БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Петя Стойчева-Кривицки – Три начина да превърнеш жилището ти в щастие

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (2 вота, средно: 1,50 oт 5)
Loading...

Петя Стойчева-Кривицки

Анима Център, гр. Пловдив

Петя Стойчева-Кривицки е клиничен психолог в Център за консултиране, психотерапия и психодиагностика „Анима Център“ в гр. Пловдив. Можете да си запишете час на тел. 0889331337 или да изпратите имейл на [email protected]

___________________________________

С началото на 2023-та година, типично за много хора е да правят промени, които да подобрят живота им. Анима Център е насреща в това ползотворно начинание. Ето защо тази статия има за цел да разгледа три начина, по които жилището бързо и лесно да се превърне в повод за щастие. Статията се концентрира върху научно доказани методи, чрез които хиляди души вече са променили домашната си атмосфера.

Животът в малко помещение се оказва препятствие, което особено изостри влиянието си преди две години по време на пандемията. И от тогава все повече хора прекарват все повече време у дома. Оказва се, че като индивиди сме еволюирали в малки пространства, а не в къща от 300 кв.м. Съответно, изначално е лесно да сътворим уют, топлина и щастие в колкото и тясно пространство да пребиваваме.

  1. Намали безпорядъка. Емпирични изследвания сочат, че безпорядъкът се усеща физически и психически затормозяващо. Конкретно скорошно проучване асоциира безредието с намалена продуктивност и хронично отлагане на задълженията. Истина е, че в началото слагането на ред е трудно начинание, което не само изисква време и енергия, но и готовност да се разделим с неща, които не ползваме. Ето нещо от помощ: започни с малка част от жилището си и бавно премини в следващите дни към друга. В крайна сметка, усещането, което ще имаш, ще е освобождаващо и леко – разделяйки се с предметите, които те забавят.
  2. Използвай цвят. Обичайното схващане, че малко пространство със светли тонове се усеща по-просторно, е вярно. Светлите цветове на стените рефлектират светлина и “отварят” стаята. Това не значи да използваме единствено бяло. Според неврологични проучвания, светли цветове в студени тонове като нюанс на синьо, се възприемат като успокояващи. Ето нещо от помощ: използвай възглавнички и други детайли в ярки цветове като жълто или оранжево, за да придадеш свежест и игривост в интериора.
  3. Използвай огледала. Огледалата имат свойството да уголемяват и осветяват пространството, в което се намират. И не само! Поведенчески проучвания споделят откритията си, че огледалата ни правят по-осъзнати и отговорни. Ето нещо от помощ: можеш да сложиш огледало на стената или върху вратата на гардероба, но огледало до ъгъла би създало игрива нестандартна атмосфера поради промяната на формата на стаята от скучен правоъгълник на динамичен многоъгълник.

От Анима Център разбираме огромното значение на мястото, където човек спи, прекарва времето си, работи. Началото на всяка година е трудна покрай многото очаквания, новите нагласи и стария опит от предходната година. Затова предоставяме тези три начина – за да можеш сам ТУК и СЕГА да поемеш по пътя на промяната. Ние, психолозите от Анима Център, сме насреща да те подкрепим във всяко затруднение и да се радваме с теб при всеки успех по пътя на позитивната промяна.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари