БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Какво са хемороидите и какви билки да използваме срещу тях?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (2 вота, средно: 3,00 oт 5)
Loading...

Задната долна част на тялото не е тема, за която в нашата култура е прието свободно да се говори. Затова болестите, поразяващи този участък предизвикват не само физически, но и психически страдания. Такова заболявания са хемороидите, които се срещат при 10-15% от населението от 30 до 50 годишна възраст в световен мащаб. Мъжете боледуват от хемороиди 4 пъти по-често от жените. Крайната част на храносмилателната система – аналното отверстие, е кръвоснабдена с 5 артерии и има кръвоносна мрежа от вени, разположени в подслиизестия слой на правото черво. В т.н. хемороидна зона се намират и пещеристи тела, които също са обхванати от кръвоносната мрежа. Когато всичко е в норма, вените се поддържат от съединителна тъкан. Когато тази тъкан е отпусната, притокът на кръв е увеличен, стените на вените се деформират, пещеристите тела се изпълват с кръв. Вече набъбнали, те пълнят цялото пространство и често се показват навън. Точно това са хемороидите. Броят им е различен – от един – до няколко с размери от 5 мм до 3 см.

Причините за появата им са:

  • Начин на живот с малко движение;
  • Дълго седене или стоене в изправено положение, при което се задържа кръв в малкия таз;
  • Тежък физически труд;
  • Усложнения при дефекация – диария или запек;
  • Рисково хранене – с алкохол и пикантни храни;
  • Преохлаждане или прегряване на таза;
  • Бременност и раждане;
  • Затлъстяване;
  • Някои сексуални практики, в това число и анален секс;
  • Различни болести с нарушения по кръвоносната система или органите в малкия таз;
  • Наследственост: свързана със съединителната тъкан, изменения в сърдечната дейност и по кръвоносната система.

Симптоми при външни хемороиди

Хемороидите възникват постепенно и незабелязано и в началото човек не изпитва никакво неудобство. С времето ситуацията се влошава и в зависимост от вида на хемороидите, се появяват неприятни симптоми. Външните хемороиди представляват разширени хемороидни възли непосредствено в ануса, извън правото черво. Те се срещат много по-рядко – едва при 10% от болните. Външните хемороиди често допълнително се раздразват от бельото. Може да преминат и в онкологично заболяване.
При тях няма кръвотечения, но пък има други неудобства:

  • Сърбеж;
  • Болка.

Симптоми при вътрешни хемороиди

Те се намират в подслизестия слой на правото черво и се виждат с невъоръжено око на много по-късен етап от развитието на болестта. Основните им симптоми са:

  • Кървене, което е артериално и има ярко червен цвят, но е възможно да се появи и тъмна венозна кръв;
  • Болка при дефекация.
    Лекарите различават и още един вид хемороиди – комбинирани, при които се деформират както пещеристите тела на правото черво, така и подкожните вени на ануса. При повечето случаи диагнозата се поставя на късен стадий – дали защото болният дълго време не им обръща внимание и приписва симптомите на други неща или пък поради неудобство от прегледа.

Как се лекуват хемороидите?

Лечението при всички стадии на хемороидите намалява болката и спира кръвотечението. Ако хемороидите са в първи или втори стадий, може да се излекуват с лекарства. Най-добър резултат дава комбинираното лечение – с медикаменти и други методики, за които не е задължително да са оперативни. Те са допустими само в случаите, когато хемороидите не са в изострен стадии. В противен случай, първо трябва да се излекува възпалението и да отшуми болката. Такива методи са:

  • Инфрачервено облъчване : с него кръвоносните съдове се стягат. Това лечение не се нуждае от упойка и е слабо травматично.
  • Склеротерапия: в хемороидните възли се въвежда специално вещество, което „залепва” стените на съда. Обикновено се прави на един или два съда, а след две седмици терапията се повтаря на други съдове.
  • Завързване с латексен пръстен: методът е подходящ за много възрастни пациенти, които вече имат усложнения. Хемороидите се стягат с латексния пръстен и постепенно изсъхват и падат. Няма кръвотечение, а на мястото на пръстена се образува здрава съединителна тъкан. Процедурата е безболезнена.
  • Криотерапия: замразяване на хемороидите, след което те сами падат, а на мястото на образувалата се раничка се самосъздава съединителна тъкан. Процедурата се прави с упойка.

Хирургическо лечение на хемороидите

То се предприема в последния- четвърти стадий на заболяването. Дори и да звучи малко страшно и доста неприятно, оперативната намеса е много ефективна и след нея рядко има рецидиви. Състои се в премахване на основните групи хемороиди и зашиване на раната. Възможно е да има следоперативни усложнения като болка, кървене, белези, деформации на аналния канал, но всичко това е в името на здравето.


Може ли да се лекуват хемороиди в домашни условия?

Билки

Съществуват толкова народни средства срещу хемороиди, че поне някое от тях трябва да бъде изпробвано. Но и това трябва да става под лекарски контрол, защото билките взаимодействат с много от лекарствата. Възпалението може да се намали, а тонусът на кръвоносните съдове да се подобри с отвара от обикновено пипериче, шипков плод и листа от малини. Засегнатото място може да се промива с настойка от билки с противовъзпалителен ефект като лайка, невен и жълт кантарион. По-голям е ефектът, ако се правят седящи бани за около15 минути. Външните хемороиди се смаляват след компреси с екстракт от хамемелис. Възпалението се намалява и с локално приложение на растението златна пръчица. По нашите географски ширини, често се използва белия равнец за възпалени и кървящи хемороиди. Паренето се облекчава с конски кестен и алое.

Диета

assortment of different breakfast cereal, dried fruit and fresh berries on white wooden table, closeup, horizontal

За да се избегне появата или влошаването на хемороидите, преди всичко е необходимо правилно хранене, което не води до запек. За целта, трябва да се ядат продукти с много фибри –зърнени храни, зеленчуци и плодове. Така се избягва затягането. С растителните влакна също не трябва да се прекалява, в противен случай ще се появят газове. Не се препоръчват силните подправки, лютите храни и алкохола. Пиенето на много течност – 6 до 8 чаши дневно, благоприятства работата на стомаха и червата и особено на правото черво.

Заключение

Както при всяко заболяване и тук най-важна е профилактиката. Своевременното посещение на тоалетната, без да се отлага дефекацията ще предпази от излишно напрежение. Изхождането не трябва да става с много напрягане и със задържане на дишането, защото по този начин се създава налягане във вените на правото черво. Другата крайност с прекалена употреба на слабителни средства, също е нежелателна, понеже способства за развитие на възпалителни процеси в аналната област.
Леките физически натоварвания са идеална профилактика срещу хемороиди, защото, намалявайки натиска във вените, подобряват състоянието на кръвоносната система като цяло. При работа, свързана със седене или стоене прав, е желателно на всеки два часа да се прави малка разходка и по няколко упражнения. Дългите периоди на неподвижност – като продължително шофиране, също трябва регулярно да се прекъсват.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари