БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

маг. фарм. Лилия Божкова: Колаген за красота – защо е различен от този за стави?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (2 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Магистър-фармацевт Лилия Божкова е медицински маркетинг специалист в немската фармацевтична компания Куайсер Фарма. През 2012 г. завършва Медицински Университет гр. Пловдив, а по-късно придобива специалност „Организация и икономика на дистрибуторската и аптечна практика“ към Медицински Университет гр. София. Чрез ежедневната си работа развива своите интереси в сферата на хранителните добавки и повишава квалификацията и познанията си по отношение на здравословния начин на живот и профилактика на заболяванията.

Всеки, който се интересува от новостите в сферата на красотата знае, че сияйната кожа и безупречният външен вид са резултат от нашето постоянство, грижа и усилия. Според най-съвременните тенденции за запазване на еластичността и добрия вид на кожата се препоръчва прием на продукт, съдържащ колаген.

Колагенът – помощник в борбата със стареенето

Колагенът е основен структурен протеин в тялото и представлява около 80% от сухата маса на кожата. Доказано е, че производството на колаген в организма намалява с напредване на възрастта. Например около 40 годишна възраст колагеновият синтез намалява средно с 25%, а това води до отпускане на кожата и поява на бръчки. Допълнителният прием на колаген подпомага вътреклетъчния синтез и забавя хода на естествените процеси на стареене. Ето защо се препоръчва ежедневен прием на колаген след 30-35 годишна възраст.

Доколко е важен типът на колагена?

Основните видове колаген, които се използват в колаген съдържащите продукти, са тип I, II или III. Но най-важното, oт което зависят усвояването и ефектът на колагена, е големината на молекулата. Доказано е, че колагеновите частици с различна големина стимулират различни видове клетки да произвеждат колаген.

От значение ли е размерът на колагеновата молекула?

Колагенът представлява белтък със сложна структура състояща се от 3 вериги, на което се дължи неговата здравина, еластичност и издръжливост. Хидролизата е процесът, през който трябва да премине неговата молекула, за да може да бъде усвоена от организма. При този процес от голямата колагенова молекула се получават по-малки фрагменти с различна големина – колагенови пептиди. Доказано е, че продукти, съдържащи колагенови пептиди с молекулна маса около 2 кDa имат способността да активират производството на колаген от кожните клетки (фибробластите), а тези с големина около 3 кDa стимулират производството на колаген от клетките на ставния хрущял (ходроцитите). Ето защо размерът на молекулата е от ключово значение.

Науката и колагеновите пептиди

Клинични проучвания проведени с 2,5 g колагенови пептиди доказват, че дълбочината на бръчките намалява със 7% след прием в продължение на 4 седмици и с 20% след 8 седмичен прием, а в кожата се открива 60% повече колаген.1,2 Представете си, че само след 2 месеца ще можете да се радвате на по-стегната и красива кожа!

Добрият маникюр е перфектен завършек на външния ни вид. Освен, че подобрява състоянието на кожата колагенът се грижи и за ноктите като увеличава скоростта им на растеж и здравина след 2 месеца и намалява чупливостта им до 42% след 6 месечна употреба.1,2

Вид и фармацевтична форма

За осигуряване на оптимална концентрация на колаген в организма се препоръчва прием на течен колагенов продукт. Значително предимство е хидролизираният колаген да бъде в индивидуални дози, които да гарантират точното количество приети съставки. По този начин се осигуряват правилно съхранение на течната форма и удобен дневен прием по всяко време и на всяко място.

В ежедневието на съвременната жена, която работи и се грижи за семейството си, често няма много време за дълги разкрасителни процедури, но във всяка малка дамска чанта ще се намери място за дневната доза „красота“ под формата на елегантен флакон.

Вкусът също е от значение. Любителите на екзотичните плодови вкусове ще останат приятно изненадани от съчетанието между пъпеш и личи.

Кои са другите полезни за кожата вещества?

Освен от колаген, за да бъде кожата красива, млада и еластична тя се нуждае и от други ценни нутриенти като витамини, минерали и растителни екстракти, с доказано благотворно влияние.

Изследванията в световен мащаб не спират и непрекъснато се намират нови съюзници в борбата със стареенето, какъвто е екстрактът от растението Асай Бери. Екзотичното растение добива популярност със способността си да защитава клетките и своя подмладяващ ефект.

 

Доказалите се във времето витамини и микроелементи също не излизат от мода.

Например, витамин С, има способността да подпомага синтеза на колаген от организма и е ценен заради антиоксидантния си ефект. Витамин А, цинк и биотин поддържат доброто състояние на кожата. В допълнение на това цинкът и биотинът подпомагат метаболизма и деленето на клетките. Микроелементът мед допринася за нормалното състояние на съединителната тъкан и пигментацията на кожата. Витамин Е предпазва клетките от оксидативен стрес.

 

Продукт с утвърдено немско качество, който комбинира биологично активни колагенови пептиди с всички по-горе изброени важни микронутриенти и е разработен в иновативен, напълно рециклируем флакон, е Допелхерц® систем Колаген Beauty.

 

Най-добрият начин да запазим здравето и красотата си е като се грижим за тях всеки ден. Грижата за кожата никога не е била по-лесна. Красива кожа само с 1 флакон на ден.

  1. Proksch E. at all, 2013 2. Proksch E. at all, 2014

Куайсер фарма е немска фармацевтична компания с над 120 годишна традиция при производството на лекарствени продукти без лекарско предписание, хранителни добавки с марката Doppelherz® и стоматологичните средства Protefix®.  При производствените процеси се спазват всички изисквания за високо качество и стандарти за добра производствена практика (GMP). Основните инвестиции на компанията са в разработването на иновативни фармацевтични форми като ДЕПО таблетки, двуфазни ДЕПО таблетки, микропелети и флакони, които задоволяват индивидуалните потребности на потребителите. Четири от продуктите на Куайсер фарма са носители на престижната награда „Хранителна добавка на годината“ от Българския фармацевтичен съюз, а марката Doppelherz печели приза „Любима марка на българския потребител“ вече 3 поредни година. 

 

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари