БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Иван Марков: Конете

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Д-р Иван Марков

Д-р Иван Марков е с над 20 години опит като ветеринар. Можете да се свържете с него на тел. 0882022695.

____

Конете са чувствителни същества със сърца десет пъти по-големи от тези на хората и имат много повече за споделяне с нас, отколкото се вижда на пръв поглед. Контактите с коне могат да ни дадат уроци в живота, които да задълбочат разбирането на всеки любител на конете за невидимата и емоционална връзка между коня и човека, която може да бъде наречена вълшебна.

Да имате кон за най-добър приятел, с когото можете да общувате с най-малките жестове, да ви поздравява със звуци и да се разхожда свободно до вас е едно уникално усещане. Приятелството между кон и човек може да бъде прекрасно и много забавно. Сега ще обясним истиснкото приятелство, което иска коня от нас.

Кой не познава коняри, които тичат пред коня с джоб на сакото, натъпкан с лакомства, редовно бутат нещо към него и се радват, когато конят ги следва с охота. До момента, в който лакомствата свършат или на коня му омръзне, той се обръща и си тръгва. Тук няма да говорим за дресировка, а за истински отношения, изградени на доверие и любов.

Но как се постига такова приятелство?

На първо място, за много от нас, хората, е по-трудно да изградим истинско приятелство с кон, отколкото с човек. Ние, като хора, сме ловци, докато конят е плячка, така че трябва да убедим плячката, че може да се чувства в безопасност с ловец. Ето къде се крие първият проблем:

Трябва да се научим да обръщаме внимание на финия език на тялото на конете, защото е известно, че те не могат да говорят като нас. Нека си представим следната ситуация:

Седиш в кафенето с приятели, изведнъж идва някой и прокарва грубата си ръка по лицето ти и те тупва грубо по рамото, и ти казва – „Трябва да дойдеш с мен“. Какво се случва? Напълно си объркан, може би дори малко раздразнен и разбира се не отиваш. Можем да прехвърлим тази ситуация и върху коня. Той е в падока с приятелите си, а ние искаме да го яздим или впяргаме. В този случай, не обръщаме внимание на фините сигнали, с които се опитва да комуникира животното с нас, защото например сме притиснати от време или просто не знаем какво означават тези понякога почти невидими жестове.

Така че става трудно да се изгради приятелство, защото кой обича да бъде с някой, който само определя какво се прави през цялото време и не те слуша?

Правилно е да гледаме на коня по-скоро като на отделна личност, със собствен характер и странности, който може да има и лош ден. Все пак яздим живо същество, а не на машина. Ако сме наясно с това, вече сме спечелили много. Конкретно може да се каже, че това, което искаме от коня, а именно уважение, доверие, внимание, търпение и учтивост, трябва да го върнем по същия начин. Приятелството не е еднопосочна улица. Така че вбъдеще си представете, че имате най-добрия си приятел пред себе си и се запитайте как бихте се отнасяли към него? Имайте уважение – пред вас има живо същество! Обърнете внимание на езика му, конят винаги общува с вас и вие също с него. Не се приближавайте към коня челно и не го гледайте в очите, само хищниците го правят. Оставете стреса от ежедневието зад гърба си и се насладете на времето с коня си и бъдете спокойни. Без правила не става. Дори и с най-добрите приятели, има неща, които не правиш. Бъдете последователни, но справедливи. Тогава нищо не пречи на доброто приятелство.

Конете са истински майстори в тълкуването на езика на тялото на всеки, който ги заобикаля – както на техния собствен вид, така и на хората. Те са в състояние да разпознават настроенията директно и да реагират незабавно на тях – това се дължи на характеристиките им на „плячка“ животни. Разпознаването на телесните сигнали на другите членове на стадото – особено на животните водачи са инстинктивни реакции, които са жизненоважни за оцеляването на отделния кон в дивата природа. Конете не само интерпретират езика на тялото на своите членове от стадото, но и усещат енергиите на хората и ги отразяват незабавно. Всеки, който застане пред кон, вижда собственото си отражение в поведението му. Ако човекът е напрегнат и стресиран, конят със сигурност също ще е такъв. Колкото по-спокоен и емоционално стабилен е човек, толкова по-спокоен е и конят.

Езикът на тялото е важна част от междуличностната комуникация. Човек изглежда автентичен, само ако изговорената дума съвпада с езика на тялото. Конете дават на хората много честна и директна обратна връзка за тяхното поведение чрез поведението си – не можеш да заблудиш кон. Дори и да се опитате да скриете несигурността си, като сте прекалено смели, конят ще ви разкрие. Конете също показват ясно, когато човек не е автентичен и вътрешното и външното изражение не съвпадат. Това може да се случи, например, поради незнание или отхвърляне. Конете могат ясно да отделят външния вид от реалността, поради което в днешно време коучингът с помощта на кон става все по-популярен, особено в управленските среди.

Поздравът за добре дошли разкрива много за това как конят се отнася към човек. Осъществяването на контакт с носа е сравнимо с ръкуването между хората. Вашият четирикрак приятел подушва дланта на ръката ви, когато я протягате, за да го поздравите, и това означава: приемам те. Ако конят ви поздравява с дружелюбно пръхтене това също е признак на привързаност и радост от срещата.

Конете са експерти в тълкуването на езика на човешкото тяло и следователно отразяват емоционалното си състояние по много специален начин. Работата с помощта на кон може да помогне на човек да открие собствения си потенциал.

Вземането на решение не е лесно за много хора – било то във връзка с работата, личните отношения или други неща. В хода на живота всеки човек си изгражда мнение за себе си като личност, за своите ближни и за света. Това създава поведенчески модели, стратегии за справяне и несигурност, които пречат на личностното развитие и експлоатацията на собствения потенциал. Освен това много хора губят достъп до себе си и се доверяват с течение на времето – вероятно поради страх от грешки или риск да изглеждат зле пред другите. Конят може да помогне за намиране на достъп до себе си отново и за откриване и изживяване на собствения си потенциал в много области, да помогне за отварянето на нови възможности и мечти, които са били потискани от дълго време. И за да подсилим написаното до тук, ето и няколко цитата от известни и влиятелни личности, които показват колко силно влияние имат конете върху духовното израстване на хората при контакта им с тях.

„Нито един час живот не е загубен, прекаран на седлото.” -Уинстън Чърчил

„Конят, с ненадмината красота, неизмерима сила и грация, различна от всеки друг, все още остава достатъчно смирен, за да носи човек на гърба си.” -Амбър Сенти

„Човек на кон е духовно, както и физически, по-голям от този, който се движи пеша.“ – Джон Стайнбек

„Няма по-добро място за излекуване на разбито сърце от гърба на кон.“ -Миси Лайънс

„Истинският конник не гледа на коня с очите си, той гледа на коня си със сърцето си.“ -Неизвестен

„Конят е огледало на душата ти.“ -Бък Бранаман

„Има много прекрасни места по света, но едно от любимите ми места е на гърба на кон.“- Ролф Копфле

Подарете на ДЕЦАТА си една среща с КОН!

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари