БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Павел Кръстев: Пълна промяна на усмивката

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (2 вота, средно: 4,50 oт 5)
Loading...

Д-р Павел Кръстев е завършил стоматология в Медицински Университет – Пловдив. Работи основно в областта на имплантологията, естетичната стоматология, реставрация на зъби и цялостна протетична рехабилитация на пациенти. Преминал е успешно множество професионални курсове в САЩ, Швейцария, Италия, Белгия, Германия и др.

___

Какво за Вас е хубавата усмивка?

Въпреки че всеки човек има собствена представа как трябва да изглежда перфектната усмивка, съществува стандартно правило, когато става въпрос за естетиката на лицето – това е хармонията между усмивката и лицето. Постигането на цялостна хармония включва компилация от компоненти като структура на лицето, форма и размер на устните, венците и зъбите. Когато всички те се допълват перфектно, резултатът е индивидуализирана естетика в баланс с чертите и формите на лицето.

 

Какви възможности предоставя естетичната дентална медицина за постигане на „холивудска“ усмивка?

Пълната промяна на усмивката започва с персонализиран план и последващо комплексно лечение, целящо да преобрази усмивката. Това може да включва една или повече процедури като например: избелване на зъби, композитен бондинг, ортодонтско лечение, зъбни импланти, зъбни фасети и коронки. Какво точно естетично възстановяване е необходимо да се предприеме, зависи от формата и цвета на зъбите, структурата на лицето, формата на устните и очакванията на пациентите. Преобразяването на усмивката обикновено обхваща горните предни осем или десет зъба, а често и долните зъби. Най-често на тези зъби се поставят порцеланови фасети, които покриват само предната видима повърхност на зъба.

Но красотата на усмивката се определя не само от зъбите, но и от тъканите, които ги обграждат, включително венците и устните. Реконтурирането на венците представлява техника, с която прецизно могат да се преоформят меките тъкани около зъбите. С помощта на лазерна апаратура ние премахваме малки участъци от излишната тъкан на венците, за да се получи по-симетрична линия, а зъбите да изглеждат по-обемни и доминиращи. Обратно, при отдръпване на венците и оголване на корените се използват хирургични процедури за възстановяване на меките тъкани и постигане на перфектна „червена естетика“.

Как протича естетичното лечение с порцеланови фасети и коронки?

Порцелановите фасети са едни от най-щадящите и същевременно здрави и естетични възстановявания. Те се използват за промяна в цвета, покриване и скриване на несъвършенства по зъбите като пукнатини, счупвания или разстояния между зъбите. В случаите, когато зъбите са силно разрушени, се поставят порцеланови коронки, които за разлика от фасетите покриват всички зъбни повърхности.

Независимо дали ще се изработват коронки или фасети, процесът за постигане на желаната усмивка винаги започва с консултация, за да разберем желанията на пациента и какво иска да подобри или промени – било то в цвета, формата или позицията на зъбите.

Първоначално се прави подробна фотодокумнетация и с помощта на софтуер се изготвя дизайн на усмивка. Изготвя се индивидуален план на лечение и се създава предварителен восъчен модел на бъдещите зъби, който помага да се направи ориентировъчна оценка на очаквания резултат. Следващата стъпка включва изработка на временни възстановявания, които представляват прототипа на бъдещата усмивка и визуализират пълната промяна. Пациентът има възможност да изрази своите виждания и да обсъди промените. Последният етап включва лабораторната работа за изработка на окончателните естетични реставрации, тяхното поставяне и крайният резултат е ослепителна усмивка!

А в кои случаи прибягвате до поставянето на дентални импланти?

Реконструирането на твърдите и меките тъкани при липсващи зъби безспорно представлява голямо предизвикателство за денталния лекар. Зъбните импланти са най-съвременното и щадящо останалите зъби средство за лечение на пациенти със загуба на един или повече зъби. Все още не съществува друга алтернатива в протезирането, която да конкурира възстановяването с импланти. Денталните импланти не се поставят безразборно, а въз основа на задълбочена и детайлна оценка и прецизни изчисления, така че да се постигне същия профил на изникване, контур и функция като на естествените зъби. Заблуда е общопопулярното схващане, че сравнително често импланта може да бъде отхвърлен от организма. Обикновено причина е неправилното планиране и натоварване на импланта. Имплантологичното лечение предотвратява загубата на костна тъкан, която настъпва в зоната на изгубения зъб и предпазва оставащите твърди зъбни тъкани чрез избягване необходимостта от изпиляване на съседните зъби за изработване на мостова конструкция и възстановяване на дефекта. По този начин имплантите защитават костта и значително намаляват костната резорбция. Имплантите позволяват да се възстанови дъвкателната функция и анатомията на лицето.

В днешно време пациентите искат да получат бърз и гарантиран резултат от лечението. Съвременната имплантология позволява почти незабавно имплантиране и протезиране. Поставянето на протезната конструкция е възможно в рамките на няколко дни след импалнтирането.

Какво представлява бондинга и какви са неговите предимства?

Директният бондинг представлява възстановяване със специален композитен материал по предната повърхност на зъба, най-често в естетичната зона, изработено директно в устата на пациента в рамките на едно посещение в денталния кабинет. Съвременните висококачествени композитни материали и стандартизирани протоколи за лечение са причина за все по-масовото приложение на тези възстановявания в предния участък чрез използване на техника за нанасяне, наподобяваща естествената зъбна структура. Тази процедура позволява да се възстановяват разрушени, оцветени или напукани зъби, да се затварят пространства между зъбите, както и да се подобрят формата и пропорциите на зъба. Вече дори изключително предизвикателни случаи могат да бъдат лекувани в кабинета с предсказуеми резултати и минимална загуба на твърди зъбни тъкани. Въпреки че бондингът няма дълготрайността и естетичните качества на порцелановите фасети, това е бърз, относително по-евтин начин за възстановяване на увредените зъби. Предимствата на директното композитно възстановяване са, че то спестява време и е консервативно.

Намира ли място ортодонтското лечение в преобразяването на усмивката?

Ортодонтско лечение с брекети или прозрачни шини (алайнери) може също да бъде етап от процеса на преобразяване на усмивката. То се предприема, когато зъбите имат нужда от изправяне или преместване. Много често преобразяванетo на усмивката може да включва като първи етап бързо ортодонско лечение, което улеснява поставянето на порцелановите фасети във втория етап от промяната на усмивката, за да се постигане перфектна естетика с минимална загуба на зъбни тъкани.

Какво представлява т. нар. дигитален дизайн на усмивката?

Успешните резултати в естетичната дентална медицина до голяма степен се определят от умението ясно да се дефинират основните оплаквания и очаквания на пациентите, търсещи дентална помощ за оптимално коригиране на естетични несъвършенства. Ето защо включването на пациента в лечебния план може да предостави безценна информация, водеща до взаимно удовлетворяващи резултати.

Дигитален дизайн на усмивката (DSD) е компютърен инструмент, който се използва за цифрово проектиране и модифициране на усмивката на пациентите. С помощта на DSD се създава дигитален макет на новия дизайн на усмивката и промените могат да се визуализират предварително преди лечението да започне физически. Пациентите могат да участват в проектирането на своята собствена усмивка. При визуализирането на бъдещата усмивка се вземат предвид формата на лицето и размера на зъбите, за да сме сигурни, че резултатите допълват цялостната хармония на чертите на лицето.

Преди пристъпването към окончателното възстановяване може да се направи и т.нар. диагностичен шаблон или диагностичен mock-up на базата на дигиталния макет, представляващ точно копие на планираните промени и подпомага триизмерната интраорална визуализация на очаквания краен резултат.

Актуално ли е вярването, че избелването на зъбите изтънява горния слой на зъба и разрушава зъбния емайл?

Избелването на зъби е козметична процедура, която има за цел да направи усмивката по-бяла и привлекателна. Тя бива основно два вида – офис избелване и избелване в домашни условия. И при двата вида избелващият агент е един и същ, като разликите са основно в концентрацията и начина на активиране на агента. Домашното избелване е с ниски концентрации за по-дълго време, дневно или нощно, докато при офис избелването видимият ефект е още след първата процедура. При здрави зъби и двете процедури са безвредни и безболезнени.

Избелването трябва да се предприема задължително след консултация със стоматолог, който ще прецени най-подходящия и ефективен метод. Кариес, чувствителни или напукани зъби, инфекции или пародонтални проблеми (проблеми с венците) трябва да бъдат диагностицирани и лекувани преди всеки зъб да бъде подложен на избелваща процедура. В противен случай, бихте могли да изпитате дискомфорт. Процесът на избелване може да утежни съществуващите проблеми или може просто да не е точната манипулация за Вас.

Пациените, желаещи по-бели зъби, трябва да бъдат внимателни с избелващите абразивни пасти за зъби. Механичното почистването на зъбите с такива пасти в домашни условия премахва само повърхностни петна и отлагания по зъбите, но не проникват във вътрешността на зъба и не могат да ги направят по-бели. Тъй като емайлът е твърда структура, абразивните частички са в състояние да премахнат петна, с това и част от емайла, т.е. най-външната част на зъба. Твърдите абразиви премахват петна по-ефективно от меките абразиви; те обаче могат да бъдат вредни за емайла и особено за открития дентин.

Какви са ползите за пациента от естетичната дентална медицина?

Естетичната стоматология може да бъде събитие, променящо живота, което често пъти проправя пътя за напредък в кариерата и по-голяма жажда за живот! Преобразяването на усмивката е изкуство, което я превръща в ослепително бижу, създаващо увереност и самочувствие.

 

 

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари