БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

маг. фарм. Христо Кралев – Какво е Менопауза и как по-лесно да подготвите тялото си за нея с помощта на природата?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

маг. фарм. Христо Кралев

АПТЕКА 36.6 УЕСТ ПАРК

Маг. фарм. Христо Кралев е завършил фармация в Медицински Университет-Пловдив. Притежава близо 10–годишен опит в практикуването на специалността. Преминал сертифицирани курсове по Шуслерова терапия.

________________________________________________________

Думата менопауза има произход от гръцки и означава край на месечните цикли. Това е следствие на прекъсване на първичните функции на яйчниците – узряване и отделяне на яйцеклетки и освобождаване на хормони.

Менопаузата, обикновено (но не винаги), настъпва в средната възраст: 45 – 50 г. Тогава започва и значителното намаляване на гонадните хормони в организма. Макар и не внезапно, това понижаване на хормоналната продукция води до признаци и ефекти, които сериозно нарушават дневната активност и качеството на живот на жените.
Менопаузата протича в три фази:

  • Пременопауза.
    За пременопаузата са характерни нарушения в менструалния цикъл, като след често забавяне на менструацията, започва обилно кървене. Причина за това е нарушената дейност на яйчниците.
  • Същинска менопауза.
    За начало на тази фаза е прието, че настъпва една година след последната менструация и с това приключва репродуктивният период на жената.
  • Постменопауза.
    През постменопаузата яйчниците прекратяват напълно своята дейност и организмът се приспособява към това ново състояние.

Най-честите здравни проблеми, характерни за менопаузата, са топли вълни, нощни изпотявания, повишен стрес, стягане в гърдите, сухота на влагалището, намаляване на паметта, промени в настроението, развитие на остеопороза и сърдечни болести.
Един от най-сериозните и чести проблеми при менопаузалните жени е остеопорозата. Тя е най-честото костно заболяване, представлява системно заболяване на скелета, характеризиращо се със загуба на костна маса и влошаване на микроструктурата на костната тъкан. Намаляването на плътността и влошаването на качеството на костите се развива тихо и прогресивно. Често няма никакви симптоми, докато не настъпи първото счупване: най-често шийката на бедрената кост, телата на прешлените и предмишницата. Рискови фактори, свързани с начина на живот: нездравословно хранене, липса на физическа активност, тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол.

  • Пременопауза.

Периодът на пременопауза е този, в който нямате симптоми на перименопауза или менопауза. Все още имате менструация – независимо редовна или не – и се счита, че са запазени репродуктивните способности. Възможно е да възникнат някои хормонални промени в периода на пременопауза, но физически все още няма забележими такива.

От друга страна – по време на перименопаузата ще започвате да изпитвате симптоми на менопаузата. Те могат да включват:

  • промени в редовността и продължителността на менструацията;
  • горещи вълни;
  • нарушения в съня;
  • промени в настроението.

Перименопауза означава „около менопаузата“ и се отнася за периода, през който тялото прави естествен преход към менопаузата, отбелязвайки края на репродуктивните години. Перименопаузата се нарича още менопаузален преход.

Нивото на естроген – основният женски хормон – в тялото ви се повишава и спада неравномерно по време на перименопаузата. Менструалните цикли могат да се удължат или съкратят. Възможно е да имате и менструални цикли, в които яйчниците не отделят яйцеклетки (овулация). Симптоми, подобни на тези по време на менопауза, също не са изключени – като горещи вълни, проблеми със съня и вагинална сухота. Но, за щастие, има налични лечения за облекчаване на тези симптоми. След като са преминали 12 поредни месеца, в които не сте имали менструация, официално сте достигнали менопаузата и перименопаузата е приключила.
Методи, с които да облекчите симптомите на перименопауза у дома

Можете да приложите някои методи за облекчаване на симптомите в домашни условия. Разбира се, ако не са толкова интензивни, че да се наложи лекарска намеса. Такива са:

  • ежедневна форма на физическа активност;
  • пълноценна почивка;
  • релаксиращи дейности преди сън като йога или топла вана;
  • умерена употреба на алкохол;
  • отказване от цигарите, ако сте пушач;
  • ограничаване на кофеина до сутрешното кафе;

Не всички аспекти от този период в живота на жената са отрицателни. С подходящите методи и лечения можете да преминете през фазите на пременопауза, перименопауза.

Симптоми на същинска менопауза

Освен познатите горещи вълни и нередовна менструация, е възможно да се появят допълнителни симптоми, като:

  • безсъние;
  • вагинална сухота;
  • покачване на теглото;
  • депресия;
  • безпокойство;
  • затруднена концентрация и проблеми с паметта;
  • намалено либидо;
  • суха кожа, уста и очи;
  • повишено уриниране;
  • възпалени или чувствителни гърди;
  • главоболие;
  • сърцебиене;
  • инфекции на пикочните пътища;
  • намалена мускулна и костна маса, болезнени и сковани стави;
  • изтъняване или загуба на косата;
  • повишено окосмяване в други области на тялото, като лицето, шията, гърдите и горната част на гърба.

Физиологични промени в постменопаузалните жени

По време на постменопаузата се проявява хормон в тялото: нивото на естроген и прогестерон намалява и нивото на фоликулостимулиращия хормон (FSH) се увеличава. Намаляването на съдържанието на женските полови хормони в организма води до повишаване на нивото на мъжките (андрогени). Това може да доведе до появата на косми при жената на тялото и лицето, зачервявайки гласа.

През този период, поради липсата на полови хормони, прекъсват цикличните промени в ендометриума: екскрецията и обновяването му. Началото на менструацията става невъзможно. Матката и яйчниците намаляват. Намалява производството на слуз, който предпазва вътрешните генитални органи от инфекция.

Има промени във влагалището: тя е пропусната, съставът на микрофлората е нарушен. Липсата на достатъчно слуз води до усещане за сухота в нея, което е причина за дискомфорт по време на полов акт.

Поради нарушението в състава на микрофлората, инфекцията се проявява не само в репродуктивната система, но и в пикочния мехур и често се случва цистит. Мускулния тонус на стените намалява. Това води до затваряне на пикочния мехур и утаяване на урината с кашлица или напрежение.

Метаболизмът се забавя, усвояването на полезни компоненти от храната се влошава. Липсата на витамини и минерали в постменопаузата е причина за влошаване на външния вид, кожни заболявания, кости. Поради липса на калций и магнезий, зъбният емайл е унищожен. Има промени във формата, наклон.

Натурални методи за подкрепа

Балансирано хранене – важно е да се приемат минерали и здравословни мазнини. Заложете на естествените храни и избягвайте празните калории, за да поддържате теглото си. Хранете се с плодове и зеленчуци – съдържат фибри, които контролират апетита, антиоксиданти за забавяне на стареенето и фитостероли, които балансират хормоните.

Зелето, броколите, кейлът съдържат вещество индол-3-карабинол, което естествено балансира нивата на естрогена. Богати са, освен това на фибри, витамин С, витамин К, електролити за сърцето и кръвното налягане.

Най-добрите източници са ядки, семена, бобови растения, авокадо, зеленчуци и плодове.

Ферментиралите соеви продукти могат да са полезни, тъй като съдържат фитоестрогени. Но трябва да се избягват при естрогенозависими заболявания като тумори, рак на гърдата, яйчниците и др.

Омега-3 мастните киселини помагат да се намали възпалението, защитават сърцето и кръвоносните съдове. Най-добрите източници са дива сьомга, скумрия, сардини и аншоа. Редовната консумация според изследванията помага за производството на хормони, помага за предпазване от следродилна депресия, проблеми с менопаузата, остеопороза, сърдечни проблеми и рак на гърдата.

Здравословните мазнини и студенопресованите масла имат повече калории, но са нужни за производството на хормони, да поддържат възпалението ниско, засилват метаболизма. Нерафинираните масла съдържат витамин Е, който помага да се регулира естрогенът. Използвайте екстра върджин масла, кокосово масло, зехтин, масло от ленено семе. Други източници на полезни мазнини са авокадо, кокосово мляко, ядките и дивата морска храна.

Пробиотици – приемайте храни, богати на пробиотици или добавки. Вода – пийте достатъчно вода, 30 мл на кг тегло или поне 8 чаши вода на ден, за да балансирате загубата на вода от топлите вълни и да намалите отоците и подуването.

Избягвайте захарта, рафинираните мазнини и пържени храни, безалкохолните напитки и алкохола.

Добавки при менопауза

  • Черен кохош. Средство номер 1 за менопауза, може да предпази от горещи вълни и нощно изпотяване. Подобрява качеството на съня, балансира хормоните и подобрява плодовитостта преди менопаузата.
  • Прогестеронов крем – прилага се върху кожата. Намалява симптомите на менопауза като загуба на костна плътност, вагинална сухота и фиброиди. Има полза и за по-младите жени при безплодие, ендометриоза и ПМС. Използването локално позволява да се контролира количеството на прогестерона.
  • Agnus castus (Vitex). Облекчава горещите вълни, балансира хормоните като черния кохош, подобрява съня, при фиброиди, кожни промени и нередовен цикъл. Повишава лутеинизиращия хормон, повлиява пролактина и балансира съотношението естроген-прогестерон, като леко повишава прогестерона.
  • Американски жен-шен. От хиляди години се използва за повишаване на енергията и либидото. Може да помогне при горещи вълни, умора, депресия и когнитивни проблеми, вагинална сухота също.
  • Червена детелина. Може да профилактира загубата на кости, намалява риска от сърдечни проблеми. Съдържа изофлавони, които намаляват симптомите от понижените нива на естроген като топли вълни, безсъние, покачване на кг, сърдечно-съдови проблеми, загуба на кости и остеопороза, ставни възпаления и др.
  • Корен от мака. Адаптогенна билка, използвана от хиляди години. Намалява ефектите на стреса и остаряването, като намалява нивата на кортизола. Намалява топлите вълни, умората, безпокойството и покачването на кг, като увеличава либидото и енергията.
  • Жълт кантарион. Широко се използва, за да намали тревожността, депресията и проблемите със съня. Подобрява настроението, намалява възпалението, подобрява съня и прави прехода към менопаузата по-лек.
  • Начин на живот. Важни са още достатъчният сън, релаксацията, намаляването на стреса, редовният спорт, оптималното хранене, добрите взаимоотношения с околните, практикуването на хоби и поддържането на социални контакти. Всичко това е част от цялостния, холистичен подход за оптимално здраве и баланс.
Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари