БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Мариела Даскалова: Мартенско предизвикателство за жени – как да подобрим своята фертилност

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (15 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

д-р Мариела Даскалова

Център по репродуктивно здраве “Д-р Васил Даскалов”

Д-р Мариела Даскалова е лекар с 25-годишна преподавателска практика към Катедра „Анатомия, хистология и ембриология“ на Медицински Университет-Пловдив и има същата специалност. Съ-учредител и медицински консултант на Сдружение „Зачатие“ – пациентска организация в защита на хората с репродуктивни проблеми. Консултант по мъжки фертилитет към Университетска Болница „Селена“ и лекар в Център по репродуктивно здраве “Д-р Васил Даскалов” в гр. Пловдив.

_________________________________________________________

През женския месец март ви предлагам да подобрите своята фертилност чрез промяна в начина на живот за 31 дни. Темата е предназначена за жени в репродуктивна възраст, които изпитват затруднения в постигането на мечтата – раждане на живо и здраво дете. Ние, жените, можем всичко и за нас 31-дневно предизвикателство ще е като детска игра.

  1. Цитонамазка. Да започнем месеца с онкопрофилактика. Все още ракът на маточната шийка е значимо заболяване у нас с късна откриваемост, съответно и с лоша прогноза. Сряда е добър ден да посетите вашия личен гинеколог за ежегодна профилактика.
  2. Консултация. Ако сте отлагали дълго посещението при лекар,  днес е точния ден да си запишете час.
  3. Домашно насилие. Почивните дни са тежки за жените, обект на насилие от страна на партньора. Ако вие сте в тази ситуация, потърсете помощ – обичайно жената трудно може сама да се справи с този проблем. Бременността също е в риск при физическо насилие.
  4. Наднормено тегло. 4 март е международен ден за борба с наднорменото тегло. Изчислете вашия индекс на телесно тегло и помислете какво можете да направите в борбата с килограмите. Консултация с диетолог е едно добро начало.
  5. Алкохол. Знаете ли, че днес е ден на абсента? Новините са лоши  – няма безопасно количество алкохол по време на бременност, а в периодите на опити за забременяване е добре да не употребявате алкохол изобщо или да го ограничите до 1-2 питиета седмично.
  6. Фолиева киселина. Приемайте поне 0.4 мг фолиева киселина (витамин В9) дневно, като започнете поне 3 месеца преди забременяване и продължите по време на цялата бременност. С приемът на вит. В9 се прави профилактика на дефектите на невралната тръба (ДНТ). Можете да приемате фолиева киселина в продължение на години без прекъсване. При рискови фактори вашият лекар може да ви предпише фолиева киселина от 4-5 мг дневно.
  7. Физическа активност. Седенето е новото пушене. Ако сте от жените, които работят в принудителна седнала поза, пътуват до работа с колата, не спортуват редовно, започнете бавно и с ходене. Постепенно приучете тялото си да се движи, защото това е негово естествено състояние.
  8. Женски ден. Поглезете се, купете си оная чанта, която отдавна заглеждате. Нямало научни данни това да помага на фертилитета? О, нищо подобно, пълно е с доказателства. Направете го днес, защото утре ви чака тежко предизвикателство.
  9. Цигари. Днес е важен ден. Това е денят, в който ще спрете да пушите. Няма да ви чета лекции. Няма да ви казвам, че е лесно. Но днес е добър ден да започнете борбата с тази наркомания. А ако не пушите, днес си обещайте, че никога няма да посегнете към цигарите и няма да страдате от този вреден навик. Пасивното пушене също може да намали шансовете за бременност.
  10. Имунизации. Проверете дали имате имунитет към рубеола и варицела. Ако нямате, поставете си съответните ваксини. Няма да можете да направите това по време на бременност, когато рискувате да е късно и заболяванията да увредят нероденото ви бебе. Прегледайте и другите препоръчителни ваксини преди бременност.
  11. Възраст. Световна тенденция е отлагането на майчинството. Ако имате навършени 35 години, помислете да пренаредите приоритетите си. Оценката на яйчниковия резерв ще е едно добро начало.
  12. Поднормено тегло. Да, това също е проблем. Жените с поднормено тегло имат по-голям риск от смущения в менструалния цикъл. Опитайте да погледнете отстрани – дали не сте вманиачена в броенето на калории и грамове, дали диетата ви не е твърде рестриктивна и ограничава приема ви на жизненоважни аминокиселини и микроелементи. Модата на болезнено слабите жени отмина.
  13. Информацията е сила. Днешното предизвикателство е в деня на числото пи – прочетете статия, научете нещо ново за фертилността, въоръжете се със знания.
  14. Секс. Честотата на сексуалните контакти през ден е важна в дните, в които можете да забременеете – в деня на овулация и до 5 дни преди нея.
  15. Фертилен прозорец. Забързаното ежедневие и множеството задачи, натрупаната умора и стреса са все фактори, които пречат на нормалните сексуални контакти. Намерете начин да следите овулацията си, за да не изпускате фертилния прозорец. Има безплатно приложение на български език, което можете да използвате – овулационен календар на Зачатие.
  16. Фамилна обремененост. Разпитайте има ли наследствени заболявания в рода – диабет, анемия, високо кръвно налягане, онкологични болести.
  17. Гонадотоксини. Днес ограничете употребата на пластмасови продукти.
  18. Кафе. Няма еднозначни доказателства, че приемът на кафе намалява фертилността. Ако обаче сте в процедура преди ин витро оплождане, намалете приема на кофеинови напитки, за да увеличите шансовете си за успех.
  19. Ритуали. Няма научни доказателства, че ритуалите преди, по време и след секс имат някакво отношение към забременяването. Отървете се от предразсъдъците.
  20. Ден на оралното здраве. Днес посетете вашия стоматолог, за да направите профилактика на зъбните заболявания, почистете зъбния камък, припомнете си как правилно да миете зъбите и да се грижите за устната кухина. Посъветвайте се с вашия зъболекар какво още да направите. Заболявания на венците могат да предизвикат дори преждевременно раждане.
  21. Ден на хората със синдром на Даун. Проучете дали в рода ви няма генетични болести и предразположения.
  22. Международен ден на водата. Организмът ни има нужда от много вода. Особено важно е да пиете достатъчно вода по време на стимулация преди асистирана репродукция, както и ако приемате определени медикаменти. Стандартният съвет е да пиете по 8 чаши от 200 мл вода дневно. Можете да изчислите и вашите индивидуални нужди – поне 30 мл вода на килограм тегло.
  23. Наркотици. Спрете наркотиците.
  24. Споделяне. Често жените, които имат репродуктивни затруднения, крият това заради стигмата на безплодието. Обичайните подмятания „Хайде, време ти е за дете“, дори когато не влагат умисъл, са болезнени за хората без деца. Днес изберете един близък за вас човек – родител, приятел, колега, и му разкажете през какво преминавате, защо това е важно за вас и как може да ви помогне, без да ви наранява.
  25. Медикаменти. Някои лекарства и хранителни добавки, дори и без рецепта, могат да навредят на плодовитостта ви. Посъветвайте се с вашия репродуктивен специалист.
  26. След аборт. Не сте сами в скръбта по нероденото дете. Опитайте днес да поговорите с някого. Утеха няма, но скръбта се преодолява по-лесно, когато е споделена.
  27. Професионален риск. Ако вашата професия е свързана с излагане на риск (напр. радиация, пестициди, тежки метали), помислете дали можете да промените това, като избегнете рисковите фактори или намалите тяхната експозиция.
  28. Алтернативна терапия. Няма научни доказателства за ползите от алтернативни методи за подобряване на фертилността. Пазете се от измамници и стойте на страната на науката.
  29. Сексуално предавани болести. Направете скрининг за инфекции, които се предават по полов път – ХИВ, хепатит В и С, сифилис, хламидия, микоплазми, трихомонас и гонококи. Лекувайте се преди забременяване.
  30. Психично здраве. На 30 март (рождения ден на Ван Гог, който е бил с биполярно разстройство) помислете дали имате нужда от психологическа помощ.
  31. Нищоправенe. За последния ден на март ви оставям най-трудното предизвикателство. Днес не правете нищо, за да подобрите фертилността си. Забравете за лекари, изследвания, процедури, секс по часовник. Утре ще се върнете отново към ежедневието с нова надежда. А днес помнете – няма да е все така.
Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари