и от UV-B, и трябва да се нанася на всеки два до четири часа.
  • Избягвайте или минимизирайте излагането си на слънце – между 12:00 и 16:00 часа през летните месеци.
  • Излагането на UV лъчи предизвиква активност на свободните радикали, които причиняват оксидативен стрес в кожните клетки. Това води до възпаление и ускоряване на разграждане на колагена и еластина. Въпреки че кожата има способността да премахва и замества увредените колагенови влакна, е доказано, че с времето капацитетите й намаляват.

Хиалуроновата киселина е основно градивно вещество на дермата. Отговорна е за гладкостта на кожата, поради възможността й за свързване и задържане на голям брой водни молекули.

Хиалуроновата киселина в дермата е свързана и с тъканното възстановяване. Когато кожата е изключително изложена на УВ-лъчи, хиалуроновата киселина се разгражда и освобождава водните молукули, които е свързала. Това води до намаляване на хидратацията и еластичността на кожата и поява на слънчево увреждане и стареене. Дегенерационните продукти се разграждат и натрупват.

Оралното приложение на колаген, хондроитин и хиалуронова киселина в продукта Биосел колаген 500 mg спомага за намаляване на признаците на кожно стареене като фините линии и бръчки, сухотата и загубата на еластичност. Продуктът увеличава количеството на хиалуронова киселина, колаген и еластин, важни за поддържането на младежкия вид на кожата. Подпомага хидратацията и намалява зачервяването, лющенето и сухотата.

  • Продуктът Alive! Hair, Skin & Nails Multivitamin съдържа комбинацията от множество активни съставки, с доказано действие за здравето на кожата и стопирането на процесите на стареенето й. Комбинацията на витамини от група А, Е и С, протектира кожата от вредното влияние на UV лъчението. Витамин D наред с антиоксидатните си и имуномедииращи свойства се активира под влиянието на слънчевата светлина като участва в калциево-фосфорната обмяна и здравето на костите. Витамините от група В активно поддържат общото здраве на кожата, намаляват възпалителните процеси, изглаждат фините линии. Селенът е микроелемент, важен за здравето на щитовидната жлеза, която от своя страна увеличава метаболизма на целия организъм и ускорява естествените регенеративни свойства на кожата.
Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари