БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Цистит – всичко, което трябва да знаем

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

За много жени циститът е често повтарящ се и толкова досаден дискомфорт, че причинява дори неврологични и психосоматични разстройства.

Какво е цистит?

Болест на пикочния мехур, свързана с възпаление и инфекция, причинени от чревни и други микроби. В много малък процент циститът е свърза с вируса на херпеса. Проявява се със силни болки и примеси на кръв в урината.

Какъв бива циститът?

Остър цистит

Класическата клинична картина на острия цистит са усещането на силна болка по време на уриниране, като отделената урина е съвсем малко количество. Цветът на урината е различен, защото в нея има кръв. Дори и да има кръвотечение, то не застрашава нито живота, нито здравето на пациентката.

Хроничен цистит

При хроничния цистит има постоянна или често появяваща се болка и чувство на тежест, които се засилват при пълен мехур. Позивите са на често, случва се и незадържане на урината.

Интерстициалният цистит

Най-тежък е интерстициалният цистит, при който болезненото уриниране стига до 40 пъти на денонощие. При част от болните от този вид цистит, мехурът се смалява, свива и това налага операция.
Диагностицирането става на базата на данни от анамнезата, клиническите прояви и лабораторно изследване на урината.

Как се появява циститът?

Едни от основните причини са простудата, дългото задържане на пълен пикочен мехур, тясното бельо от синтетична материя. Но защо не всички жени, носещи прашки, се разболяват? Защото това не са всичко причини. Специалистите определят много по-сериозни поводи за поява на цистит, а именно:

  • Ниско ниво на половите хормони. Естрогените защитават пикочните пътища от инфекции.
  • pH на влагалището повече от 5, което означава нарушена влагалищна микросистема – бактериална вагиноза, вагинит.
  • Запек или синдром на раздразнените черва.
  • Заседнал начин на живот, при който има лошо кръвообращение и застой на кръв в малкия таз.
  • Анатомични особености.
    Според статистиката, около 40% от случаите на цистит при жените се появяват след полов акт.

Цистит при бременни жени

Износването на дете не е лек процес и често води до падане на имунитета при бременните. В резултат на слабата имунна защита, започва активно размножаване на всякакви бактерии и част от тях попадат в пикочния мехур и предизвикват инфекция. Така всяка десета бременна жена се сдобива с цистит, като това се случва предимно на жени, на които вече е поставяна такава диагноза. Ако жената има хроничен цистит, то по време на бременността той се изостря. Но не само слабия имунитет е причина за възпаления на пикочния мехур по бреме на бременност. Може да е резултат от променения хормонален фон и от нарушената микрофлора на влагалището. Инфекциозният цистит се провокира от високите нива на стафилококи, стрептококи и други, но и от хламидии, микоплазми, влагалищни трихомонази и т.н.

Има ли цистит при мъжете?

Циститът наистина засяга предимно жени – примерно 2-3 от всеки 10 представителки на нежния пол страдат от него. Но мъжете също развиват някоя от формите на болестта. Те са едва около 1% и обикновено са на възраст над 45 години. Разликата в честотата на заболяването при жените и мъжете се обяснява с различията в пикочните и половите органи. Преди всичко, мъжете имат много дълъг пикочоизпускателен канал и неговите стени са изключително трудно препятствие за патогенните организми. В повечето случаи, циститът при мъжете е следствие от заболявания на бъбреците или простатата.

Цистит при децата

Ако детето е неспокойно, чувства болки ниско в корема, а урината му помътнява, напълно е възможно да има цистит. Среща се и при малки, и по-големи деца. Бебетата плачат при уриниране, а урината им има странен мирис. Наблюдава се обща вялост, повишаване на температурата, понякога повръщане. И при децата, момичетата боледуват от цистит 5-6 пъти по-често от момчетата. Причината децата да са засегнати от него трябва да се търси в хигиенните навици и в простудните заболявания. Колкото по-бързо започне лечението, толкова по-бързо крехкият организъм ще се отърве от неприятните усещания.

Как се лекува цистит?

При остър цистит се препоръчва покой, щадяща диета, много течности -2 -2,5 литра на ден. Трябва да се избягват простудите, да се следи за нормалната функция на червата и да се изключат половите контакти. При изразени болки се изписват ректални свещи и противовъзпалителни медикаменти. Приемат се уроантисептици и растителни диуретици. Антибактериалната терапия се провежда чак, когато се отчете чувствителността на флората към антибиотика. Кратките антибактериални терапии често са неефективни. При лечението на хроничен цистит, важно място заема откриването и овладяването на огнището на инфекция. При жените –това са гинекологичните заболявания. Противовъзпалителната и имунотерапията на хроничния цистит трябва да се съчетае с въвеждане на лекарства в пикочния мехур, които лекуват нарушенията на слизестата му обвивка. Така се възстановява антибактериалният имунитет на пикочния мехур, бактериите не могат да проникват през стената му и да го възпаляват. В първата половин година след спиране на лекарствата, се правят ежемесечни изследвания на урината. Откриването на инфекция е показание за повторен курс на терапия.

Диета

Храненето може много да помогне при лечение на цистит. Разбира се, диетата не може да замени лекарствата изцяло, но може да облекчи ситуацията и да ускори оздравяването. Има няколко основни неща, които да се следват. Първото е да се пият колкото може повече течности, чай и отвари от червена боровинка, черна боровинка, листа от черна боровинка, шипков плод, овес, брезови листа, царевична коса, лайка, коприва и магданоз.

Те са диуретични и имат антибактериално действие. Така инфекцията се отмива от организма, бактериите не успяват да се задържат и се регулира киселинността на урината. Полезните плодове в този случай са грозде, пъпеш и диня. От зеленчуците за предпочитане са доматите и аспержите. Млечните продукти също влияят много добре.
По време на цистит червата трябва да функционират максимално добре, понеже при запек организмът се интоксикира допълнително. Ето защо, на трапезата трябва да присъстват храни с много фибри – пълнозърнест хляб, паста от твърди сортове пшеница, зеле, моркови, гречка, овесени ядки, ориз и сушени плодове.
Следващото важно правило е от ежедневието да се изключат всички дразнители. Така например, черният чай се пие само с мляко, а кафе и други съдържащи кофеин продукти не се консумират изобщо. Изключват се алкохолът и газираните напитки. От храната отпадат или поне се ограничават, киселото, соленото, пърженото, лютото, силните подправки, маринатите, чесънът, бобовите храни и консервите.

.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари