БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Доц. д-р Ваня Узунова: Рак на гърдата

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Доц. д-р Ваня Узунова е лекар-хирург с две специалности – „Обща хирургия“ и „Гръдна хирургия“. Има защитена дисертация за заболяванията на млечната жлеза. Специализирала е във Франция и САЩ. Член на Българското Хирургично Дружество и на Френското Дружество по Заболявания на Млечната жлеза. Работи в УМБАЛ “Св. Георги“, гр. Пловдив, Клиника по Специална хирургия. Ръководител на Мултидисциплинарен център за диагностика и лечение на заболявания на гърдата – Breast Unit.

__

Хирургичните заболявания на млечната жлеза са широко разпространени при жените и в малък процент при мъжете. Ракът на млечната жлеза заема първо място по заболеваемост при жените и ежегодно тя нараства прогресивно. Повече от един милион карциноми на гърдата се диагностицират в целия свят годишно. Въпреки сериозността на това заболяване, е известно, че то може да бъде лекувано. Ако се открие съвсем рано и се лекува, то тази болест е окончателно излекувана, благодарение на новите лечебни практики. Ако не бъде лекувана, има сериозни рискове за човешкото здраве и оттам важността на профилактиката и диагнозата. При карцинома на гърдата имат значение: възраст на пациентката (след 50 години заболевауемостта се увеличава), късна първа бременност, брой бремености (липса или малко такива), ранна първа менструация и късна менопауза, някои хранителни навици – прекалена консумация на животински мазнини за дълъг период от юношеството, тютюнопушене, алкохол, затлъстяване, атипична дуктална хиперплазия, липса на кърмене, липса на физическа активност.

От 2003 година, значимостта на профилактиката е отбелязана и в приетата Европейска конвенция за ранно откриване на карцинома на гърдата със задължителен скрининг, обхващаш жените от 50 до 74 годишна възраст. В Скандинавските страни долната граница на възрастта за скрининга е 40 години.

Скринингът позволява да се открие преди всеки симптом, в 90% от случаите, карцином на млечната жлеза. Той включва задължително три основни метода – самонаблюдение, мамография и клиничен преглед от специалист-хирург.

Всяка жена в полово зряла възраст трябва веднъж годишно да провежда клиничен преглед при специалист-хирург, а по негови показания – извършване на мамография ехография, както и други изследвания. Той определя и поведението при всяка жена – наблюдение или оперативно лечение. При някои високо рискови групи жени – наблюдението е в по-къс интервал (определя се от хирурга-специалист).

В УМБАЛ „Св. Георги” (гр. Пловдив, бул.”Пещерско шосе“ 66) функционира от 2020 година Мултидисциплинарен център за диагностика и лечение на заболявания на гърдата – Breast Unit. Центърът е първия в гр. Пловдив и четвърти в страната. В него се извършва скрининг, диагностика и лечение на карцином на гърдата и доброкачествени заболявания. Оперативните интервенции се извършват в Клиниката по Специална хирургия. В него работят хирург, рентгенолог, лъчетерапевт, онколог и психолог. Прегледите се провеждат в Клиниката по Гръдно-коремна хирургия (Втора хирургия) от понеделник до четвъртък на 11-и етаж на Хирургичния блок на УМБАЛ „Св. Георги” от доц. д-р Ваня Узунова (след записване). Мамографски и ехографски изследвания, след предварителен клиничен преглед, се извършват в Отделението по Образна диагностика.

 

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари