БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Как да се грижим за дехидратираната кожа през зимния сезон?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

При всеки тип кожа (нормална, суха, мазна, комбинирана) може да настъпи дехидратация. Дехидратираната кожа се проявява като загуба на блясък, сивкав тен с видими финни линии, усещане за дискомфорт и опънатост, особенно след измиване. Макар че симптомите са много близки, не трябва да бъркаме дехидратирана и суха кожа. Трябва да знаем, че дехидратацията в повечето случаи е преходно състояние. Това е обратим процес, когато се полагат необходимите грижи!

Какви са причините за дехидратирането на кожата?

Набор от фактори могат да са причини за дехидратацията като:

  • фактори на околната среда (вятър, сух въздух от климатици);
  • употреба на неподходящи козметични продукти (особено такива, съдържащи алкохол или детергенти);
  • тютюнопушене;
  • прекомерна употреба на алкохол и кафе;
  • някои медикаменти (противозачатъчни);
  • напредване на възрастта;
  • намален прием на вода и др.

Какво представлява регулацията на съдържанието на вода в кожата и защо е важен водния баланс?

Роговият слой е съставен от клетки, чиито ядра вече не са „циментирани“ от липиди, наричани интеркорнеоцитарни липиди. Количествено и качествено тези липиди са необходими за цялостта на роговия слой, за да изпълнява неговата функция на „бариера“. При тяхната липса или увреждане се губи кохезията на клетките. Резултат от това е т. нар. незначителна загуба на вода (НЗВ) – постоянно, леко и естествено изпаряване на водата в организма. Една добре хидратирана кожа трябва да е способна да задържа водата в себе си, което определя и значението на интеркорнеоцитарните липиди.

Аквапорините са канали, по които водата циркулира в епидермиса. Протеините се произвеждат от кератиноцитите (клетки на епидармиса) и са вмъкнати в техните мембрани, за да позволят преминаването на водните молекули. Това движение е задължително за кожата. Всъщност в епидермиса няма съдове. Всички необходими елементи за живота на клетките (минерални соли, витамини, хранителни елементи), които се движат чрез кръвта до дерма, достигат до горните слоеве на кожата благодарение на аквапорините. Без аквапорини, епидермисът не можа да се „храни“.

Кожата е снабдена с водно регулаторен механизъм и е много чувствителна към водния недостиг. 70% от кожата е съставена от вода. От тях 75% се намират в дълбочината на дермата, където водата играе важна роля за здравината на кожата.

Хидратацията на епидермиса е резултат от действието на два елемента:

  • статичната вода, която е неподвижна;
  • и динамичната, която се движи.

Правилното регулирането на тези две водни състояния подобрява бариерната функция на кожата, както и нейната функционална цялост.

Какво да предприема като мярка за превенция и грижа?

Ключовата роля за превенцията на дехидратацията е добрия избор на хигиенните и козметичните продукти. Те трябва да са щадящи към кожата: измиващи средства без детергенти, съобразени с типа кожа, и същевременно хидратиращи.  

  • Ако страдате от мазна, дехидратирана кожа на лицето, то овлажняващият серум или гел може да бъде идеален за хидратацията, без да стимулира производството на себум.
  • При суха кожа на лицето с видими финни линии използвайте обогатени формули с регенериращи свойства против сухота и кожно стареене.
  • Термалните води под формата на спрей също могат да помогнат в борбата с дехидратацията през зимния период. Термалните води имат висока концентрация на минерални соли, които притежават хидратиращи свойства. Остават усещане за свежест и мекота. Могат да се нанасят както на почистена кожа, преди ежедневния козметичен продукт, така и върху грим с цел неговото фиксиране.
  • Флоралните води са сравнително нов продукт на пазара, но поради достъпните си цени бързо станаха популярни. След първичната парна дестилация на част или цялата наземна част на дадено растение се получа флоралната вода. Най-разпространена е розовата вода, но също така на пазара ще откриете и флорални води от лавандула, римска лайка, немска лайка, маточина и др.
  • Да не забравяме и за маските за лице. На пазара ще откриете интензивно хидратиращи и подхранващи маски за лице, които се нанасят върху почистена кожа на лицето, престояват 10-20мин, след което се отмиват. Препоръчва се употребата на овлажняваща маска за лице поне един път седмично през зимния период.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари