БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Радослава Цънцарова: С какво са полезни тренировките по време на бременност

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (28 вота, средно: 1,29 oт 5)
Loading...

Радослава Цънцарова е професионален треньор за бременни и раждали жени, сертифицирана от OH’BABY Fitness (САЩ). Освен че води тренировки онлайн и на живо, тя работи и съвместно със специалиста по фетална медицина д-р Борис Стоилов от Центъра по Майчино-Фетална Медицина, гр.Пловдив, за изграждане на цялостни програми за бременни.

Тел. за контакти: 0886766030

https://pregnancy.bg/

____

Много жени задават въпроса дали са безопасни тренировките за бременни и търсят информация по темата, но често се сблъскват с противоречиви мнения. Все повече проучвания потвърждават, че упражненията по време на бременност са не само безопасни, но и имат редица ползи за майката и бебето. В областта на пренаталните тренировки има два основни източника: Американският колеж по акушерство и гинекология и д-р Джеймс Клап – автор на книгата “Exercising through your pregnancy“.

 

Според Американския колеж по акушерство и гинекология бременните жени е добре да се упражняват около 150 минути на седмица с умерена интензивност (тренировки, бързо ходене, йога, плуване). Тази активност трябва да е разпределена през седмицата и да се променя според медицинските показания. Препоръките също уточняват, че ако жените са тренирали с по-висока интензивност, те могат да продължат тренировките си, след като обсъдят със своя наблюдаващ лекар кога и как да съобразят активността си с напредване на бременността. Д-р Джеймс Клап твърди, че ако една жена е тренирала преди бременността си, може да продължи при ниво, близко до това преди забременяването. Ако не е била активна, може да започне да се упражнява постепенно.

 

След като изяснихме, че е безвредно да се упражнявате докато сте бременни (естествено, ако нямате медицински противопоказания!), ще разгледаме какви са конкретните ползи за физическото и психическото здраве на жената.

 

Изследванията показват, че жени, които тренират леко до умерено интензивно 30-60 мин., няколко пъти в седмицата, биха изпитали следните ползи:

– по-малък физически дискомфорт (запек, хемороиди, подуване, отоци, крампи);

– по-добро настроение и самочувствие;

– по-добра стойка;

– повишена енергия;

– по-добър сън;

– повече сила и издържливост;

– понижен риск от гестационен диабет;

– по-бързо раждане;

– по-малък риск от цезарово сечение.

Ползите не спират до тук. След раждането жените, които са били активни по време на бременността, връщат по-бързо формата си отпреди това и като цяло се възстановяват по-лесно от раждането. Освен това те по-рядко изпадат в депресивни състояния и имат спокоен сън. Всички знаем как грижите за бебето могат да доведат до болки в раменете и гърба, обаче трениралите мами ги изпитват много по-рядко, защото техните мускули са “заякнали“.

 

И накрая завършвам с препоръки за тренировки по време на бременност:

  • винаги говорете с вашия наблюдаващ лекар преди да започнете тренировки;
  • след първия триместър избягвайте упражнения, при които продължително трябва да сте по гръб;
  • избягвайте контактни спортове, спортове с риск от падане (ски, сърф, езда), гмуркане също;
  • поддържайте интензитет, при който може да говорите свободно, без да се задъхвате;
  • избягвайте да тренирате в горещо, влажно време;
  • носете удобни, широки дрехи;
  • пийте много вода;
  • хранете се добре.

 

Надявам се да съм била полезна и изчерпателна с информацията за тренировките по време на бременност, защото все още има бъдещи майки, у които има вкоренен страх от каквато и да е физическа активност в този период. Така че, ако лекарят ви разрешава, грабвайте по една постелка и се насладете на любимия си спорт, който не само ще повиши хормона на щастието, но и ще ви избави от редица проблеми при бременните.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари