БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Елена Кръстева: Наномазнини – съвременни тенденции в анти-ейджинг терапиите

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Елена Кръстева

УМБАЛ “Св. Георги” – гр. Пловдив

Д-р Елена Кръстева е завършила медицина в Медицински Университет – Пловдив и е придобила специалност по „Пластично-възстановителна и естетична хирургия“ през 2019г. Защитила е дисертационен труд на тема „Реконструкция на мекотъканни дефекти в областта на подбедрицата и ходилото“ през 2018г. От 2014г. работи като ординатор към Клиниката по пластично-възстановителна и естетична хирургия към УМБАЛ „Св. Георги“- гр. Пловдив. Научните й интереси са съсредоточени върху иновации и новости в реконструктивната и естетичната хирургия.

______

Подмладяването на лицето изисква мултимодален подход за преодоляване процеси, настъпващи при стареенето и уврежданията от вредното въздействие на слънцето, загубата на обем и изтъняването на кожата.

С напредване на възрастта колагеновите влакна, отговорни за здравината на кожата, се фрагментират. Впоследствие връзките между фибробластите отслабват и започва да се наблюдава отпускане на кожата и загуба на младежкия й вид. Загубата на обем може да бъде подпомогнато чрез инжектиране на филъри, което частично възстановява младежкия вид на кожата. Синтетичните филъри изградени от хиалуронова киселина, калциев хидроксиапатит, полимлечна киселина и полиметилметакралат имат биостимулиращ ефект върху кожата, който се изразява в минимална стимулация на производството на фибробласти и продължителни стимулиращи ефекти върху дебелината на дермата и васкуларизацията й.

През последното десетилетие все по-голяма популярност придобива инжектирането на липоаспират или т.нар. липофилинг за увеличаване на обема на тъканите. Все повече и повече пациенти избират да използват собствената си мастна тъкан за подмладяване на линиите на лицето си, контуриране на задните си части и за третиране на различните видове белези вследстие на акне, изгаряне или след операции. Инжектирането на мазнини всъщност е идеална техник, поради своите положителни качества: естествена, лесна достъпна и с регенериращи ефекти.

Какво всъщност представлява инжектирането на нано мазнини или на микромазнини?

Нано мазнините или т.нар. nanofat представляват силно концентриран разтвор на прогениторна мастна клетка без жизнеспособни адипоцити. Nanofat разтворът се приготвя по стандартен протокол чрез емулгиране и филтриране на мазнините (липоаспирата). Въпреки че при емулгирането загиват адипоцитите, наномазнината е богата на голям брой растежни фактори и стволови клетки, като в тази група попадат ендотелни клетки, гранулоцити, моноцити, макрофаги и голям брой мезенхимни стволови клетки отговорни за регенеративния ефект върху кожата. За основни донорни зони на мастна тъкан се използват корема и ханша, а инжектираният обем наномазнина варира от 1-25 ml (средно 4,5 ml). След необходимата обработка получената мастна емулсия се инжектира в желаните зони интрадермално или директно в областта на белега с помощта на фина игла.

Безопасно ли е инжектирането на нано мазнини?

Когато се извършва от сертифициран пластичен хирург с опит в техниката, инжектирането на нано мазнини е много безопасно. Всъщност става все по-популярна алтернативна процедура от дермалните филъри, тъй като лечението е 100% биосъвместимо с тялото, което елиминира риска тялото да отхвърли инжектирания материал или да се наблюдават алергични реакции.

Как помага инжектирането на нано мазнини?

Инжектирането на нано мазнини, подобно на филърите, може да се използва за лечение на различни проблеми на кожата, свързани с възрастта като:

– увеличаване на обема в букалната и средната част на лицето за по-младежки вид;

– заличаване на фините бръчки и линии;

– подобряване на еластицитета на кожата, правейки я да изглежда по-стегната;

– подобряване на вида на тънката кожа на лицето и шията;

– намаляване на хиперпигментациите;

– регенерация на кожата на ръцете;

– оказване на благоприятно влияние върху качеството и вида на белези.

Обобщено казано инжектирането на нано мазнини много често дава много по-добри резултати дори и от комплексните филъри или бустери и в крайна сметка се наблюдава подобрено цялостно качество на кожата, включително изсветляване на хиперпигментациите.

Кои са най-добрите пациенти за nanofat процедури?

Тъй като самата процедура изисква малко количество мазнини, най-подходящи пациенти са здравите. Подходящи за инжектиране са дори слабите пациенти с BMI <18.

Колко дълго траят резултатите след инжектирането на наномазнини?

Въпреки че е нормално част от инжектираната мазнина да се метаболизира от тялото, се наблюдава незабавно подобряване състояние на кожата, което може да продължи с години. А при провеждането на серия от две или три процедури, често резултата продължава от две до три години.

В заключение може да кажем, че инжектирането на наномазнини оказва поразително подобрение върху вида и качеството на кожата и в качеството на белега. Наличието на мастна тъкан в съчетанието с ясен механичен протокол за обработка на мазнините, въвеждат регенеративната медицина и anti-aging терапиите в реалната клинична практика.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари