БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

маг. фарм. Веселин Дуев: Чай при псориазис

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

маг. фарм. Веселин Дуев

АПТЕКА 36.6 ИВАН ВАЗОВ

Маг. фарм. Веселин Дуев е завършил фармация в Медицински Университет – Пловдив с отличие. Професионалните му интереси са насочени към фитотерапия, подобряване на комплаянса и оказване на фармацевтични грижи. Работи във фармацевтичния сектор близо 10 години.

_____

Псориазисът е заболяване, при което клетките се делят многократно по-бързо от нормалното. Това предизвиква удебелени и зачервени участъци от кожа, покрити с бели люспи. Тези образувания могат да се появят по цялото тяло, но са най-често присъщи за скалпа, лактите, коленете, долната част на гърба.

В повечето случаи тези образувания са само в някои части на тялото, но при по-сериозни състояния може да обхващат и по-големи участъци.

Псориазисът не се предава от човек на човек, но членове на едно и също семейство са по-предразположени към заболяването.

Точните механизми на заболяването не са известни, но проблемите с кожата се дължат на възпаления и бързо натрупване на клетки. Старите клетки биват избутвани на повърхността от много бързо генериращи се нови клетки. Това струпване води до бледи и сребристи люспи.

Факторите за заболяването не са напълно ясни, но генетиката и околната среда определено са от значение. Една от главните теории е външни фактори, комбинирани с имунната система.

Теория за стреса

Някои специалисти считат, че псориазисът се дължи на стрес. Хроничният ефект се изразява в нарушения на имунната система и повишаване на възпалителните процеси. Една от теориите, обвързани с психо-соматиката, смята, че псориазисът се дължи на бариера на емоционално ниво, която се изгражда между личността и околния свят, която на физическо ниво се изразява в псориазис.

Симптоми

Симптомите на псориазис варират според различните видове. Общите симптоми включват: червени петна по кожата, покрити с дебели сребристи люспи; белеща се кожа по скалпа.

Тези обриви могат да: сърбят; бъдат болезнени; да се напукат и кървят. Най-често обривите са в определена зона на тялото: долната част на гърба, лактите, коленете, краката, ходилата, скалпа, лицето и дланите. В по-тежки случаи, обривът започва да обхваща големи области на тялото.

Росопас Herba fumariae Officinalis. Fumariaceae

Химичен състав: Съдържа около 1% изохинилинови алкалоиди (протопин и криптопин), фумарова киселина, фумарин, слузни вещества, фитостероли и др.

Приложение: Билката има жлъчогонно, спазмолитично, болкоуспокояващо и противовъзпалително действие. Използва се още при атония (слабост) на червата, понижен апетит. Външно: при кожни лишеи, екзема, дерматити, хемороиди.

Коприва Urtica dioica. Urticaceae

Листата съдържат витамин К, гликозида уртицин, дъбилни и белтъчни вещества, хистамин, витамин С, витамин В2, провитамин А, пантотенова киселина, ситостерин, др.

Билката действа противоревматично, противовъзпалително, усилващо, кръвоспиращо. Прилага се при болести на ставите (ревматизъм, артрит), мускулни болки, изтощаване след боледуване.

Листата на копривата са изключително ефективни при псориазис и екземи от различен произохд. Псориазът и екеземите често имат вътрешен причинител, а копривата е отлично кръвопречистващо средство.

Белият равнец Achillea millefolium. Asteraceae

Някои наричат белия равнец мъжка билка, тъй като в миналото войниците задължително носели със себе си бял равнец заради свойството му да спира вътрешни и външни кръвоизливи и да успокоява болките.

Цветовете съдържат около 0,2-0,5% етерично масло, противовъзпалителни флавоноиди, танини, алкалоиди и горчиви вещества.

Външно можете да употребявате билката за изготвяне на компреси, които имат благоприятен ефект при кожни възпалителни процеси .

Великденче Veronica officinalis. Scropulariceae

Химични свойства: В билката са намерени са сапонини, глюкозиди, танини, горчиви вещества, етерично масло, витамин А и С.

Лечебни свойства: противовъзпалително, диуретично. Установени са в някои видове и антибактериална активност по отношение на Staphylococcus aureus и Escherichia coli.

Нежелани реакции на великденче: Не използвайте великденче при следните условия: индивидуална непоносимост, алергични реакции; сърдечно заболяване; кърмене; бременност; повишено кръвно налягане; диабет; бъбречна недостатъчност.

Съчетание с други билки на великденче: Често се изпозлва в съчетание с градински чай, ягоди, боровинки, малини, върба, липа и др.

Билковата комбинация “ЧАЙ ПРИ ПСОРИАЗИС” може да намерите в АПТЕКИ 36.6, както и да получите консултация за правилната й употреба.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари