БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Убикванол – По-мощният коензим Q10

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Ензимите играят важна роля за различни процеси в тялото – те правят възможно смилането на храната и извличането на енергия от полезните вещества, съдържащи се в нея. За да функционират оптимално, ензимите се нуждаят от коензими, които поддържат активността им. Съществуват различни коензими, но най-важният открит до момента е коензим Q10.

Какво е коензим Q10?

Коензим Q10 е витаминоподобно вещество, чиито най-високи концентрации се срещат в тъканите на органите, изискващи най-много енергия – сърце, мозък, черен дроб и бъбреци. В по-малки количества присъства във всички клетки и тъкани. Коензим Q10 съществува в две различни форми. По-известната е убиквинон и е била единствената позната форма до 2007г. Тя обаче, има един съществен недостатък – не се усвоява ефективно в човешкото тяло. За разлика от нея, убиквинолът се абсорбира максимално в чревния тракт и е много по-биодостъпен от конвенционалния коензим Q10 (убиквинон). За да се използва в организма, конвенционалния коензим Q10 трябва да се превърне в убиквинол, което с напредване на годините става все по-трудно (особено след 45-годишна възраст). Ето защо е препоръчително за хората след тази възраст да приемат убиквинол – по-добрата форма на коензим Q10.

За разлика от конвенционалния убиквинон, убиквинол има висока степен на усвояване и мощно антиоксидантно действие, благодарение на което лесно неутрализира свободните радикали.

Убиквинолът се предлага като добавка само от 10 години насам, но за този период повече от 60 изследвания са потвърдили ползите от приема му. Той се произвежда естествено в тялото и играе важна роля за създаването на клетъчна енергия и поддържане на сърдечно-съдовото здраве.

Проведените до момента изследвания върху убиквинол показват, че той има следните основни ползи:

  • подпомага сърдечното здраве;
  • насърчава естественото производство на клетъчна енергия;
  • спомага за намаляване на щетите, които окислителният стрес предизвиква в тялото;
  • възстановява нивата на коензим Q10 в кръвта, които са изчерпани от лекарствата за висок холестерол.
  • поддържа функциите на сърдечно-съдовата система;
  • съдейства за намаляване страничните ефекти на статините;
  • допринася за защитата на сърдечния мускул от окислителното увреждане на LDL-холестерола;
  • спомага за намаляване образуването на свободни радикали;
  • контролира секрецията на хормоните от страна на надбъбречните жлези и ги предпазва от изтощение;
  • подпомага производството на енергия в клетките;
  • според много проучвания, убиквинол подобрява инсулиновата чувствителност и има важна роля в превенцията и терапията при диабет;
  • благоприятства мозъчната функция;
  • поддържа нормалното състояние на кожата и противодейства на преждевременното стареене;

Източници на убиквинол

Убиквинолът се съдържа в солидни количества в най-разнообразни хранителни източници, които биват както животински, така и растителни.

В животинските храни най-високи концентрации на убиквинол има в телешки дроб, свинска плешка, пилешки сърца, скумрия и риба тон. Сред най-богатите растителни източници са магданоз, броколи и портокали. 

Като цяло по-високи са количествата в месото (от 2,63 до 84,8 мкг/г), морските дарове (0,38 до 23,8 мкг/г), зеленчуците (0,17 до 5,91 мкг/г) и плодовете (0,22 до 3,14 мкг/г).

Усвояемост и препоръчителни дози

Kато се направи кратък анализ на всички изследвания върху убиквинола, може да се стигне до заключението, че той е добре усвоим през интестиналния тракт и увеличава плазмените концентрации при орален прием от 90 до 300 мг дневно.

Коензим Q10 се усвоява по-добре при прием с храна, богата на мазнини и има по-ниска усвояемост при прием на гладно. Установено е, че когато убиквинолът се приема под формата на течни дражета с мастно съдържание, неговата абсорбация се увеличава.

Къде можем да открием убиквинол?

Убиквинолът не е придобил голяма популярност сред потребителите, като към него имат интерес най-вече доктори и потребители, които проявяват силен интерес към хранителните добавки или страдат от влошени здравословни състояния. В повечето случаи той се продава под формата на дражета или капсули, в концентрации от 50 до 100 мг. Убиквинолът може да се намери в гамите на по-известните марки за здравословни хранителни добавки.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари