БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Нели Иванова: Безсъние по време на бременност

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Нели Павлова е клиничен хранителен терапевт, нутриционален психолог и лектор по психология в King’s College и London South Bank University. Богатият й клиничен опит позволява да работи със състояния като гестационен диабет, предотвратяване на прееклампсия, хипотиреоидизъм и др. Тя е част от екипа на Центъра по Майчино-Фетална Медицина, гр. Пловдив. Тел. за контакти: 0876222711

https://pregnancy.bg

______

Безсънието или невъзможността за поддържане на здрав и необезпокоен сън са често срещани при бременните жени. Проучванията показват, че това се случва най-вече по време на първия и третия триместър.

В тази статия ще се фокусираме само върху важните неща, които трябва да знаете.

Защо е възможно да страдате от безсъние по време на бременност?

Нарушеният сън по време на бременност може да се провокира от различни причини. По време на първия триместър нивата на хормонът прогестерон са завишени, което може да предизвика безсъние през нощта и желание за дрямка през деня. Ако се наблюдават гадене и повръщане, то те също могат да са пречка за здрав сън. 

С напредването на бременността, нарастващото бебешко коремче също може да повлияе качеството на съня. Желанието за по-често уриниране, особено по време на нощта, също е едно от често срещаните липсата на здрав нощен сън.

Вредно ли е безсънието по време на бременност?

Безсънието при бременни не се счита за директен проблем, а по-скоро последиците от него могат да нарушат психическото и физическо благосъстояние на жената. Чувство на умора, раздразнителност, чести емоционални промени, както и такива в настроението са част от индикациите за липсата на пълноценен сън. 

Какви може да са причините за липсата на сън?

Сложна комбинация от много различни фактори може да доведе до затруднено заспиване, включително:

·      Хормонални промени

·      Чести посещения на тоалетната

·      Киселини

·      Крампи на краката

·      Трудност да се чувствате удобно с растящото си бебешко коремче

·      Тревожност преди раждането

Как може да се справите с безсънието?

Едно от нещата, които можете да направите, за да се справите с безсънието докато сте бременна, е да си изградите добри навици. Опитайте да си създадете нестриктен график за започване на подготовката за сън. Започнете рутината си с нещо релаксиращо, което да ви помогне да се отпуснете.

Избягвайте да прекарвате време пред телевизора, компютъра или екрана на смартфона поне час преди лягане. Опитайте се да четете или да слушате книга вместо това.

Може да си направите чай и да си пуснете релаксираща музика. Различните есенциални мизризми на етеричните масла, под формата на свещи или ароматни клечки, също могат да предадат отпускаща атмосфера във вашия дом, което да подпомогне по-лесното заспиване. 

Диета и упражнения

Диетата и упражненията могат да окажат влияние върху съня ви. Пийте много вода през целия ден, но намалете пиенето след 19:00ч., за да може да избегнете честото ходене до тоалетна вечер. Опитайте се да избягвате кофеина в късния следобед.

Старайте се да хапвате здравословна храна на вечеря, но я дъвчете бавно, за да намалите шансовете за появана киселини. Ранната вечеря също може да помогне, но избягвайте да си лягайте гладна. 

Хапнете нещо леко, ако почувствате глад късно вечерта – храните с високо съдържание на протеини могат да поддържат нивата на кръвната ви захар стабилни през нощта. Топла чаша мляко или кисело мляко с половин банан също могат да предизвикат сънливост.

Комфортът е важен

Настанете се удобно. Можете да използвате възглавница, която да поставите между коленете си и да я използвате под корема.

Желателно е стаята ви да е хладна, тъмна и тиха за оптимални условия за сън. Ако лежите в леглото и сте будни, опитайте да станете и да се разсеяте с нещо, докато не се почувствате достатъчно уморени, за да заспите. 

Безсънието по време на ранния и късния стадий на бременността е често срещано и обикновено не означава, че нещо не е наред. Ако имате проблеми, опитайте се да поспите през деня. Въпреки всичко, ако вашето безсъние влияе върху комфорта и качеството на вашия живот, то потърсете допълнителна помощ.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари