БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Магдалина Попиванова-Влахова: Кои лекарства се безопасни по време на бременност и кои трябва да се избягват?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (1 вота, средно: 5,00 oт 5)
Loading...

Д-р Магдалина Попиванова-Влахова е акушер-гинеколог, практикуващ в Център по Майчино-Фетална Медицина, гр. Пловдив. В центъра тя извършва редица дейности по НЗОК – профилактични прегледи на жени, консултации и проследяване на бременни и др. Д-р Попиванова-Влахова е асистент в Медицински университет – Пловдив, като освен това работи и в АГ клиника на УМБАЛ „Св. Георги“.

Можете да си запишете час за преглед на тел. 0876 222 711. Прочетете повече на: http://pregnancy.bg/ 
_____________________________________________

Бременността е важен, но и деликатен момент от живота на всяка жена. Имено поради това има много опасения за прилагането на различни лекарства и с основание, защото част от медикаментите могат да увредят плода. Все пак има лекарства, които са безопасни или такива, при които ползите надхвърлят риска от приложението им. В тази статия ще се спрем на основните медикаменти, които могат да се използват за лечение на бременната. Правим важно уточнение, че те трябва да са изписани от медицинско лице и е нужно да се спазват строгите индикации за тях.

Запознати сте, че всеки акушер-гинеколог препоръчва стартиране на фолиева киселина (вит. B9) – от 3 месеца преди забременяване до края на бременността. Този витамин превантира дефекти на невралната тръба при плода и анемия по време на бременността.

Други витамини, които са безопасни по време на бременност са витамин С, витамин D, комплексните витамини за бременни. Изключение прави витамин А, който при предозиране води до увреждане на плода.

Гадене и повръщане са много характерни оплаквания в първия триместър от бременността. При тези състояния могат да се приемат препарати от групата на метоклопрамид, както и комбинирани препарати, имащи в състава си лимон и джинджифил.

При усещане за ‘’парене зад гръдната кост’’ и повишена киселинност се препоръчва употребата на антиацидни средства, съдържащи магнезиев хидроксид, калциев карбонат и други.

Констипацията (запек) се среща често по време на бременност като за преодоляването й е важен хранителен режим, богат на фибри и прием на лактулоза. При неповлияваща се констипация е възможна употребата и на бизакодил след консултация с АГ.

При вирусни инфекции, грип и други респираторни заболявания, налагащи прием на противовъзпалителни, обезболяващи и лекарства за висока температура, с нисък риск са препаратите парацетамол и ибупрофен. Уточняваме, че употребата на ибупрофен трябва да се избягва в последния триместър от бременността поради неблагоприятен ефект върху плода.

Други медикаменти, които могат да се използват за симптоматично лечение са:

  • Деконгестанти са лекарства, предизвикващи отбъбване на носната лигавица. Те облекчават симптомите, свързани със запушен нос и се използват в капките за нос. Препоръчително е избягването им в първи триместър от бременността и заместването им с физиологични разтвори. Не препоръчваме употребата на ксилометазолин, защото е свързан с покачване на кръвното налягане.
  • При болезнено и възпалено гърло е безопасна употребата на пластили за смучене. Те са с разнообразен състав като най-уместни са тези, съдържащи природни средства.
  • Сироп за кашлица също може да се използва, но в дозировка и продължителност спрямо състоянието на бременната.

При необходимост от провеждане на антибиотично лечение се препоръчва групата на цефалоспорините, пеницилините и макролидите след консултация с проследяващия АГ или лекар с друга специалност, чиито ресор е съответната нозологична единица (заболяване).

Нека да разгледаме и хормонални препарати, които могат да се използват по време на бременност:

  • Левотироксина е с нисък риск за плода и се използва при заболявания на щитовидната жлеза.
  • Инсулин при диабет, предхождащ бременността или при гестационен диабет (развит по време на бременността), се прилага с цел нормална глюкозна концентрация, оптимален растеж на плода и нисък риск за усложнения на бременността.
  • Прогестеронови препарати се използват в първия триместър от бременността при лечение на заплашващ аборт и са напълно безопасни. Препоръчва се тяхното използване и при риск от преждевременно раждане при скъсяване на маточната шийка.
  • Човешкия хорионгонадотропин е хормонален препарат, който също се прилага в началото на бременността при лечение на заплашващ аборт, като потенцира действието на жълтото тяло и продукцията на ендогенен прогестерон.

Токолитичните средства са медикаменти, които се използват за потискане на маточните контракции и предотвратяване на прежевременно раждане:

  • Спазмолитици – определени лекарствени продукти без лекарско предписание се използват в първия триместър на бременността.
  • Магнезиеви препарати – потискат маточните контракции, прилагат се във втори и трети триместър. Те също имат и невропротективен ефект на мозъка на плода.

Не може да засегнем всички групи и медикаменти, но не това е нашата цел. Ние искаме да успокоим бременните жени, че при нужда и по лекарско предписание могат да употребяват определени лекарства. Желаем Ви лека и успешна бременност!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари