БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

маг. фарм. Трифон Трифонов: Ковид-19: често задавани въпроси

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

маг. фарм. Трифон Трифонов

АПТЕКА 36.6 ПОБЕДА

Маг. фарм. Трифон Трифонов е завършил фармация в Медицински Университет – Пловдив. Преминал е сертифицирани курсове по фитотерапия и хомеопатия. Управил на АПТЕКА 36.6 ПОБЕДА.

___

През последните няколко седмици броят на заразените хора с коронавирус се увеличи многократно, вследствие на което се върнаха и част от противоепидемичните мерки у нас. Новият подвариант на вируса се характеризира като десетократно по-заразен от първоначалния вариант, възникнал в Китай преди почти три години. За щастие болестта преминава относително по-леко за голям процент от инфектираните, твърдят специалистите. В следващите редове от статията ще се опитаме да дадем отговор на едни от най-често задаваните въпроси относно симптомите, протичането и превенцията на Ковид-19.


Какви са симптомите на Ковид-19?
Най-честите симптоми при заразяване с коронавирус са температура (около 38°С), кашлица, главоболие, обща отпадналост и болки в крайниците. За разлика от инфекциите с по-старите варианти, при Омикрон често се проявява и липса на апетит и нощно изпотяване, а загуба на вкус и/или мирис почти не се среща. Поради това, че много от симптомите на Ковид-19 са сходни с тези на настинката, най-сигурният начин да ги отличим е тестването, което може да бъде извършено в лаборатория или да бъде направено в домашни условия чрез специален тест, закупен от аптека. Разбира се, инфекцията с коронавирус може да протече и безсимптомно. В резултат на това често се случва хора, които се чувстват здрави да заразят други несъзнателно. Поради тази причина е важно да бъдат спазвани противоепидемичните мерки!

Какви тестове за Ковид-19 се продават в аптечната мрежа?

В аптечната мрежа се предлагат бързи антигенни тестове за самотестуване за установяване на налична инфекция с Ковид-19 с чувствителност ≥ 90%. На пазара има налични назални тестове за Ковид-19; комбинирани назални тестове за Ковид-19 / Грип А и Б; и тест със слюнка.

Препоръчва се провеждане в рамките на 5 дни от началото на клинични симптоми, отговарящи на критериите за Ковид-19 или в рамките на 7 дни от последния контакт с потвърден случай на Ковид-19. При самотестуването е от изключително значение начинът на взимане на пробата. При съмнения за точността на резултата се препоръчва тестуване в лаборатория.


Кои са най-рисковите групи хора към Ковид-19?

Хората над 70-годишна възраст са сред най-рисковите групи след заразяване с коронавирус. По данни от СЗО смъртността при пациенти над 70 години нараства експоненциално. През 2020 година в Китай тя е 0,2% за хора до 40 години и 8% при тези между 70-79 години, а при 14,8% от заболелите над 80-годишна възраст инфекцията е довела до летален край. По други данни на СЗО мъжете умират по-често от коронавирус в сравнение с жените. Една от тези причини е, че естрогенът при жените стимулира имунната система и така я прави по-ефективна при заболявания, докато тестостеронът при мъжете я потиска. Друга причина е по-нездравословния начин на живот на мъжкия пол от обществото.
Рискова група са също така и хората, страдащи от хронични кардиологични, белодробни, чернодробни и бъбречни заболявания, както и лицата с отслабен имунитет. При тях вероятността да се наложи болнично лечение е голяма.


Кои органи може да засегне Ковид-19?

В началото се смяташе, че Ковид-19 е заболяване, което засяга предимно белите дробове. Оказа се, обаче, че може да увреди и други органи (сърце, черен дроб, мозък). Пораженията върху тях може да са доста тежки, особено ако човек вече страда от хронични заболявания.


Бели дробове – Ковид-19 е основно респираторно заболяване и засяга най-често белите дробове. За щастие това се случва все по-рядко и преминава по-леко. Често срещани симптоми са задух и болка в гърдите. По тази причина е важно да се почива по време на боледуването, както и известно време след това, за да успее дихателната система да се възстанови достатъчно.

Сърце – то дава сигнал за проблем най-често чрез сърцебиене, болка в гърдите, бърза умора, високо кръвно налягане. Възможно е да се образуват съсиреци в кръвоносните съдове на сърцето, което да доведе до инфаркт. Заради това е добре пациентите със сърдечни заболявания, заболели от Ковид-19, да се консултират с кардиолог.


Черен дроб – симптомите са храносмилателни проблеми, тежест в дясното подребрие, киселини, рефлукс. Лекарствата, които са давани на пациента по време на лечението могат да навредят допълнително на черния дроб, ако са във високи дози. Поради това е важно да се подбере индивидуално най-подходящата терапия.


Мозък – формите на засягане са много видове. Може да се повлияе емоционалното и психично здраве, когнитивни затруднения, замайване, главоболие и др. Нерядко се среща и т. нар. „мозъчна мъгла“ – състояние, характеризиращо се с неспособност за фокусиране, концентрация, лоша памет и липса на яснота.


Какво да правим, ако се разболеем от Ковид-19?
В случай на заразяване с коронавирус се налага пациентът да се самоизолира вкъщи поне за 7 дни. Пациентите трябва да съобщят за състоянието си на личния лекар. Провежда се лечение за повлияване на симптомите на Ковид-19. Ако температурата се повиши над 39,0°С и се появи задух или болка в гърдите, трябва да се потърси лекарска помощ незабавно и при необходимост пациентът да се хоспитализира. Всеки контактен на заразения трябва да остане под карантина в срок от 5 дни.


Как да защитим близките си, ако сме болни от Ковид-19?
За да защитим близките си от заразяване с коронавирус е добре да стоим в самостоятелна стая, като държим вратата затворена. Добре е помещението да се проветрява редовно. Препоръчително е да се избягват всякакви посещения и да не се напуска стаята, освен ако не е наложително. Всяко лице, което влиза в нея трябва да носи предпазна маска. Ако не е възможно да се използва самостоятелна баня, е добре да се дезинфекцира след всяко използване.


Какви може да са последиците от тежко боледуване от Ковид-19?
Много от хората, прекарали Ковид-19 продължават да имат сериозни оплаквания и да изпитват т. нар. „дългосрочен или пост-Ковид-19“. Дългосрочният Ковид-19 засяга пациенти от всички възрасти, включително и хора, които са проявили само леки симптоми на COVID-19 при първоначално инфектиране. Предполага се, че това важи за около 20% от заболелите. Най-честите проблеми след болестта са депресия, косопад, смущения в съня и обща отпадналост.

Сравнително по-редки усложнения са отключването на хронични заболявания и усложнения, свързани с кръвосъсирване като инсулти или инфаркти.

Като цяло, рискът от смърт от COVID-19 е нисък, но е по-висок от този при грипа. Рискът от смърт е по-висок при възрастните хора, както и при хората, които имат дългосрочни заболявания.


Как да се защитим от Ковид-19?
За да се предпазим от заразяване с коронавирус и да намалим разпространението му е необходимо да спазваме противоепидемичните мерки. Добре е да носим маска на възможно най-много места, най-вече на закрити такива. Редовно да се подменя използваната маска. Освен това е хубаво да мием ръцете си редовно, както и да използваме дезинфектант. Спазването на дистанция с останалите хора е от изключително значение. Добре е да избягваме докосване на очите, носа и устата.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари