БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Проф. д-р Миглена Георгиева, дм: Симетиконът – доброто старо лекарство

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Втора детска клиника, УМБАЛ „Св.Марина”, Варна

Проф. д-р Миглена Георгиева, дм е родена в гр. Варна, през 1961г. Възпитаник е на IV ЕГ „Фредерик Жолио Кюри“ с преподаване на френски език, която завършва с отличен успех. Завършва медицина през 1986г. в Ленинград – „Ленинградски педиатрически медицински институт“ с пълно отличие. През 1996г. защитава дисертация в областта на детската гастроентерология. През 1992г. придобива специалност по детски болести. През 2005г. – специалност по детска гастроентерология. През 2010 г. се хабилитира към Катедрата по педиатрия и медицинска генетика – МУ Варна. През 2018 г. придобива специалност по хранене и диететика. От 1.04.2014 г. и понастоящем е Началник Втора детска клиника към УМБАЛ „Св.Марина“ Варна. Работи в областта на детската гастроентерология и хранене. Има специализации в Полша, Словения, Испания и Австрия. Има над 200 публикации и участия в български и чужди списания, конгреси, конференции. Съавтор е на 5 монографии, студии и ръководства. Основните теми, по които работи са функционални гастроинтестинални заболявания, Helicobacter pylori инфекция, целиакия, хранителна алрегия, хронични вирусни хепатити, муковисцидоза, аутизъм. Директор е на Експертния център по кистична фиброза от 2020г. Ръководител е на два проекта към „Фонд наука“. Под нейно ръководство е защитена една дисертация и се разработват още шест дисертационни труда. Избрана е за „любим преподавател“ на студентите по медицина, випуск 2014г. и 2016г.

___________________________________

Въведение

Симетиконът е смес от диметикон и силициев диоксид (1). Симетиконът е лекарство, използвано за лечение на по-голямо количество газове в храносмилателния тракт (ХТ). Той е несистемно повърхностно активно вещество, което намалява повърхностното напрежение на газовите мехурчета в ХТ (2). Това позволява на газовете да напуснат тракта като метеоризъм или оригване (2). Симетиконът не намалява или предотвратява образуването на газове (3). Ефективността му е доказана в няколко in vitro проучвания (4).

Показания

Симетиконът е силиконово съединение, намаляващо абдоминалния дискомфорт, причинен от наличието на излишни газове в стомашно-чревния тракт. Одобрен е от FDA през 1952г. (5). Оттогава се проучва за употреба като защитно средство за кожата, (6) за лечение на Helicobacter pylori, (7) и наскоро при спортисти за намаляване на свързаните с упражнения стомашно-чревни симптоми (8). Изследователите проучват симетикона за лечение на детски колики, но не го намират за много ефективен (9, 10). Симетиконът не се препоръчва (дори е противопоказан) при илеус, интестинална обтурация или запек. Други причини за такива симптоми, които могат да бъдат свързани с холелитиаза или сърдечна патология, трябва да се имат предвид, когато се назначва симетикон. Други симптоми като повръщане, хематохезия и силна елност на коремна болка, изискват допълнителни изследвания преди употребата на симетикон. Доказано е също, че симетиконът е безопасен, понася се добре като компонент на контрастно средство за подобряване на сонографското изображение на корема (11). 

Bernstein и Kasich извършват едно от най-ранните проучвания на симетикон през 1974г. Това проучване е двойно-сляпо, рандомизирано, плацебо-контролирано, където сравняват симетикон 50 mg с placebo. Placebo е идентично на вкус и вид. Критериите за включване са: индивиди на възраст от 21 до 65 години, в амбулаторна среда, с минимум два от симптомите, които се оценяват. Пациентите са включени последователно на симетикон или placebo. Четиридесет и един болни участват в проучването, като двадесет са в групата на симетикон и двадесет и един в групата на placebo. Предписаното лекарство се дава 10 минути преди всяко хранене и преди лягане в продължение на десет дни. Промените в симптомите се оценяват около петия ден и отново около 10-ия ден. Симптоми са: газове, киселини, усещане за препълване, раздуване, лошо храносмилане, подуване на корема, натиск, „разстроен” стомах, болка след хранене. Симптомите се оценяват по честота и тежест. Когато сравняват групата на симетикон с placebo, изследователите наблюдават значително подобрение на всички симптоми в групата на симетикон при посещения на ден пети и ден десети (12).

През 2019 г. Авсралийското дружество по гастроентерология включва симетикона като препоръчителен медикамент при гастроинтестинална ендоскопия (13). Martin Keuchel и съавтори препоръчват да се използва комбинацията – лаваж, симетикон и прокинетик при капсулна ендоскопия (14). Симетиконът може да се изполва и с успех при колоноскопия според направения мета-анализ от Cao R. R. и съавтори (15).

Механизъм на действие

Симетиконът е силиконово съединение, което функционира като несистемно повърхностно активно вещество, намалявайки повърхностното напрежение на газовите мехурчета в стомашно-чревния тракт. Това действие води до свързване и дисперсия на газовите мехурчета, което позволява отстраняването им от стомашно-чревния тракт. Така се намалява метеоризма и/или оригването. Симетиконът кара газовите мехурчета да се натрупват и следователно да преминават по-лесно през горния или долния отвор на ХТ. Симетиконът вероятно не намалява производството на газови колекции в стомашно-чревния тракт (16). 

Симетиконът не подобрява/лекува състояния като непоносимост към лактоза или странични ефекти от лекарства, които увеличават производството на газ в стомашно-чревния тракт (17, 18). Чревните газове са съставени предимно от азот, кислород, въглероден диоксид, водород и метан (19). Симетиконът се извежда с фекалиите.

Начин на използване

Симетиконът се прилага перорално. Произвежда се под формата на таблетки, капсули, дъвчащи таблетки и течност. Въпреки че е инертно съединение, симетиконът не трябва да се прилага парентерално или чрез инхалация. Смята се за безопасно при кърмачета (20). Първоначалните проучвания използват дози от 50 mg десет минути преди всяко хранене и преди лягане в продължение на десет дни. Тази дозировка сега е променена, като препоръките са следните:

Възрастни: 40 до 125 mg перорално четири пъти дневно, ако е необходимо след хранене и преди лягане; максималната дневна доза е 500 mg.

Деца на възраст от 2 до 12 години: 40 mg перорално четири пъти дневно, ако е необходимо след хранене и преди лягане; максималната дневна доза е 480 mg.

Деца и кърмачета на възраст под две години: 20 mg перорално четири пъти дневно, ако е необходимо след хранене и преди лягане; максималната дневна доза е 240 mg.

Симетиконът се продава без рецепта (OTC). Може да се намери в комбинация с други медикаменти като алуминиев хидроксид, магнезиев хидроксид, калциев карбонат и лоперамид.

Странични ефекти

Симетиконът няма сериозни странични ефекти. Има съобщения за лека диария и гадене (11). Тъй като симетиконът не се абсорбира, логично е да няма системни странични ефекти като увреждане на бъбреците, хипертония и хипергликемия (21). Силикозата е състояние на белодробна фиброза, причинено от вдишване на прах от силициев диоксид. Няма докладвани случаи на вторична силикоза след перорално приложение на симетикон (22).

Противопоказания

Симетиконът е противопоказан при пациенти с алергия към симетикон (11).

Взаимодействие я други медикаменти

Симетиконът не се абсорбира системно, така че серумните нива на симетикон не могат да се определят. Симетиконът няма значими лекарствени взаимодействия. Има публикация за случай на промяна в абсорбцията на левотироксин при дете при прием на симетикон. Въпреки това, взаимодействието е минимално (23). 

Друг случай показва, че токсичност на карбамазепин може да се наблюдава при прилагане на карбамазепин със симетикон (24). 45-годишен мъж с епилепсия, лекуван с карбамазепин и допълнително приемащ симетикон, показава симптоми на карбамазепинова токсичност. Той има повишено ниво на серумния карбамазепин от 34,2 микрограма на милилитър (стандартни 4 до 11) след прием на симетикон в продължение на два дни. Серумното ниво на карбамазепин е получено приблизително 8 до 9 часа след последната доза карбамазепин. Серумно ниво на карбамазепина е проверено два дни по-рано и е 10,5 микрограма на милилитър. Това е 10 до 11 часа след предшестващата доза карбамазепин. Пациентът отрича да приема каквито и да било допълнителни дози, алкохол, билкови продукти или други лекарства. В заключение, авторите препоръчват повишено внимание при предписване на симетикон на пациент, приемащ карбамазепин (24).

Токсичност

Симетиконът не се абсорбира системно, така че е безопасен при бременност и кърмене (21, 25). Не се препоръчва друго лечение при предозиране на симетикон, освен спиране на лекарството.

Кой изписва симетикон?

Симетиконът е често предписвано лекарство от медиците, работещи в първичната медицинска помощ, интернисти, практикуващи медицински сестри, лекарски асистенти и гастроентеролози за лечение на метеоризъм и подуване на корема. Тези специалисти могат да използва симетикона за подобряване на симптомите на пациента. В болнични условия симетиконът може да се предписва преди хранене и преди лягане, четири пъти на ден, ако е необходимо. Работният процес в болницата и когнитивните способности на пациента са съображение в стационарните условия. Може да бъде по-полезно да се предписва симетикона по планирана схема, така че пациентът да получава няколко дози последователно. Симетиконът е много полезенпри лечение на подуване и метеоризъм. Това е OTC продукт, закупен без рецепта. Фармацевтите могат да помогнат с правилното дозиране и приложение. Кърменето може да помогне за подобряване на усвояването на симетикон от пациента. Диетологът може да помогне на пациента да подобри хранителните си навици, за да избягва газирани напитки и храни, които увеличават образуването на стомашно-чревни газове. Наличието на многопрофилен екип е най-доброто средство, чрез което могат да се постигнат оптимални резултати за пациентите, когато се използва терапевтично симетикон. По този начин симетиконът може да помогне за безопасно лечение на метеоризъм и подуване на корема (16).

Библиография

1. O’Neil MJ, ed. Dimethicone. The Merck Index (14th ed.). Whitehouse Station, NJ: Merck. p. 545, 2006.

2. Ingold C.J., Akhondi H. Simethicone. StatPearls [Internet]. 2021.

3. Treatment of Gas. International Foundation for Functional Gastrointestinal Disorders. 4 September 2015.

4.Brecević L, Bosan-Kilibarda I, Strajnar F . Mechanism of antifoaming action of simethicone. Journal of Applied Toxicology. Wiley. 14 (3): 207–11. 1994.

5. Burta O, Iacobescu C, Mateescu RB, Nicolaie T, Tiuca N, Pop CS. Efficacy and safety of APT036 versus simethicone in the treatment of functional bloating: a multicentre, randomised, double-blind, parallel group, clinical study. Transl Gastroenterol Hepatol. 2018;3:72. 

6.Hoggarth A, Waring M, Alexander J, Greenwood A, Callaghan T. A controlled, three-part trial to investigate the barrier function and skin hydration properties of six skin protectants. Ostomy Wound Manage. 2005 Dec;51(12):30-42. 

7.Kane AV, Plaut AG. Unique susceptibility of Helicobacter pylori to simethicone emulsifiers in alimentary therapeutic agents. Antimicrob Agents Chemother. 1996 Feb;40(2):500-2. 

8.Drobnic F, Fonts S, García-Alday I, Petrangolini G, Riva A, Frattini E, Allegrini P, Togni S, Vitale J. Efficacy of artichoke and ginger extracts with simethicone to treat gastrointestinal symptoms in endurance athletes: a pilot study. Minerva Gastroenterol (Torino). 2022 Mar;68(1):77-84.

9.Lucassen PL, Assendelft WJ, Gubbels JW, van Eijk JT, van Geldrop WJ, Neven AK. Effectiveness of treatments for infantile colic: systematic review. BMJ. 1998 May 23;316(7144):1563-9. 

10. Sarasu J. M., Narang M., Shah D. Infantile Co lic: An Update. Indian Pediatr. 2018 Nov 15;55(11):979-987.

11.Lev-Toaff AS, Langer JE, Rubin DL, Zelch JV, Chong WK, Barone AE, Goldberg BB. Safety and efficacy of a new oral contrast agent for sonography: a phase II trial. AJR Am J Roentgenol. 1999 Aug;173(2):431-6. 

12.Bernstein JE, Kasich AM. A double-blind trial of simethicone in functional disease of the upper gastrointestinal tract. J Clin Pharmacol. 1974 Nov-Dec;14(11-12):617-23. 

 13. Devereaux B. M., E. AthanD. J. WallisR. R. BrownS. M. GreigF. K. BaileyK. VickeryE. Wardle D. M. Jones. Simethicone use during gastrointestinal endoscopy: Position statement of the Gastroenterological Society of Australia. J Gastroenterol Hepatol. 2019 Dec;34(12):2086-2089.

14.Keuchel M., Kurniawan N., Bota M., P. Baltes. Lavage, Simethicone, and Prokinetics-What to Swallow with a Video Capsule. Diagnostics (Basel) 2021 Sep 18;11(9):171.

15. Cao R. R., Wang L. , Gao C., Pan J. H., Yoshida E. M., Li H. Y., Qi X.S. Effect of oral simethicone on the quality of colonoscopy: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. J Dig Dis. 2022 Mar;23(3):134-148.

16.Voepel-Lewis TD, Malviya S, Burke C, D’Agostino R, Hadden SM, Siewert M, Tait AR. Evaluation of simethicone for the treatment of postoperative abdominal discomfort in infants. J Clin Anesth. 1998 Mar;10(2):91-4. 

17.Bernstein JE, Schwartz SR. An evaluation of the effectiveness of simethicone in acute upper gastrointesinal distress. Curr Ther Res Clin Exp. 1974 Jun;16(6):617-20. 

18.Fardy J, Sullivan S. Gastrointestinal gas. CMAJ. 1988 Dec 15;139(12):1137-42. 

19.Lasser RB, Bond JH, Levitt MD. The role of intestinal gas in functional abdominal pain. N Engl J Med. 1975 Sep 11;293(11):524-6. 

20.Biagioli E, Tarasco V, Lingua C, Moja L, Savino F. Pain-relieving agents for infantile colic. Cochrane Database Syst Rev. 2016 Sep 16;9(9):CD009999. 

21.Drugs and Lactation Database (LactMed®) [Internet]. National Institute of Child Health and Human Development; Bethesda (MD): Mar 17, 2021. Simethicone.

22.Cunningham JG. SILICOSIS. Can Med Assoc J. 1934 Feb;30(2):176-9. 

23.Skelin M, Lucijanić T, Amidžić Klarić D, Rešić A, Bakula M, Liberati-Čizmek AM, Gharib H, Rahelić D. Factors Affecting Gastrointestinal Absorption of Levothyroxine: A Review. Clin Ther. 2017 Feb;39(2):378-403. 

24.Guneysel O, Onur O, Denizbasi A, Saritemur M. Carbamazepine overdose after exposure to simethicone: a case report. J Med Case Rep. 2008 Jul 24;2:242. 

25.Hagemann TM. Gastrointestinal medications and breastfeeding. J Hum Lact. 1998 Sep;14(3):259-62. 

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари