БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

7 стъпки за регулиране на стреса в ежедневието

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (3 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

Всички сме изложени на стрес, често пъти свързан с работата, със семейството или с някакви лични взаимоотношения, с парични проблеми и др. Когато стресът се превърне в хронично и прекалено интензивно състояние, то започва да нанася вреди както на физическото, така и на психичното ни здраве.

Ако усещате, че сте изложени на продължително напрежение в ежедневието си, ако постоянно сте тревожни, изпадате в депресивни състояния, не отлагайте да се погрижите за себе си като направите някои позитивни промени в живота си.

Ето 7 начина за намаляване на стреса в ежедневието, с чиято помощ ще се почувствате по-балансирани и спокойни.

1/ Да се научим на т. нар. „здравословен егоизъм”

Хората, които са грижовни по природа и винаги готови да помогнат на останалите, често изпитват трудности да се погрижат по същия начин за себе си. За да можете да давате на другите обаче, първо трябва да дадете на самите себе си и да започнете по-често да поставяте себе си на първо място. Включете в ежедневието си дейности, които ви носят радост – четене на книги, слушане на музика, масаж и др. Изключително важно е да си отделяте време за почивка и време в грижа само за себе си. Това наистина редуцира нивата на стрес. Почивката е много важна за доброто психическо здраве. Припомняйте си го всеки път, когато си помислите: „В момента не мога да си позволя да си почивам, нямам време…”

2/ Да редуцираме напрежението на работа

Обърнете внимание кои са ситуациите, които ви поставят под силен стрес – писане на отчети, планиране, срещи с клиенти или с шефа? Добре е да направите кратка пауза непосредствено преди извършването на подобна дейност – да пиете вода, да се раздвижите, да дишате дълбоко и да изпразните съзнанието си за малко от всякакви мисли. По този начин в ситуации, в които сте изложени на стрес, може да презаредите ума си и да го освободите от всички негативни мисли, които затормозяват работата му.

3/ Да използваме лесни техники за релаксация

Същестуват определени точки по тялото, които може да се масажират с цел да се подобри кръвоснабдяването и функциите на нервната система и да се постигне релаксация. Точката в средата на възглавничката на средния пръст, например, може да се масажира срещу умора. Открива се лесно, тъй като натискът върху нея е болезнен. Масажирайте я с палеца на другата си ръка, когато се усещате отпаднали, тревожни, изпитвате безпокойство от нещо предстоящо. Много лесен метод да възстановите равновесието си по време на важна среща.

Може да се масажира и ушната мида. Точката, която се намира във връхната част на ушните миди, влияе на нивата на стреса. Когато сте под напрежение, може да я масажирате внимателно за около 1 минута.

4/ Помощ с Шуслерови соли

За претоварения от работа и изнервен от многобройните си ангажименти човек, с проблеми със съня, е много подходяща следната антистрес комбинация Шуслерови соли – №5 и №7. За разлика от конвенционалните медикаменти (антидепресанти и др.), приложението на Шуслерови соли не води до зависимост и няма никакви нежелани странични ефекти.

Комбинацията соли №5 и №7 помага за стабилизирането на психиката и нервите, за преодоляването на панически атаки, за регулирането на ежедневния стрес. Приемът им подпомага релаксацията при вътрешно безпокойство и връща баланса при депресивни състояния, страхове, изтощение, тревожност, напрегнатост. Шуслерова сол №5 калиев фосфат се приема сутрин – стабилизира нервите, психиката, зарежда с енергия. Шуслерова сол №7 се приема вечер – за релаксация и спокоен сън. Дозировката е по 5 табл. дневно от всяка сол – за бързо повлияване в рамките на 10 дни, след което може да се продължи с поддържаща терапия с по 3 табл. от всяка сол на ден, за дълъг период от време (2-3 месеца, при необходимост и повече).

5/ Да се храним по-здравословно

Все по-голям брой проучвания показват как храната влияе на нашето настроение и как здравословното хранене може да подобри усещането ни за благополучие. Храната трябва да осигурява достатъчно количество хранителни вещества за мозъка, както и основните витамини и минерали. Не забравяйте и приема на достатъчно количество вода.

6/ Да се движим повече

Опитайте се да интегрирате в ежедневието си колкото се може повече движение и спорт. Дори просто разходка на открито, на чист въздух, може много да помогне за стабилизирането на нервната система.

7/ Да си осигурим достатъчно сън

Постарайте се да си лягате преди 23 часа, по едно и също време, като поне 2 часа преди лягане спрете да гледате телевизия и да използвате електронни устройства. Помислете как да подобрите средата си, за да се радвате на по-добър сън.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари