БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Новица Аначков: Хипотония – ниско кръвно налягане

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

Д-р Новица Аначков е завършил медицина през 2007г. в МУ-Пловдив. Придобива специалност по кардиология през 2017г. От 2011г. работи в Отделение по инвазивна кардиология с интензивен сектор в УМБАЛ “Пловдив” (гр, Пловдив, бул. “България” 234, тел. 032/906-171). Работи още в кардиологичен кабинет с договор с НЗОК (гр. Пловдив, ул. “Средец” 62, вх.Б, ет.1, тел. 0887/437-946).

___

Кое кръвно налягане се определя като ниско?

Обикновено това е кръвното налягане под 90/60 mmHg, но тази граница невинаги се приема за точна. Например, много млади хора имат кръвно налягане дори под тези стойности, но не се смята, че имат хипотония, защото това е нормалното им кръвно налягане – те са се адаптирали към него и нямат никакви оплаквания. В тези случаи това състояние не е проблем и не изисква специално лечение.

Какви са симптомите на ниско кръвно налягане?

Хипотонията е медицински проблем, само ако причинява признаци и симптоми, свързани с други сериозни здравословни проблеми – например, сърдечно-съдово заболяване. Симптомите включват световъртеж или слабост, загуба на съзнание, студена кожа, потене, умора, замъглено зрение, гадене. При по-тежки случаи тя може да доведе до шок.

Какви са основните видове хипотония?

Ортостатична хипотония: Проявява се при внезапно изправяне от седнало или легнало положение. При този вид хипотония възникват световъртеж, слабост, възможна е и загуба на съзнание. Проявява се, когато организмът не успява да адаптира достатъчно бързо кръвното налягане при изправяне. Спадът на налягането обикновено трае от няколко секунди до няколко минути след изправянето. Препоръчва се да се седне или легне, докато кръвното налягане се нормализира.

Този вид хипотония се среща при всички възрасти и по-специално при хора със здравословни проблеми, като високо кръвно налягане или сърдечно заболяване. Може да бъде и симптом на по-сериозен здравословен проблем, като в тези случаи лечението е насочено към основното заболяване.

Специфична форма на ортостатичната хипотония е т.нар. постпрандиална хипотония, което означава спадане на кръвното налягане след хранене поради насочването на кръвта към храносмилателните органи. Този подвид хипотония се среща най-често при по-възрастни хора с високо кръвно налягане или заболявания на централната нервна система, например болестта на Паркинсон.

Други причини могат да бъдат дехидратация, бременност, напреднала възраст, анемия, сърдечни заболявания, тежки инфекции, ендокринни заболявания, заболявания на централната нервна система, лекарствени въздействия, употреба на алкохол, продължително обездвижване.

Неврогенна хипотония: При този вид хипотония кръвното налягане пада след продължително стоене. Симптомите включват световъртеж, гадене, възможна е и загуба на съзнание. Може да се прояви и при неприятна или стресова ситуация. Възниква при недобра комуникация между мозъка и сърцето. Например, когато стоим по-дълго време, кръвта се насочва към краката, кръвното налягане пада, организмът подава грешен сигнал на мозъка за високо кръвно налягане и в отговор на това сърцето забавя работата си, което води до допълнително понижаване на кръвното налягане и предизвиква замайване и дори загуба на съзнание. Възниква в непроветрени и топли помещения, както и след продължително излагане на слънце.

Тежка хипотония в състояние на шок: Шокът е животозастрашаващо състояние, при което кръвното налягане пада до толкова, че мозъкът и останалите жизненоважни органи не получават достатъчно кръв и кислород за нормалната си работа. Възниква при тежки състояния като кървене, тежки инфекции, сепсис, изгаряния, алергични реакции, отравяне. Ранните признаци и симптоми при шоково състояние са световъртеж, сънливост, а при по-възрастните обикновено първият симптом е объркване.

Как се диагностицира хипотонията?

Хипотонията се диагностицира въз основа на медицинска анамнеза, физикален преглед и резултати от клинични изследвания. Диагнозата се поставя от лекар, специалист по вътрешна медицина, а при по-тежки състояния се включва и кардиолог.

Основните изследвания включват измерване на кръвното налягане, кръвни изследвания за изключване на анемия или ниска кръвна захар, електрокардиограма (ЕКГ), за да се установи дали пулсът е ускорен или забавен и дали не става дума за неправилна сърдечна дейност (аритмия) или сърдечен блок. При необходимост се препоръчва носене на ЕКГ холтер за мониторинг на сърдечната дейност и холтер за АН за период от 24 часа. Допълнителните изследвания включват ехокардиография (ултразвуков преглед на сърцето), коронарен стрес тест (за установяване на стеснение на кръвоносните съдове на сърцето) и други клинични изследвания.

Как се лекува хипотонията?

Лечението зависи от вида на хипотонията и тежестта на симптомите. Целта е кръвното налягане да се върне към нормалните стойности и оплакванията да изчезнат. Ако е налице медицинско състояние, водещо до ниско кръвно налягане, се прилага лечение за него.

Ако имате симптоми на хипотония, трябва незабавно да седнете или легнете и да вдигнете краката си над равнината на торса. Ако симптомите са по-тежки и състоянието ви се влошава въпреки тези мерки, трябва да потърсите лекарска помощ.

При ортостатична хипотония лекарят може да ви препоръча следните основни мерки: консумация на повече течности, да не се консумира алкохол, постепенно изправяне от седнало или легнало положение, да се избягва седенето с кръстосани крака, консумация на по-малки количество храна (ако имате постпрандиална хипотония). Ако сте прекарали по-дълго време обездвижени в легнало положение, трябва да увеличавате постепенно времето в седнало положение и едва след това да започнете да ходите.

В случай на неврогенна хипотония трябва да се избягват ситуации, причиняващи ниско кръвно налягане, като например продължително стоене или излагане на слънце, престой в непроветрени и претоплени помещения, стресови ситуации.

Пийте много течности, консумирайте солени неща, храни и напитки богати на витамин C и се научете да разпознавате симптомите, предшестващи загубата на съзнание, за да вземете мерки за повишаване на кръвното налягане в такава ситуация, например да седнете и поставите глава между коленете си или да легнете. Ако вземате лекарство, което понижава прекалено кръвното ви налягане, задължително се консултирайте с лекар.

Хипотонията може лесно да се лекува. Важно е да се информирате от лекар как и с какъв апарат да измервате правилно кръвното си налягане. Трябва да разбирате и разпознавате ситуациите, водещи до хипотония и да се научите как да ги избягвате и съответно как да постъпвате, когато кръвното ви налягане се понижи.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари