БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Храносмилателните ензими – значение и ползи за организма

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (2 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Храносмилателните ензими са естествена и витална част от гастроинтестиналната система на животните и човека. Без тях, организмът не може да разгражда и абсорбира макронутриентите – протеини, въглехидрати, мазнини. Храносмилателните ензими се секретират от екзокринните жлези в устната кухина, стомаха, панкреаса, тънките и дебелите черва. Най-голямо участие в синтезата на такива ензими има панкреасът – той е основният двигател в храносмилането, тъй като секретира всички групи ензими. Когато панкреасната функция е нарушена, останалите жлези успяват само за кратко да компенсират неговата увреда, след което дефицитите започват да се проявяват и да нарушават значително качеството на живот.

Видове храносмилателни ензими

Ензимите се разделят на няколко групи според техния субстрат (макронутриентът, който разграждат):

Липази Разграждат мазнините до мастни киселини и глицероли
Протеази Разграждат протеините до пептиди и аминокиселини
Амилаза, лактаза, сукразаРазграждат въглехидрати до монозахариди
Нуклеази Разграждат нуклеиновите киселини до нуклеотиди

Храносмилателните ензими се секретират, когато ни очаква хранене, помиришем или опитаме вкусна храна. Най-силният тригър е попадането на храна в стомаха и тънките черва – това е автоматичен сигнал за нервната система, че е необходимо да започне отделяне на ензими за смилане на веществата.

Ензимни дефицити

При някои хора секрецията на храносмилателни ензими е влошена и се оказва недостатъчна, за да покрие клетъчните нужди. Това се наблюдава най-често при екзокринна-панкреасна недостатъчност (ЕПН), която е последствие от:

  • Захарен диабет;
  • Кистична фиброза (муковисцидоза);
  • Хроничен панкреатит;
  • Тумори на панкреаса – доброкачествени и злокачествени;
  • Генетични заболявания, свързани с ензимен дефицит.

Симптомите на ЕПН са коремни болки, подуване, отделяне на множество газове, запек, диария, стеаторея, необяснима загуба на тегло или ненаддаване на такова при кърмачета и малки деца. Към екзокринна-панкреасна недостатъчност насочват образни изследвания (абдоминална ехография, СТ-скенер), както и някои лабораторни изследвания:

1.    Тест за фекална еластаза – проверява се наличието на еластаза в изпражненията. Ако тя не присъства или е в малки количества, то това е белег за панкреасна недостатъчност.

2.    Тест за фекални масти – измерва се количеството мазнини в изпражненията. Голямото количество е белег за увредена панкреасна функция.

3.    Секретинов тест – следи се как панкреаса отговаря на външна стимулация със секретин.

Прояви на ензимен дефицит 

  • Загуба на тегло;
  • Болки в корема, гадене, повръщане;
  • Нарушен дефекационен ритъм – запек или диария;
  • Подуване на корема и повишено отделяне на газове;
  • Лесна умора, отпадналост, намален мускулен тонус и физическа издръжливост;
  • Световъртеж и главоболие;
  • Депресия и повишена тревожност;
  • Отоци по лицето и тялото;
  • Раздразнителност и емоционална лабилност;
  • Повишена чувствителност към ниски температури;
  • Загуба на памет и затруднено фокусиране върху ежедневни задачи.

Източници на храносмилателни ензими и суплементация

Естествени източници на храносмилателни ензими са определени храни: авокадо, банани, джинджифил, мед, кефир, киви, папая, манго, ананаси. Количеството на ензими в тях обаче е ниско и често се оказва недостатъчно. В такива случаи най-добрият вариант е да се приемат добавки с ензими, които много бързо компенсират дефицитите, подпомагат храносмилането и облекчават симптомите. Те са оптималното решение и за възстановяване на ензимите, които се разрушават в процесите на готвене и преработване на храните.

Препаратите на NaturalFactors са се доказали през годините с отлично качество и ефективност. Техните ензимни формули са добити по естествен начин от природни източници и са перфектно решение на стомашния дискомфорт.

Папая ензими с амилаза и бромелаин

Този препарат съдържа три ензима с естествен, природен произход, което го прави подходящ за вегетарианци. Това са папаин (от папая), амилаза (от безвредните гъбички Аспергилус), бромелаин (от ананас).

Папаин

Папаинът е вид протеаза, която стимулира разграждането на протеините до пептиди и аминокиселини. Стимулира пълноценното храносмилане на различните видове меса, риба, варива. Облекчава проявите на глутенова непоносимост и синдрома на пропускливите черва.

Амилаза

Амилазата разгражда въглехидратите до олигозахариди, дизахариди и прости захари (глюкоза, малтоза). При нездравословно хранене и прием на големи количества въглехидрати, продукцията й от слюнчените жлези и панкреаса често не съответства на нуждата от ензима.

Бромелаин

Бромелаинът се добива от сок от ананас, който се изстудява и центрофугира. Ензимът действа добре както в алкална, така и в киселинна среда, което го прави особено устойчив. Облекчава симптомите на диспепсия, подобрява чревната перисталтика, но освен това има имуномодулиращи свойства и спомага за бързото мускулно възстановяване след физически натоварвания.

Лактаза ензим

Сред най-ярките примери за ензимен дефицит, причиняващ влошена абсорбция на хранителни вещества и има изразена клинична картина е лактозната непоносимост. При нея липсва ензимът лактаза, който разгражда лактозата в млякото и млечните продукти. Сред симптомите са диаричните изхождания, подуване и болки в корема, гадене, повръщане.

Лактозата се разгражда до галактоза и глюкоза в тънкото черво. Когато остане неразградена тя свързва осмотично водните молекули и предизвиква диария, а част от нея ферментира под действието на чревните бактерии, което води до повишено образуване на газове. Важно е да се поясни, че лактозната непоносимост не е алергия към лактозата, а ензимен дефицит. 

Продуктът на NaturalFactors предоставя лактаза в усвоима форма и облекчава симптомите на лактозна нетолерантност. Успешно редуцира стомашния дискомфорт, метеоризма и флатуленцията.

MacroGest™ KetoPaleoFullSpectrum – с удължено освобождаване

Този ензимен препарат успява ефикасно да подобри храносмилането при кето- и палео диети (с високо съдържание на мазнини; мляко, яйца и млечни продукти; суровоядство). Тези начини на хранене често причиняват стомашен дискомфорт, метеоризъм, коремни болки, особено в началото на прилагането им, когато организмът не е адаптиран. Капсулите съдържат няколко протеази, серациопептидаза, амилаза, липаза, рутин. 

MacroGest™ KetoPaleoFullSpectrum ензимна формула съдържа специална комбинация от ензими, спомагаща за бързото адаптиране към диети, в които преобладават мазнини и протеини, както и сурови продукти. Капсулите са със забавено освобождаване, което позволява да достигнат до тънките черва и там да упражнят действието си. 

Храносмилателни ензими ReliefZyme™ 

ReliefZyme е широкоспектърна формула на NaturalFactors, тъй като съдържа богата гама от ензими – протеази, амилаза, бромелаин, папаин, DPP-IV, целулаза и хемицелулаза. Този комплекс подпомага изключително успешно храносмилането и редуцира стомашно-чревните оплаквания. 

Отличителното в ReliefZyme е съдържанието на ензима дипептидил-пептидаза 4 (DPP-IV). Това е протеаза, която има активно участие в клетъчния транспорт на глюкозата и глюкозната хомеостаза. Оказва протеолитична активност (деактивираща) върху инкретините. Като последствие от тези ефекти намалява инсулиновата резистентност и подобрява панкреасната функция. 

ReliefZyme стимулира пълноценното усвояване на глутенът в пшеницата, както и казеинът и лактоглобулините от млечните продукти. 

Мулти ензими FullSpectrum 

Мултиензимите FullSpectrum на NaturalFactors са добити изцяло от природни източници и са напълно подходящи за вегетарианци и вегани. Продуктът е комбинация от 12 храносмилателни ензима, сред които амилаза, няколко протеази, липаза, малтаза, целулаза, лактаза, сукраза.

Бързо и ефективно се справят с подуването на корема, нарушеният дефекационен ритъм, умората и загубата на тегло. Предимството на този препарат е, че съдържа възможно най-много ензими в една капсула и се постига бързо желания ефект.

Основни ползи от приема на храносмилателни ензими

  • Стимулират разграждането на трите основни класа нутриенти;
  • Увеличава се усвояването им от клетките и тъканите;
  • Повишава енергията през деня;
  • Намалява хроничната умора, тревожността; повишава способността за фокусиране над ежедневните задачи;
  • Редуцират се проявите на ГЕРБ – киселини, гадене, парене зад гръдната кост;
  • Облекчава нарушеното храносмилане и намалява газовете, коремния дискомфорт, стомашно-чревните крампи, диарията и констипацията;
  • Намалява проявите на IBS (irritablebowelsyndrome, синдром на раздразненото черво);
  • Стимулира постигането и задържането на ремисия при болест на Крон и улцерозен колит;
  • Облекчава симптомите на цьолиакия.
Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари