БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Анастасия Желева: Бруксизъм – стискането със зъби

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 1,00 oт 5)
Loading...

Д-р Анастасия Желева

ДКЦ „Пълмед“

Д-р Анастасия Желева е магистър по медицина и магистър по стоматология. Тя е асистент към Катедрата по лицево-челюстна хирургия, МУ – Пловдив. С над 20-годишен опит в областта на лицево-челюстната хирургия.

Работи с пациенти в ДКЦ „Пълмед“, кабинет по орална и лицево-челюстна хирургия след предварително записване на час на тел. 0896 666 895.

Можете да се свържете с д-р Анастасия Желева на е-мейл [email protected]

Facebook Д-р Анастасия Желева

Instagram anastasiya_zheleva_2021
_________________________________________

Какво означава Бруксизъм?

Оказва се, че почти всеки трети човек страда от стискане или скърцане със зъби или така наречения – бруксизъм. Бруксизмът засяга хора от всички възрасти и много често причинява сериозно увреждане на зъбите, нарушения на челюстта, нарушения в темпоромандибуларната става (болка, пукане, прещракване), нарушения на дъвкателната мускулатура (мускулна болка, контрактура, хипертрофия) и не на последно място, често и мъчително главоболие или неясна лицева болка.

Колко вида Бруксизъм има?

Съществуват два типа бруксизъм – такъв, при който човек скърца и стиска зъби, докато е буден, и бруксизъм по време на сън.

Дневното скърцане със зъби най-често се наблюдава, когато човек изпитва силна тревожност, подложен е на стрес, напрегнато ежедневие или просто е проява на лош навик.

Бруксизмът по време на сън се смята за ритмично или неритмично двигателно нарушение на дъвкателната мускулатура, свързано със съня. Това може да бъде изолирано състояние, но много често хората, които имат подобни нарушения, свързани и проявявящи се по време на сън, могат да страдат и от сънна апнея и хъркане.

А какво е сънната апнея?

Сънната апнея представлява многократно повтарящи се спирания на дишането по време на сън. И много често остава напълно „скрита“ за пациента. Той не подозира, че по време на сън спира да диша или стиска зъби. А последствията са много сериозни: ниско ниво на кислород в кръвта и нарушено качество на съня. Тези отклонения повишават риска от сърдечно-съдови заболявания и инциденти (инфаркт и инсулт), метаболитни нарушения (захарен диабет, висок холестерол, затлъстяване), висока дневна сънливост, проблеми с паметта и концентрацията, раздразнителност и депресия.

Кои са признаците за бруксизъм?

Някои от симптоми на бруксизъм са:

– износване на зъбите – зъбите са с изравнени повърхности, с отчупени

ръбове;

  • болки в устата от притискането на зъбите;
  • вдлъбнатини и отпечатъци от зъбите по езика;
  • намалена височина на захапката;
  • болки в ухото;
  • усещане на тъпа болка в областта на слепоочието;
  • усещане за умора, стегнатост и болка в челюстните мускули;
  • главоболие;
  • болка или дискомфорт в челюстните стави;
  • пукащ или щракащ звук при отваряне и затваряне на долната челюст.

Бруксизмът не бива да се бърка с темпоромандибуларно ставно разстройство, което също причинява болка и дискомфорт и има сходни признаци и симптоми. Отличителна характеристика на темпоромандибуларното ставно нарушение е пукащ или щракащ звук при отварянето и затварянето на челюстта. При някои хора първо се развива едното състояние, а после – другото.

Бруксизмът, темпоромандибуларните нарушения и сънната апнея са болести на нашето съвремие, които се срещат изключително често, даже плашещо често в нашата практика. Те са много пъти преплитащи се и си влияят взаимно.

В работата ни с пациенти прави впечатление, че различните темпоромандибуларни нарушения и бруксизъм, много по-отрано съпътстват живота на пациента, но често остават неразпознати или неправилно диагностицирани при предишни консултации.

На какво се дължи това заболяване?

Много могат да бъдат причините за появата на бруксизъм: нарушения в съзъбието, ортодонско лечение, лицева травма в миналото, сънна апнея, депресия, тревожност, гастроезофагеална рефлуксна болест, неврологични заболявания, вредни навици и др. От всички тях стресът е основен провокатор. Вероятно неспособността на нашия ум и тяло да се справят със стреса го превръща в наш потенциален враг. Забързани в ежедневието си не обръщаме нужното внимание на това, което тялото ни подсказва. Не наблюдаваме себе си, пропускаме знаците, не разпознаваме, че дадена част от нас няма да може да понесе това свръхнатоварване… докато не започне да ни боли. Най-важният и субективен симптом, който ни кара да обърнем взор към най-важния човек – себе си.

„Нейно Височество БОЛКАТА“ и различна ограниченост в движението на долната челюст карат пациентите най-често да потърсят консултация със специалист лицево-челюстен хирург. Предвид многофакторността на оплакванията на болния се изисква консултация още с невролог, УНГ, дентален лекар, психиатър и сомнолог.

Как се извършва диагностиката на бруксизъм?

Златен стандарт в диагностиката на бруксизма по време на сън е полисомнографското изследване. Само с него получаваме категоричен отговор за мускулната активност, помагаща ни за окончателната диагноза. Ето защо кореспонденцията ни с Лабораторията по разстройство на съня, Катедра по патофизиология, МУ – Пловдив, в лицето на доц. д-р К. Терзийски, дм и прекрасния му екип, са много важен момент в нашата работа.

Опасно ли е стискането на зъби при децата?

Съвсем нормално е да се притесните, ако установите, че вашето мъниче скърца със зъби докато спи. Бруксизмът според проучванията е характерен за между 20% и 30% от децата. Смята се, че бруксизмът е по-често срещан в детството и може да започне веднага щом поникнат зъбите. В повечето случаи това се приема за неправилен навик, който с порастването преминава. Понякога проблемът продължава и през тийнейджърската възраст и тогава, често е свързан с неприятни последствия.

Няма яснота, какво точно предизвиква бруксъзма при децата, но могат да се предложат няколко насочващи важни причини:

– стрес;

– тревожност;

– емоционални проблеми;

– хиперактивност;

– кошмари;

– никнене на зъби или неправилното им подреждане;

– болка от ушна инфекция;

– инфекция на горните дихателни пътища;

– секрет в носоглътката;

– трета сливица;

– алергии;

– астма;

– авитаминоза.

Неслучайно и тук поставям стреса на първо място. Децата са най-уязвими, защото са чувствителни, реагират по-бурно на емоциите и ги преживяват по-тежко. Установете причината за стреса, обградете малчугана с внимание и грижа. Създаването на успокояваща рутина преди лягане е първата стъпка, която можете да предприемете, за да избегнете стискането или скърцането на зъби през нощта. Помогнете на детето си да се отпусне преди сън:

– ограничете телевизията и електрониката няколко часа преди лягане;

– осигурете му успокояваща музика, която да слуша;

– осигурете му топъл душ или вана;

– четете му приказки за лека нощ.

Неприятностите настъпват, когато явлението хронифицира и продължава месеци наред. Тогава се изтърква емайлът на зъбите и започват болките във венците, зъбите, шията и главата.

Правилният път е първо да се извърши консултация със специалистите и след това родителите да решат как биха помогнали на своето дете.

Какви са вариантите за лечение?

Както вече споменах, многофакторността на оплакванията на пациентите, изискват консултации понякога с доста специалисти. Категоричният резултат за бруксизъм идва след полисомнографията. Не е лесен пътя до правилната диагноза.

Когато достигнем до нея, е изключително важно да направим нашия пациент съмишленик по пътя на лечението и че той, Пациентът, със своите мисли и поведение, има огромно влияние върху развитието на болестта, респективно нейното лечение. В практиката се прилагат различни начини за лечение на бруксизъм и темпоромандибуларните нарушения:

  • оклузални шини;
  • ортодонтско лечение;
  • физиотерапия;
  • фармакотерапия;
  • когнитивна поведенческа терапия;
  • биофийдбек техника;
  • методи за управление на стреса (йога и медитация) и др.

В момента заедно с доц. д-р Боян Владимиров, ръководител на катедрата по лицево-челюстна хирургия, МУ – Пловдив, работим по научен проект, в който прилагаме модерен подход – ботокс (ботулинов токсин) в лечението на тежък бруксизъм и темпоромандибуларни нарушения, свързани със съня. Той се инжектира в дъвкателната мускулатура. Това е бърза, почти безболезнена манипулация. Така пациентът намалява силата на дъвкателните стискания, а това води до значително успокоение или напълно изчезване на лицевата БОЛКА.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари