БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Петя Стойчева-Кривицки: Как да изградим самоувереност?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

Петя Стойчева-Кривицки е клиничен психолог в Център за консултиране, психотерапия и психодиагностика “Анима Център” в гр. Пловдив.

Едно от качествата, които човек иска да развие у себе си е усещането на самоувереност. Увереността е ежедневно преживяване, което имаме доста често, но губим в определени моменти. Истината е, че увереността е чувство, което може да бъде учудващо трудно за укрепване. Въпреки че то може да означава различни неща за различните хора, в основата си увереността означава да имаме вяра в самите себе си.

Самоувереност не означава да се надценяваш, да се мислиш за повече от другите, не означава да си надменен и да се държиш високомерно.

Да си самоуверен означава да приемаш и одобряваш себе си, да цениш себе си, да цениш своето мнение, да вярваш в своите възможности, да разчиташ на себе си. Да бъдеш удовлетворен от това, което си и от нещата, които правиш.

Съществуват множество различни рецепти, с които успешно можем да изградим по-добра самоувереност. Ето част от тях:

  • Опитайте се да преустановите начина, по който мислите и говорите за себе си. Отношението на самите вас към себе си, определя начина, по който и другите ще ви приемат. Презентирайте себе си по подходящият начин.
  • Приемане на помощ и упълномощаване. Не е лошо да се доверите в определени моменти на някого, който да Ви откаже помощ, дайте възможност някой също ще изпита удовлетворение.
  • Осъзнайте своя успех и преодолейте отлагането. Всички знаем, че отлагането не води до успехи, всеки който е потънал в зоната си на комфорт, трудно постига успехи.
  • Сбогуване с бездействието. Да си вземем почивка, за да възстановим силите си, не е пропиляване на време. Затова е важно да се научим да разграничаваме отлагането от взимането на необходима почивка, която сме заслужили. Всички хора имат мечти и цели, но се страхуват да започнат да ги случват. Най-често си намират причини за това, създава се навик да се отлага – дори и тези действия, които всъщност ни водят до осъществяването на целите, които си мечтаем да постигнем.

За да постигнат голямата си мечта, хората се опитват да убедят другите и себе си, че нямат достатъчно време, но те не разбират, че това е част от капана. Време винаги може да намери човек, когато иска – всичко зависи от мотивацията и разпределението на задачите за деня.

  • Увеличете факторите, които ви карат да се чувствате добре – хоби, спорт, разходки.
  • Премахнете стреса от системата си – това ще се случи успешно тогава, когато редуцирате от графика си натоварващите и безполезни срещи.
  • Превърнете гнева в енергия – да се гневите на човек или ситуация, е най-излишната загуба на време, а също и на енергия, която можете да вложете в измисляне на стратегия за справяне.
  • Концентрация върху това, което е важно – опишете своите цели и задачи, така, че да ги разпределите във времето, след което просто следвайте плана!
  • Общувайте с вашата увереност и бъдете честни към себе си за нещата които обичате и нещата, които не обичате. Направете си списък кои ваши качества искате да премахнете от живота си.
  • Отнасяйте се с уважение към външния си вид.
  • Да разпределим голямата задача на малки парченца е другата стратегия за справяне с проблеми, казуси и увереност за справяне с тях.
  • Визуализация на целите и на успеха на нов начин на съществуване, какво ще премахна от живота си и какво ново ще сложа и вяра че всичко ще бъде наред!

Практическо упражнение за визуализация:

Намерете тихо място, в парка, градината на работното място или вкъщи, там където можете да седнете удобно за 5 минутки. Докато седите удобно, позволете на тялото си да се отпусне, след което позволете и на ума да се успокои. Правейки това, тялото се възстановява от изтощението, а мислите постепенно се подреждат. Започнете бавно, дълбоко и спокойно да вдишвате и дълго и продължително да издишвате.

 

Дишането е сложен процес, който оказва влияние върху нашата координация ум-тяло и можем да го използваме, за да създаваме всеки ефект, който искаме, като например повишаване на самоувереността. Когато сме стресирани или тревожни, дишането става плитко и повърхностно, тогава не се използва целия капацитет на белите дробове и се появяват неприятни симптоми. Хубавото е, че промяната в дишането може да се случи много бързо, използвайки една от многото дихателни техники.

 

За да се промени дишането, трябва да поемете контрола върху него и мислено да броите.

  • Стъпка 1 – Издишайте целия въздух.
  • Стъпка 2 – Вдишайте дълбоко, докато преброите до четири и си представете вас – самоуверени.
  • Стъпка 3 – Задръжте дъха си до четири и задръжте този образ.
  • Стъпка 4 – Издишайте до четири и направете място за вашата самоувереност.

 

Възможно е в началото тази техника да ви се стори малко странна, но няма нужда от оценки, а от действие! Пробвайте, ако работи при вас – чудесно! С този начин на дишане вашето тяло елеминира неврохимичните остатъци, които ви държат тревожни, а дишането ви се успокоява.

 

И не на последно място – за да бъдем уверени в себе си – е нужно да ценим себе си. Поставете себе си на първо място. Това не е егоизъм! Помнете, че можете да бъдете полезни на другите, само ако самите вие се чувствате добре. Следвайки тези стъпки с търпение и постоянство, вие ще ставате все по-уверени в себе си и ще се доверявате на своите умения и сили.

 

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари