БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Михаил Алексиев: Музикална терапия

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Михаил Алексиев е завършил химия и физика в Пловдивския Университет. Преподавал е химия в Пловдивския Университет, ВИХВП и ВПИ-Шумен. Специализирал е в Хумболдт Университет Берлин и Фридрих Шилер Университет Йена. Обучаван е като енерготерапевт в Института за енергийни медицински системи на проф. д-р Райнхард Вернер в Берлин. Прилага успешно музикална терапия и магнитотерапия. Можете да се консултирате с него след предварително обаждане на тел. 0879/489074

Музикалната терапия се отнася към един от най-древните методи на лечение и е на повече от 5000 години. Музиката съпровожда човека от майчината утроба до смъртното легло. Още детето в утробата на майката е чувало и свиквало с успокояващия ритъм на майчиното сърце или с тревожния му усилен ритъм, сигнализиращ опасност. Плодът чува “музиката” на майчините мускули, органи и кости и сигналите-информация, която те излъчват. Вече като родени индивиди пра-пра-отците ни са потопени в музиката на Природата – шумът на течащата вода в потоците и реките, успокояващия и ритмичен шум на морските вълни, величествения орган на водопадите, шумът на горския и степен вятър, уютното и весело пращене на огъня, жизнерадостните и любовни песни на птиците, виенето на дивите животни. Така човечеството е израстнало в люлката на творенията на най-великия и ненадминат музикален композитор – Природата. Има ли по-голям оптимизъм и жизнерадост от шуртенето и бълбукането на пролетните капчуци и потоци, на топящите се ледени стакалтити през пролетта – символ на отново раждащата се Природа? Чувствали ли сте по-голям уют, защита и спокойствие край игривото пращене на огъня в камината? Не случайно повечето държавни глави канят най-близките си гости край домашна камина – сигнал за доверение, уважение и защита.

Музикалната терапия възниква със зареждането на музиката като композиция и изпълнение в най-древните цивилизации: шумерската, асиро-вавилонската, египетската, индийската, китайската, тракийската. Но най-известният древен музикален лечител, който е и роден и творил в нашите земи и с който имаме правото да се гордеем, е Орфей. Той е бил и божество, и цар, и жрец, но е останал най-вече в непреходната памет на историята като музикант и лечител. Известни са много древни изображения, на които той свири, заобиколен от най-дивите тогава зверове, но укротени и смирени от неговата музика. Не случайно той е избран в екипа на аргонавтите – само с помощта на неговата музика те успяват да приспят пазещия дракон и да откраднат златното руно. Не случайно Орфей е единствения смъртен, на който е било позволено жив да слезе в подземното царство на мъртвите, за да спази жена си Евредика. Той е и единствения смъртен, който е излязъл жив от там. Това потвърждава, че неговата музика е стигала до най-тъмните ъгълчета на душата, до трансцедентното – отвъдното.

До човешката душа не може да достигне нито едно лекарство. До нея могат да стигнат само музиката чрез слуха, зрителната гледка чрез очите, ароматите чрез обонянието, храната и напитките чрез вкусовите рецептори, въздействията върху кожата чрез кожните рецептори. От всички тях най-мощна, най-богата и достъпна за фантазии е музиката. Тя има най-силно трансцедентно въздействие върху душата. Тя е лечение без хапчета, без инжекции, без скалпел. Тя лекува душевките травми, стресови състояния, депресии, страхови неврози, самовнушения, суицидни мисли, безсъние, шумове в ушите и др. Тези състояния разрушават имунната система и обмяната на веществата при човека.

С помощта на терапевтичната музика може да се постигне отказване от цигарите, от алкохола, от наркотиците – едно мнимо и лъжовно удоволствие се заменя от друго. Може да се постигне също потискане на болките, спокойна бременност, освобождаване от стреса, засилване на концентрацията, смекчаване пристъпите на мигрена, чувство на оптимизъм за живота, здравословен сън, душевно равновесие. Музикалната терапия помага и при травматични преживявания във всекидневния живот.

Позитивните и хармонични звуци допринасят за успокояване, бърза медитация, за постигане на вътрешно равновесие. Музиката притежава терапевтични сили за тялото и душата. Музикалният успокояващ тренинг не изисква нито специална подготовка, нито скъпо оборудване или изучаване на специални техники. Няма никакъв риск от странични въздействия. Дразнещите фактори се изключват. Собствените лечебни сили на тялото и душата се разгръщат. Постига се медитация без никакви сложни техники. При слушане се изключват блокадите, събуждат се положителните асоциации и емоции, както и вълнуващи спомени и мечти.

Музикалната терапия използва природни звуци – шуртене на вода, шума на морските вълни и водопади, шума на вятъра, пращенето на огъня, пеенето на птици и животни, съчетани по специален начин с произведенията на велики композитори като Бах, Моцарт, Бетовен, Шопен, Брамс, Менделсон, Дворжак, Гершуин и др.

Има два метода на приложение: превантивен (профилактичен) и терапевтичен.

Превантивният метод се прилага при здрави хора като е необходима първоначална консултация с музикален терапевт. При този вариант музикалната терапия се прилага несистемно – например, от учащи преди изпит, от спортисти преди състезание, от работещи след натоварен ден, от бременни за душевен баланс. “Дозировката” на музиката и времетраенето е по собствен избор. Може да се използва вкъщи, на почивка или на работното място. Но не и по време на каране на превозно средство – тогава водачът може да заспи.

Терапевтичният метод се прилага при хронично болни и при хора в болестно състояние. Терапията е систематична и редовна. Първият курс е един месец. Слуша се по определена схема определен вид музика. Видът на терапевтичната музика и “дозировката” задължително се съгласуват с музикален терапевт. Прилага се вкъщи, в терапевтичния кабинет, на почивка, в санаториум, на работното място. Колкото по-тежко е хроничното заболяване, толкова по-дълготрайна е музикалната терапия. Особено добре и бързо се повлияват безсънието, депресиите, страховите неврози, жертвите на уплах. Музикалната терапия може да се прилага успоредно с предписаните от лекари препарати, хомеопатия и народна медицина. Тя засилва техния ефект.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари