БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Петя Стойчева-Кривицки: Защо се разочароваме?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Петя Стойчева-Кривицки

Анима Център, гр. Пловдив

Петя Стойчева-Кривицки е клиничен психолог в Център за консултиране, психотерапия и психодиагностика “Анима Център” в гр. Пловдив.

www.animabulgaria.com

[ Facebook ] @ANIMABULGARIA

___________________

Задавали ли сте си въпроса какво точно е разочарованието? Може би, онова горчиво чувство, което усещаме след като не сме постигнали това, което сме очаквали, че ще се случи. Ужасното чувство, когато някой ни е излъгал или обидил? И всичко това, само заради очакванията, за нещата които си искал да се случат по различен от този начин. И има ли нещо по-неприятно от това, сами да си случваме дискомфорта в живота, заради едни очаквания, които така и не се научихме да не носим със себе си винаги? А, дали е възможно да нямаме очаквания към другите?

Както вече споменахме, разочарованието е чувството на неудовлетвореност, което следва провала от очакванията или надеждите за нещо, което очакваме да се случи. Подобно на съжалението (при което човек се фокусира предимно върху личния избор, допринесъл за лошия резултат), при разочарованието човек се фокусира върху самия резултат и именно той е източник на психологически стрес. Изучаването на разочарованието – неговите причини, въздействие и степента, до която индивидуалните решения са мотивирани от желанието да се избегне – е фокус в областта на анализа на решенията. Разочарованието, заедно със съжалението, е една от двете основни емоции, участващи във вземането на решения.

Често типични реакции на разочарованието са гняв, отказ, загуба на самочувствие, стрес и депресия. Когато говорим за разочарование, имаме предвид фрустрация. Фрустрацията е емоция, която се появява в ситуации, в които човек е блокиран да постигне желания резултат. Като цяло, когато постигнем една от целите си, се чувстваме доволни и винаги когато сме възпрепятствани да постигнем целите си, може да се поддадем на неудовлетвореност и да се почувстваме раздразнени и ядосани.

Но има разлика между гняв и фрустрация. Фрустрацията е бавна, стабилна реакция, а гневът е бърз и агресивен. Фрустрацията е тиха емоция, която се натрупва вътре и не се проявява навън. В същото време гневът е по-експлозивна емоция, която бива изразена вербално или физически.

Има ли отражения върху личността на човек от фрустрацията?

Фрустриращите преживявания действат като по-голяма пречка за нормалното развитие на личността. Състоянието на фрустрация включва заплаха за личността. Чувството за сигурност е наранено, понижава се самочувствието на фрустрирания човек. Фрустрацията може да се прояви по много различни начини. Има много начини да забележите някой, който е разочарован. Хората, които са фрустрирани, обикновено стават раздразнителни и стресирани.

Защо имаме очаквания?

Да имаме очаквания към другите е съвсем нормално, защото в живота ни, винаги са имали очаквания към нас. Ние израстваме с това и съответно започваме да го приемаме като норма. Най-често във връзките ни с другите се случва да имаме нереалистични очаквания. Ако намалим очакванията към другите значително, ще намалим разочарованията си. Това ще ни помогне да се съсредоточим върху нашия собствен живот.

Очакваме всички да ни харесват!

Това е абсолютно невъзможна кауза! Затова е добре да я приемем като такава и да не си нагнетяваме излишно напрежение с това очакване. Спрете да очаквате, че останалите постоянно трябва да одобряват или харесват начина ви на живот или действията ви. В отношенията с приятели е нормално да изслушаме всяко мнение на приятел без да се нуждаем от това, задължително да му се харесаме. Нямаш задължението да покриваш стандартите и изискванията на другите. Страхът от неодобрение най-често се появява при хора с ниска самооценка. Всеки има право на собствено мнение. Не приемайте мнението на другите лично, а просто, като тяхна гледна точка. Бъдете себе си и следвайте вашият уникален път.

Не очаквайте уважение от другите!

Това безсмислено очакване често се появява при хора с несигурно поведение. Бъди уважителен към другите, но не го очаквай към себе си. Това, което даваш (уважението) е по твой избор. Не очаквай да ти отвръщат със същото. Уважавай себе си, пространството си, времето си и личността си!

Запази своята уникалност!

Не се обезценявайте и не губете своята уникалност, само заради това, да приличате на някого, копието винаги си остава копие, бъдете оригинала!

Комуникирайте желанията си!

Казвайте какво искате директно и открито. Никой не може да гадае от какво имате нужда, какво ви наранява или за какво мечтаете. Често говорете за собствените си емоции и желания.

Не очаквайте от другите!

Не очаквайте, че някой друг ще се промени както вие искате. Това е често срещан проблем във връзките. Вярването, че някой ще се промени както вие искате е не само нездравословно, но и егоистично. В крайна сметка това може и да не е желано от другия.

Всеки може много лесно да се справи със своите очаквания, ако смени своята нагласа и гледна точка. Не изключвайте психологичната подкрепа като опция. Упражнения за справяне можете да намерите в мобилното приложение Анима.

Приятно слушане!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари