БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Алергия – защо се появява и как се лекува

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (7 вота, средно: 2,14 oт 5)
Loading...

Понякога ни се струва, че сме заобиколени от алергени, особено ако страдаме от някакъв вид алергия. Защо това е така и как днешното съвременно общество се справя с проблема, ще се опитаме да ви разкажем на кратко.

Защо се появява и как се лекува алергията?

Обикновено алергията е реакция на организма срещу неканени гости, които тялото ни приема като такива с проявяване на различни симптоми. Това е добре, тъй като без тяхното наличие дори не бихме могли да разберем, че организмът ни се бунтува срещу нещо.
Първопричините за появата, като цяло зависят от вида й, но паразитите и замърсяванията са главните виновници. Организмът на всеки човек произвежда антитела. В определен момент вашето тяло може да започне да отделя антитела срещу нещо в тялото ви, което да възприема като вредител /дори да не е такъв/, и когато влезете в контакт с него – имунната ви система реагира. Така се проявява алергията – сърбежи, обриви, възпаление на дихателна или храносмилателна система и пр. За съжаление, въпреки напредналата медицина, някой случай на тежки алергични реакции могат да са фатални. Това е така, защото в повечето случаи това заболяване не се лекува, а се облекчават и потискат симптомите.

Алергия при децата

Причините за проявяване на алергия при децата често са в неузрелия детски организъм и наследство от родителите. Тоест ако някой от родителите е алергичен към нещо, вероятността същата алергия да има и неговото дете е голяма. Този риск се увеличава, ако и двамата родители са алергични.
Обикновено симптоматиката при децата е по-изявена, поради крехкия организъм, въпреки, че понякога може да се заблудим, че детето е болно и след продължително неуспешно лечение на симптомите, да разберем, че организма му се бунтува срещу нещо. Все пак, ето някой симптоми, по които може да разберете, че вашето дете може да има алергия.

Симптоми

  • Кихане и кашляне
  • Сълзене и сърбене на очите
  • Назално капене
  • Обриви

Това е само част от симптоматиката, която може да прояви едно алергично дете. В по-тежки случаи може да се появи задух и респираторни проблеми. Затова симптомите не бива да се подценяват и омаловажават. Не се опитвайте да потиснете симптоматиката в къщи, а заведете детето на педиатър или алерголог, за да сте убедени в правилната диагноза и подходящо лечение.

Видове алергии

Като цяло алергиите могат да бъдат разделени в групи: по причинител и по тип реакция.

По причинител:

Студова алергия

Този вид алергия се среща все по-често, особено при децата. В повечето случаи симптоматиката се изразява в кожни проблеми. Кожата става суха, лесно раздразнима, напуква се.

Слънчева алергия

При този тип алергия симптоматиката също се изразява чрез кожен проблем чрез появата на силно зачервени обриви или появата на мехури.

Алергия от прах

Праховата алергия се засилва през студените есенно-зимни дни, тъй като по това време на годината сме по-често в къщи, на топло и по рядко отваряме прозорците за проветряване. Прахта съдържа фино смлени частици от различни алергени и т. нар. акари. Алергията към домашна прах е една от най-често срещаните.

Хранителна алергия

Най-често от този алергия страдат бебетата и децата, но засяга и възрастните и варира от лека до много тежка, животозастрашаваща. Има няколко основни типа храни, които са силни алергени: ядки, морски дарове, риба, плодове, мляко, яйца и пр. Алергията се изразява в непоносимост или свръхчувствителност към определени храни и проявление на различна реакция на организма – гадене, повръщане, възпаление на кожата, кашлица, хрипове, сърцебиене и пр.

Към глутен

Към хранителната алергия спада и непоносимостта към глутен. Обикновено справянето с този тип проявление на организма е чрез ограничаване на храните, съдържащи глутен – пшеница, ръж, ечемик и други житни растения.

Сезонна алергия.

При появата на полени от растенията и смяната на сезоните може да се прояви сезонната алергия. Обикновено протича леко и отшумява, когато цъфнат определени растения и треви.

Алергия от домашни любимци – алергия от котки и към кучета

Тук не става на въпрос за алергия към някой животински продукти. Симтоматиката е почти същата като към дошмашна прах и само консултацията със специалист – алерголог може да ви насочи правилно към кое точно животно имате алергия. Важно е да различим, че когато сте непоносими към куче или котка, то не е към тяхната козина и косми, а към мъртвите кожни клетки, които отделят или към белтъка в тяхната урина или слюнка.

По тип реакция:

Кожна алергия.

Кожата е в непрекъснат контакт с различни алергени. Понякога може да реагира остро. Затова трябва да разберете причинителя и да го отстраните. Кожните алергии могат да бъдат алергичен дерматит, атопичен дерматит, който влияе не само на кожата, а на целия организъм, екзема, уртикария и пр. С подходящ режим на хигиена и някой антихистаминови препарати, успешно може да успокоите проявленията на този тип алергия.

Тест за алергия

Ако забележите типичната алергична реакция, но не сто убедени какъв е алергенът, който я провокира, трябва да отидете на алерголог. Чрез тестовете, които са няколко вида, ще разберете с какво да избягвате контакт, какво да не ядете или пиете, и като цяло от какво да се пазите.


Кръвните тестове за алергия изследват наличието и титъра на специфични антитела.
Кожно – алергичният тест е чрез поставяне на съвсем малко количесто от предполагаемия алерген върху кожата, за да се проследи реакцията. Тестът чрез спирометър изследва дишането на пациента, като чрез резултатите може да се установи има ли алергия и към какво.

Диета при алергия

Храната има много важна роля, и то не само ако сте алергични към нещо. Освен това след алергична реакция практиката е да минете на специална диета – с малко подправки основно на ориз и картофи. Избягват се всякакви животински продукти, както и някои зеленчуци – домати например. Все пак ако имате непоносимости трябва да наблягате на храни, които не само, че не могат да ви навредят, но и ще балансират вашата хранителна система, ще подобрят общото ви състояние и имунитет.

Топ 5 храни, които ще ви помогнат в борбата с алергиите:

  1. Ябълки. Не само ще укрепят имунитетът ви, но и подобряват чревната флора и предпазват към някой алергични реакции.
  2. Куркума. Тази подправка съдържа много ценните вит. С, Е, В и много минерали. С противовъзпалителен ефект, тя може да бъде ваш съюзник през цялото време.
  3. Чесън. Яжте го суров. Той помага превантивно. Така, че ако искате да си помогнете преди да се сблъскате с алергиите си хапвайте чесънче.
  4. Лимон. Този цитрус, богат на вит. С е вашия сигурен помощник за предотвратяване и борба с алергиите.
  5. Джинджифил. Под формата на чай или с мед, джинджифилът укрепва организма ни като цяло и има антибиотична сила и противовъзпалителен ефект.
Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари