БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Мариела Даскалова: Как да се справим с празничната тъга?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (31 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Д-р Мариела Даскалова

Център по репродуктивно здраве “Д-р Васил Даскалов”


Д-р Мариела Даскалова е лекар с 25 годишна преподавателска практика към Катедра „Анатомия, хистология и ембриология“ на Медицински Университет-Пловдив и има същата специалност. Съ-учредител и медицински консултант на Сдружение „Зачатие“ – пациентска организация в защита на хората с репродуктивни проблеми. Консултант по мъжки фертилитет към Университетска Болница „Селена“ и лекар в Център по репродуктивно здраве “Д-р Васил Даскалов” в гр. Пловдив.

___________________

Семейните празници покрай Коледа и Нова година са дни на радост и любов. Но те могат да бъдат болезнени за хората, които копнеят да имат дете. Една от шест двойки в репродуктивна възраст изпитват затруднения по пътя към мечтаната рожба. Екипът в нашия център по репродуктивно здраве разбира това. За да ви помогнем, съставихме списък от идеи и съвети как да се справите по време на празниците. Тези подходи за справяне са ни споделени през годините на активна работа и показват как хората без деца намират начин да преодолеят тъгата и празничната депресия. Може би и вие ще откриете зрънцето полезна информация за себе си в този текст. А може би ще добавите и нещо ново като съвет към другите хора.

През годините сме написали стотици статии, но тази е една от най-трудните. Писахме я дълго, с помощта на много от вас, колебаехме се дали да я споделим, все нещо ни спираше, но накрая дойде и нейния ред да види бял свят. Четейки нашите съвети, може би ще си кажете – лесно ви е на вас да давате съвети, нали имате деца. И вероятно ще сте прави. Но това, което искаме да знаете, е че всеки от нас води своята битка, носи своята болка и има своите белези от зараснали рани. Предлагаме ви своите съвети, не за да звучим назидателно, а за да ви помогнем в нелекия път на безплодието – като лечители, с които споделяте съкровените си мечти.

По Коледа стават чудеса! Чували сте това клише, нали? Като всяко клише, в него има някакъв смисъл, но понякога звучи като куха фраза. Със сигурност не можете да накарате болката от безплодието да изчезне като по чудо, пък било то и предколедно. Но ако предварително планирате и се подготвите, можете да подобрите шансовете си да преминете през празниците максимално бързо и безболезнено.

1. Научете се да казвате „не“

Не се чувствайте задължени да посещавате семейството, приятелите или съседите, особено ако не са наясно, че се лекувате и ако някое от тези събирания е стресиращо за вас. Изберете кои събития да посетите и кои да откажете, колко дълго да останете и какво правите, докато сте там. Например можете да решите да не присъствате на събития, на които ще има много деца. Направете това, което ви се струва правилно.

2. Напуснете, ако се чувствате неудобно

Ако предстоят срещи със семейството, приятелите и съседите ви и това е натоварващо за вас, посетете ги с ясното съзнание, че ако ви стане трудно, можете да напуснете по всяко време. Също така можете да посетите събитието по-късно от началния час и да си тръгнете бързо, така ще съкратите времето за посещение.

3. Не се извинявайте

Не обяснявайте, не се оправдавайте и не защитавайте плановете си за празниците. Това е правилно решение за вас и е полезно да се уважавате и да се отнасяте към себе си с нужното състрадание и достойнство.

4. Следвайте здравословни указания

Постарайте се да следвате тези указания:

  • хранете се умерено и здравословно;
  • отделете си много часове за почивка и сън;
  • разсейвайте се с филми и приятни книги;
  • позвънете на надеждни и съпричастни роднини и приятели;
  • продължете този списък с неща, които ви носят позитивни емоции.

5. Неудобните въпроси

Вероятно няма да можете да избегнате въпроси от рода „Кога ще имате бебе?“ или „Хайде, време ви е да помислите за увеличаване на семейството!“. Въпросите могат да бъдат особено болезнени, когато се сблъскате с безплодието по време на празниците. Особено тежко се приемат подобни въпроси, когато идват от най-близките роднини. Дори добронамероното подхвърляне „С нетърпение чакаме да станем баба и дядо!“ може да е болезнено бъркане в раната.

Нямате задължение да казвате на никого за вашите проблеми, освен ако не искате. Можете просто да дадете общ отговор и да промените темата. Имайте предвид, че хората обичат да говорят за себе си, така че често е лесно да изместите насоката на разговора от вас към тях.

6. Споделяне на информация

Вие решавата каква информация да споделите. Повечето хора задават въпросите за бебе, не защото са лоши или искат да ви обидят, а защото наистина не знаят през какво преминавате. Не забравяйте, че има много хора, в това число и сред вашите роднини и приятели, които действително нямат ни най-малка представа какво е това инфертилитет. И не подозират, че точно вие искате да имате деца, но не можете. Ако смятате, че е важно хората, които ви интересуват, да знаят, че искате да имате бебе и да търсите медицинска помощ, споделете това с тях. Все пак не е необходимо да знаят подробности относно лечението или лекарите, които посещавате. Предоставянето на основна информация ви предпазва от неразбиране, а същевременно предлагането на подробна информация може да провокира допълнителни въпроси, коментари и съвети. Затова се ограничете с основното.

7. Бъдете благодарни

Благодарете за добрите неща, които се случват в живота ви. Това може да е:

  • работата, която ви носи професионална удовлетвореност;
  • връзките с вашата религиозна общност;
  • групата ви по интереси;
  • семейството и приятелите;
  • финансовата стабилност;
  • общото и психичното здраве.

Опитайте да се съсредоточите върху позитивните неща, бъдете признателни и благодарни за онези области в живота, които вървят добре.

8. Напомнете си, че лечението е временно

Няма да е все така. Не забравяйте, че лечението ви има крайна времева линия. Няма да бъдете пациент с безплодие завинаги. Това е временна житейска ситуация. Това е предизвикателство в живота ви, което сега е на дневен ред, но утре ще е само едно досадно минало.

9. Намерете си съмишленици

Планирайте да присъствате и да участвате в групи за подкрепа, онлайн или лично, така че да сте сред хора, които ви разбират и не задават нелепи въпроси, не предлагат безполезни съвети, както и не правят безчувствени коментари. Присъединете се към някоя група за взаимопомощ. Разбирането, подкрепата, емоцията, която ще намерите сред хората – братя и сестри по съдба, е безценна. Ето два варианта:

  • Форумите към сдружение „Зачатие“;
  • Групата „Забременяване от А до Я“ във Фейсбук.

10. Време за даване …

Страданието ни повлича като мътен порой. То ни кара да се затварями и да се изолираме, да се обръщаме навътре към самите нас, подтиква ни да се съсредоточим върху телата си, тъгата си, копнежите си… Напомня ни колко сме безпомощни. То замъглява съзнанието ни и напряга отношенията ни, дори когато правим всичко възможно да останем свързани. Празничните дни обаче са време да си спомним, че има и други нуждаещите се. Има и хора, чието страдание е по-силно от нашето.

Помислете за празничните светлини, които ни напомнят, че светлината в тъмнина е далеч по-красива, отколкото светлината в светлата част на деня и на живота ни. Правенето на добро в тъмни за душата ни времена облекчава част от собствената ни болка, породена от безплодието или по други причини. Нека това ни напомня, че:

  • ние имаме контрол върху живота си;
  • събитията се случват не просто така, а с наше участие;
  • празниците не са само време, от което да избягаме;

помагайки на другите, ние всъщност помагаме най-вече на себе си.

Запомнете: празниците идват и отминават, а ние сме до вас през всички дни, добри или лоши. Можете да разчитате на нас!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари