БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Всичко, което трябва да знаете за високото кръвно налягане (хипертония) + полезни храни

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (2 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Какво е високо кръвно налягане?

Високото кръвно налягане или хипертонията се появяват, когато кръвното Ви налягане се повиши до нездравословни нива. Измерването на кръвното налягане отчита колко кръв преминава през кръвоносните Ви съдове. Колкото по-тесни са артериите Ви, толкова по-високо ще бъде кръвното Ви налягане. В дългосрочен план повишеното налягане може да причини проблеми със здравето, включително сърдечни заболявания.

Хипертонията е доста често срещана. Обикновено тя се развива в течение на няколко години. Рядко се забелязват някакви симптоми. Но дори и без симптоми, високото кръвно налягане може да причини увреждане на кръвоносните Ви съдове и органи, особено на мозъка, сърцето, очите и бъбреците.

Ранното откриване е важно. Редовните измервания на кръвното налягане могат да помогнат на Вас и Вашия лекар да забележите промени. Ако кръвното Ви налягане е повишено, Вашият лекар може да Ви накара да го измервате в продължение на няколко седмици, за да провери дали то остава повишено или пада обратно до нормалните нива.

Лечението на хипертония включва както лекарства, отпускани по лекарско предписание, така и промени в здравословния начин на живот. Ако хипертонията не се лекува, това може да доведе до проблеми със здравето, включително сърдечен удар и инсулт.

Какви са симптомите на хипертония?

Хипертонията обикновено е безшумно състояние. Много хора няма да изпитат никакви симптоми. Може да отнеме години, за да може състоянието да достигне достатъчно тежки нива, че симптомите да станат очевидни. Дори тогава тези симптоми могат да бъдат причислени към други проблеми.

Симптомите на тежка хипертония могат да включват:
• главоболие
• недостиг на въздух
• кървене от носа
• зачервяване на лицето
• виене на свят
• болка в гърдите
• визуални промени
• кръв в урината

Тези симптоми изискват незабавна медицинска помощ. Те не се срещат при всички с хипертония, но появата им  може да се окаже фатална. Най-добрият начин да разберете дали имате хипертония е да измервате редовно кръвното си налягане.

Какво причинява високо кръвно налягане?

Има два вида хипертония. Всеки тип има различна причинители.

Първична хипертония

Първичната хипертония се нарича също есенциална хипертония. Този вид хипертония се развива с течение на времето без установена причина. Повечето хора имат този тип високо кръвно налягане.

Все още не е ясно какви механизми причиняват бавното повишаване на кръвното налягане. Комбинация от фактори може да играе роля.

Тези фактори включват:

• Гени: Някои хора са генетично предразположени към хипертония. Това може да е от генетични мутации или генетични отклонения, наследени от нашите родители.
• Физически промени: Ако нещо в тялото Ви се промени, може да започнете да изпитвате проблеми в цялото си тяло. Високото кръвно налягане може да бъде един от тези проблеми. Например, смята се, че промените във функцията на бъбреците ви поради стареене могат да нарушат естествения баланс на организма от соли и течности. Тази промяна може да доведе до повишаване на кръвното налягане в тялото ви.
• Околна среда: С течение на времето, нездравословният начин на живот, като липса на физическа активност и лоша диета, може да повлияе върху тялото ви. Изборът на начин на живот може да доведе до проблеми с теглото. Наднорменото тегло или затлъстяването може да увеличи риска от хипертония.

Вторична хипертония

Вторичната хипертония често се проявява бързо и може да стане по-тежка от първичната хипертония. Някои състояния, които могат да причинят вторична хипертония са:
• заболяване на бъбреците
• обструктивна сънна апнея
• вродени сърдечни дефекти
• проблеми с щитовидната жлеза
• странични ефекти на лекарства
• употреба на наркотици
• злоупотреба с алкохол или хронична употреба
• проблеми с надбъбречните жлези
• някои ендокринни тумори

Опции за лечение на високо кръвно налягане

Редица фактори помагат на Вашия лекар да определи най-добрия вариант за лечение за Вас. Тези фактори включват кой тип хипертония имате и какви причини са установени.

Основни възможности за лечение на хипертония

Ако Вашият лекар ви диагностицира с първична хипертония, промените в начина на живот могат да помогнат за намаляване на високото Ви кръвно налягане. Ако промените в начина на живот сами по себе си не са достатъчни или ако те престанат да бъдат ефективни, Вашият лекар може да Ви предпише лекарства.

Възможности за лечение на вторична хипертония

Ако Вашият лекар открие основен проблем, причиняващ Вашата хипертония, лечението ще се фокусира върху това друго състояние. Например, ако лекарство, което сте започнали да приемате причинява повишено кръвно налягане, Вашият лекар ще опита други лекарства, които нямат този страничен ефект.

Понякога хипертонията е постоянна, въпреки лечението на основната причина. В този случай вашият лекар може да Ви посъветва за промени в начина на живот и да предпише лекарства, които да помогнат за намаляване на кръвното налягане.

Домашни лекарства за високо кръвно налягане

Промените в здравословния начин на живот могат да Ви помогнат да контролирате факторите, които причиняват хипертония. Ето някои от най-често срещаните домашни средства за уравновесяване на високото кръвно налягане.

Здравословна диета

Здравословната диета е жизненоважна за подпомагане намаляването на високото кръвно налягане, както и за  намаляване риска от усложнения. Тези усложнения включват сърдечно заболяване, инсулт и сърдечен удар.

Здравословната диета набляга на храните като:
• плодове
• зеленчуци
• зърнени култури
• риба

Увеличаване на физическата активност

Достигането на здравословно тегло трябва да включва по-активна физическа активност. Освен че Ви помага да свалите килограми, упражненията могат да помогнат за намаляване на стреса, понижаване на кръвното налягане по естествен начин и за укрепване на сърдечно-съдовата система.

Достигане на здравословно тегло

Ако сте с наднормено тегло или затлъстяване, отслабването чрез здравословна диета и повишена физическа активност може да помогне за понижаване на кръвното налягане.

Управление на стреса

Упражненията са чудесен начин за управление на стреса. Други дейности също могат да бъдат полезни. Те включват:
• медитация
• дълбоко дишане
• масаж
• мускулна релаксация
• йога или тай чи

Това са всички доказани техники за намаляване на стреса. Получаването на адекватен сън също може да помогне за намаляване на нивата на стрес.

По-чист начин на живот

Ако сте пушач, опитайте се да спрете. Химикалите в тютюневия дим увреждат тъканите на тялото и втвърдяват стените на кръвоносните съдове.

Ако редовно консумирате твърде много алкохол или имате алкохолна зависимост, потърсете помощ, за да намалите количеството, което изпивате, или да спрете напълно. Алкохолът може да повиши кръвното налягане.

Диетични препоръки за хора с високо кръвно налягане

Един от най-лесните начини за лечение на хипертония и предотвратяване на възможни усложнения е чрез вашата диета. Това, което ядете, може да помогне за  облекчаване или премахване на хипертонията.

Ето някои от най-разпространените хранителни препоръки за хора с хипертония.

Яжте по-малко месо, повече зеленчуци

Диетата на растителна основа е лесен начин да увеличите фибрите и да намалите количеството натрий и нездравословни наситени и трансмазнини, които приемате от млечни храни и месо. Увеличете броя на плодовете, зеленчуците, листните зеленина и пълнозърнестите храни, които ядете. Вместо червено месо, изберете по-здравословни постни протеини като риба, птици или тофу.

Намалете приема на натрий

Хората с хипертония и тези с повишен риск от сърдечни заболявания може да се наложи да поддържат дневния си прием на натрий между 1500 милиграма и 2300 милиграма на ден. Най-добрият начин за намаляване приема на натрий е да готвите по-често пресни храни. Избягвайте да ядете ресторантска храна или предварително опаковани храни, които често са с високо съдържание на натрий.

Намалете приема на захарни изделия

Захарните изделия и напитки съдържат празни калории, но нямат хранително съдържание. Ако искате нещо сладко, опитайте да ядете пресни плодове или малки количества тъмен шоколад, които не са  подсладени толкова много със захар. Проучвания  предполагат, че редовното  ядене на тъмен шоколад може да намали кръвното налягане.

13 храни, които помагат за понижаване на кръвното налягане

1. Листни зелени храни

Калият помага на бъбреците да премахнат повечето натрий чрез урината. Това от своя страна понижава кръвното ви налягане.

Листните зелени с високо съдържание на калий включват:
• маруля с румън
• рукола
• кейл
• ряпа
• спанак
• зелено цвекло

Консервираните зеленчуци често имат добавен натрий. Но замразените зеленчуци съдържат толкова хранителни вещества, колкото пресни зеленчуци и се съхраняват по-лесно. Можете също да смесите тези зеленчуци с банани и ядково мляко за здравословно смути.

2. Плодове от семейството на боровинките

Тези плодове, особено боровинките, са богати на естествени съединения, наречени флавоноиди. Проучвания установяват, че консумацията на тези съединения може да предотврати хипертонията и да помогне за понижаване на кръвното налягане. Боровинки, малини и ягоди се добавят лесно към Вашата диета. Можете да ги консумирате със  зърнени храни или гранола сутрин или да държите под ръка замразени плодове за бърз и здравословен десерт.

3. Червено цвекло

Цвеклото е с високо съдържание на азотен оксид, което може да Ви помогне да разширите кръвоносните съдове и да понижите кръвното налягане.

Можете да си правите сок от цвекло или просто да сготвите и изядете целия корен. Цвеклото е вкусно, когато е печено или добавено към пържени картофи и яхнии. Можете да го изпечете като чипс. Внимавайте при работа с цвекло – сокът може да оцвети ръцете и дрехите Ви.

4. Обезмаслено прясно и кисело мляко

Обезмасленото мляко е отличен източник на калций и е с ниско съдържание на мазнини. И двете са важни елементи от диетата за понижаване на кръвното налягане.
Според Американската сърдечна асоциация жените, които са яли пет или повече порции кисело мляко на седмица, са имали 20-процентно намаление на риска от развитие на високо кръвно налягане.

Опитайте да приемате гранола, бадеми и плодове с киселото си мляко за допълнителни здравословни ползи. Когато купувате кисело мляко, не забравяйте да проверите за добавена захар. Колкото по-ниско е количеството захар на порция, толкова по-добре.

5. Овесени ядки

Овесената каша е  с високо съдържание на фибри, ниско съдържание на мазнини и ниско съдържание на натрий – тя подпомага понижаване на кръвното налягане. За да си приготвите овесени ядки, накиснете 1/2 чаша ядки с 1/2 чаша ядково мляко. Сутрин разбъркайте и добавете плодове, гранола и канела на вкус.

6. Банани

Яденето на храни, които са богати на калий, е по-добре от приема на добавки. Нарежете банан във вашата зърнена или овесена каша за богата на калий закуска.

7. Риба

Рибата е чудесен източник на постни протеини. Мазни риби като скумрия и сьомга са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини, които могат да понижат кръвното налягане, да намалят възпалението и да понижат триглицеридите.

Едно предимство на приготвянето на риба е, че е лесна за овкусяване и приготвяне.

8. Семена

Несолените семена са с високо съдържание на калий, магнезий и други минерали, за които е известно, че намаляват кръвното налягане. Насладете се на ¼ чаша семена от слънчоглед  или тиква като закуска между храненията.

9. Чесън и билки

Чесънът може да помогне за намаляване на хипертонията, като увеличава количеството на азотен оксид в организма. Азотният оксид спомага за насърчаване на вазодилатацията или разширяването на артериите за намаляване на кръвното налягане. Включването на ароматни билки и подправки в ежедневната ви диета също може да ви помогне да намалите приема на сол. Примери за билки и подправки, които можете да добавите включват босилек, канела, мащерка, розмарин и др.

10. Тъмен шоколад

Проучване от 2015 г. установи, че яденето на тъмен шоколад е свързано с по-нисък риск от сърдечно-съдови заболявания (ССЗ). Изследването предполага, че до 100 грама тъмен шоколад на ден може да бъде свързан с по-малък риск от ССЗ.

Тъмният шоколад съдържа повече от 60 % какаови вещества и има по-малко захар от обикновения шоколад. Можете да добавите тъмен шоколад към киселото мляко или да го консумирате с плодове, като ягоди, боровинки или малини, като здравословен десерт.

11. Шамфъстък

Шамфъстъкът е здравословен начин за намаляване на кръвното налягане чрез намаляване на периферното съдово съпротивление или стягане на кръвоносните съдове и сърдечната честота.
Можете да включите шамфъстъци в диетата си, като ги добавите към различни видове печива, песто и салати.

12. Зехтин

Зехтинът е пример за здравословна мазнина. Съдържа полифеноли, които са съединения, борещи се с възпалението, които могат да помогнат за намаляване на кръвното налягане.

13. Нар

Наровете са здравословен плод, на който можете да се насладите суров или като сок. Проучвания са установили, че пиенето на чаша сок от нар веднъж на ден в продължение на четири седмици помага за понижаване на кръвното налягане в кратки срокове.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари