БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

маг. фарм. Весела Нейкова: Фармацевтични грижи през лятото – Диарията

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Маг. Фарм. Весела Нейкова е Управител на АПТЕКА 36.6 БИЛЛА КЪРШИЯКА.

___

Kакви са най-честите въпроси, с които пациентите се обръщат към Вас за консултация по повод оплакванията си в състояние на диария? 

В предстоящия сезон тези пациенти сериозно увеличават броя си, като в по-големия процент от случаите пациентите се обръщат към мен с „Дайте ми нещо за разстройство“. През последните години диарията е симптом, който срещаме във всички сезони на годината и засяга хора от всички възрасти. При децата е разбираемо и очаквано, защото техният чревен имунитет не е напълно развит. Освен това по-голямата честота на вирусни чревни инфекции е типична именно за тази възраст. При възрастните пациенти диарията може да се дължи на вирусна или бактериална инфекция или при употреба на антибиотик, но може да бъде и част от симптомите на сериозно заболяване. Аз считам, че пациентите осъзнават рисковете, до които това състояние може да доведе и затова влизат при нас с желанието да получат консултация, която е основната част от фармацевтичната грижа, която ние предлaгаме. Важно е аз (като специалист) и пациентът, заедно да разберем причините и конкретните му нужди, за да мога чрез консултацията си да го обгрижа пълноценно. При по-тежките случаи препоръчвам пациентите да се обърнат към личните си лекари.

 

Какви са препоръките ви към пациентите?

Винаги една от най-важните части от терапията е да се прилага диета и хидратация. Пациентите трябва да се хранят с лесносмилаеми храни, без подправки и допълнителна термична обработка. Добре е да се внимава с приема на витамини, но да се добавят електролити, фибри и пробиотици. Често препоръчвам и в първите 6 часа от стартиране на диарията пациентите да ограничат хранениятa и да наблегнат на течностите – вода и чай. Това от една страна ще съдейства за по-бързото елиминиране на токсините, а от друга ще намали риска от дехидратация, което е често срещано усложнение. Също така е важно храненията да са на малки порции, неколкократно.

 

Кои средства препоръчвате в терапията и на какво основание се спирате на тях?

В последните години познанията ни в употребата на пробиотични култури се увеличиха драстично. Освен практиката ни, вече има и сериозни научни доказателства за тяхната употребата. За щастие различният начин на обработка на някои микроорганизми дава възможност те да се използват за различни нужди – например методът на тиндализация. Тиндализацията е многофакторен процес, при който чрез топлинна обработка на полезни бактерии се стимулира производството на бактериоцини. Те действат директно срещу причинителя, като го инактивират директно или косвено. Това прави бактериоцините предпочитано етиологично средство в терапията. Има интересни научни доказателства, които сравняват бактериоцините с Лоперамид (най-използваното лекарство срещу диария) и освен по-бързото действие на бактериоцините доказват и техния по-добър профил на безопасност. Продукт, който съдържа тиндализирани микроорганизми е Ре-Комфорт на Нобел Фарма. От определен период от време аз препоръчвам Ре-Комфорт. Продуктът е лесен за дозиране и пациентите дори не се усещат като в процес на лечение, защото таблетките се дъвчат и са с приятен плодов вкус. Голямо предимство е, че мога да го предложа на пациенти от всички възрасти – от 3-месечни бебета до техните най-възрастни роднини. Компактната опаковка е за 3-дневен курс, който е достатъчен за овладяване на състоянието. Най-голямото спокойствие е безопасността на Ре-Комфорт, защото липсват противопоказания и рискове от странични действия, което при другите продукти от тази група не е така.

 

Какво бихте посъветвали пациентите след отшумяване на симптомите за превенция от рецидив?

Почти невъзможно е след отшумяване на симптомите на диария да няма последици за гастро-интестиналния тракт. Микрофлората е доста разколебана в този момент и е необходимо бързо да възстановим нейния баланс, защото на всички ни е известно голямото значение на чревния имунитет за общия имунитет на човека. В тези случаи препоръчвам на пациентите минимум едномесечен курс с пробиотик+пребиотик. Един от най-добрите и доказани продукти е Био Баланс, отличаващ се с двоен слой защита, с удобен еднократен прием и форми за цялото семейство.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари