БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Даниел СТАВРЕВ: 7 грешки, които двойките допускат в опитите си за дете

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...


Д-р Даниел Ставрев е акушер-гинеколог, част от екипа на най-голямата специализирана АГ болница в Южна България – „Селена“. Професионалният му фокус е в областта на лапароскопията, акушерството и оперативната гинекология. Участва в множество конференции, конгреси и обучения, чрез които допълва своя професионален опит, и специлизира в един от най-големите и известни лапароскопски институти в света – IRCAD.


Радостите на родителството са огромни и много от нас жадуват да ги преживеят. Докато някои жени имат късмета да заченат веднага със започването на опитите, появата на двете чертички може да отнеме повече време при други. Около година е времето, което би могло да отнеме зачеването при здрава двойка. Тези дванадесет месеца обаче може да се сторят твърде дълъг период за по-нетърпеливите. Затова по-долу сме събрали най-честите грешки, които двойките допускат в опитите си за дете. Вижте някои малки промени, с които можете да съкратите времето до настъпването на мечтаната бременност.

  1. Губите твърде много време преди да започнете с опитите за дете

Яйцеклетките започват да се образуват в тялото на човешкия ембрион още между 16-та и 20-та гестационна седмица от развитието му в утробата. Жената се ражда с всички около 400 000 яйцеклетки, с които ще разполага през целия си живот. При настъпване на пубертета, те вече са намалели на 250-300 000, а около двадесетата година наброяват едва 150 000. С напредването на възрастта скоростта, с която намаляват яйцеклетките се увеличава и качеството им се влошава. 35-37 години е една разумна възраст, в която ако жената не е срещнала подходящ партньор може би е добре да помисли за замразяване на яйцеклетка за бъдеща бременност.

  • Не правите секс достатъчно често

Това е може би най-честата грешка, която допускат двойките. Съсредоточаването на сексуалните контакти само около времето на предполагаемата овулация може да доведе до изпускане на момента. По правило овулацията настъпва на 14-тия ден от месечния цикъл. Повечето жени обаче правят изключение от правилото. Фертилните дни настъпват между 6-тия и 21-вия ден от менструалния цикъл като най-често идват между 10-тия и 17-тия ден.

Има различни знаци, че евентуално жената е в овулация – появява се цервикална слуз, наподобяваща яйчен белтък; базалната телесна температура се повишава с около 0,4 градуса и често се засилва сексуалното желание. Най-сигурният метод за определяне на овулацията, ако опитвате да забременеете обаче, е тестът за овулация, който можете да си набавите от аптеката. Не забравяйте, че редовният секс поне три пъти в седмицата през целия месец би довел до по-бързи резултати отколкото 1 или 2 сексуални контакта по време на фертилния прозорец.

  • Правите секс твърде често

Да, има го и обратния случай. Сексуалното общуване в двойката не би трябвало да се случва само с цел създаване на бременност. Прекалената фиксация в ежедневен секс ще доведе до емоционално напрежение и изтощение.

  • Използвате лубрикант

Около овулация естественият лубрикант на жената, т.нар. цервикална слуз, променя структурата си като става по-хлъзгава и еластична. Тялото се подготвя да помогне на сперматозоидите да достигнат по-лесно до яйцеклетката. Тази „транспортна“ функция не може да бъде изпълнена от лубрикантите. Дори напротив, те могат да забавят или да попречат на придвижването на сперматозоидите като променят естествената среда във влагалището. В случай, че се налага да използвате лубрикант, потърсете такъв, на чийто етикет е отбелязано, че не вреди на спермата.

  • Смятате, че редовният цикъл означава, че нямате репродуктивен проблем

Фертилитетът на жената зависи от редица фактори. Редовният менструален цикъл е чудесен знак, но далеч не достатъчен, за да се заключи за репродуктивното здраве на жената. Непроходими тръби, лошо качество на яйцеклетките, хормонални дисбаланси – всички тези аномалии биха могли да намалят значително шанса за забременяване. Срещата с репродуктивен специалист преди започване на опити за зачеване е добър начин да си спестите време и евентуално разочарование.

От друга страна, нередовният цикъл не означава, че имате репродуктивен проблем. Някои скрити заболявания обаче, които предизвикват нередовен цикъл, биха могли да попречат на забременяването. Така че, ако не можете да предвидите датата на следващия си цикъл, коментирайте с акушер-гинеколога си.

  • Смятате, че репродуктивното здраве не касае мъжа

Мъжете по правило обръщат по-малко внимание на репродуктивното си здраве. Истината е, че причините за репродуктивните проблеми се разделят поравно между двата пола. Следване на здравословни навици по отношение на храненето, преустановяване на приема на алкохол и наркотици и по-ефективно управление на стреса биха дали позитивен ефект върху качеството на сперматозоидите.

  • Отлагате твърде дълго посещението при специалист

Трябва да знаете, че зачеването може да отнеме известно време. Твърде дългото чакане обаче не е разумен избор. Ако една година опити все още не са дали резултат, време е да посетите репродуктивен специалист. А ако сте на възраст над 35 години, направете го още по-рано.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари