БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Монира Мохамад Муниб Абухалауа: Пост COVID-19 синдром!

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

д-р Монира Мохамад Муниб Абухалауа

УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ“

Д-р Абухалауа завършва Медицински Университет – Пловдив през 2021г.

Тя е най -новия член на УМБАЛ „Еврохоспитал“. Работи във Вътрешно отделение към Сектор Ревматология от месец октомври 2021г. Разбира се много добре със своите колеги, от които е впечатлена.

________________________

Д-р Абухалауа, ще ни разкажете ли по-подробно за пост COVID-19 болестите и има ли пост COVID синдром, който обхваща ставите?

Да, има! Повечето пациенти се възстановяват за няколко седмици, но при някои от тях остават да персистират или се появяват нови симптоми повече от 4 седмици след поставянето на диагнозата.

Кои пациенти се засягат и какви са най-честите симптоми при пост COVID синдрома?

Според проучване на Fair Health, обхващащо около 2 млн. преболедували от COVID-19 пациенти, около 23% от тях развиват пост COVID синдром до 30 дни след преболедуване. Трябва да се отбележи, че това по-често се среща при пациенти, при които заболяването е протекло по-тежко и се е наложило да бъдат хоспитализирани. Те съставляват 50% от популацията с развитието на пост COVID синдром. 20% от тях обаче са пациенти, при които вирусът е протекъл безсимптомно, а при останалите 30% протичането е било леко до умерено тежко. Най-честите симптоми са болки по мускулите и ставите, затруднено дишане, гадене, неразположение, артериална хипертония, както и появата на хиперлипидемия. Сред засягането на менталното здраве е развитието на първо място на тревожност и на второ място на депресивни разстройства.

Д-р Абухалауа, какво е характерно за пост COVID синдрома, който обхваща ставите?

В практиката си ние все по-често срещаме пациенти, които идват при нас с новопоявила се болка и скованост на ставите. Тези пациенти до този момент не са имали подобни оплаквания и дори никога преди това не им се е налагало да посещават ревматолог.

Кои са най-засегнатите от болка области и на какво би могло да се дължи това?

Най-често болките засягат кръста, ръцете, коленете и глезените. Тези болки се дължат както на възпаление на самите стави, така и на инсерционити. Инсерционитите представляват възпаления на сухожилията на мускулите. Сухожилието е съединително-тъканно образувание, чрез което мускулите се залавят за костите. От инсерционитите при всеки пациент с пост COVID синдром, най-често срещан е този на сухожилието на най-големия мускул на горната част на тялото /m. Latissimus dorsi/, изразяващо се в болки в областта на кръста. От възпаленията на ставите често се среща сакроилеит, който обаче трябва да се отдиференцира от реактивния артрит, при който сакроилеитът възниква след прекарана пикочо-полова чревна инфекция.

За болката, която споменахте, има ли лечение или облекчение? И ако има, какво е то?

Да, има! При всеки пациент терапията е индивидуална и зависи от състоянието към момента и от наличието на придружаващи заболявания. Плана на лечението обикновено е медикаментозен и се състои в прилагането на противовъзпалителни и болкоуспокояващи средства, а в някои случаи и на вътреставни инжекции. Предимството на тези инжекции е, че действат локално в самата става чрез директно потушаване на възпалението, с което се избягват нежеланите системни реакции към медикаментите, които прилагаме.

Важно е да се знае, че ставните пункции могат да се правят само от лекари специалисти в областта на ревматологията или ортопедията и травматологията!

Колко време след появата на първите симптоми пациентите трябва да потърсят лекарска помощ?

Търсенето на лекарска помощ трябва да бъде в максимално кратък срок. Обикновено началото на болково-ставния синдром е от 1 до 6 месеца след преболедуване от COVID-19 инфекция, но много от пациентите търсят лекарска помощ доста по-късно от появата на първия синдром. Това се дължи на факта, че често пациентите не знаят към какъв лекар да се обърнат в подобни ситуации и вследствие на това търпят ненужно дълго болките, които ги затормозяват и пречат на пълноценния им начин на живот. Затова ролята на личния лекар в тези случаи е от голямо значение, за да насочи пациентите към правилните специалисти.

УМБАЛ „ЕВРОХОСПИТАЛ“ разполага с едни от най-добрите специалисти в областта на ревматологията, а доказателство за това са пациентите, които идват при нас от всички краища на страната!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари