БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Д-р Полина Захариева: Митове за гъбичните инфекции

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (4 вота, средно: 2,00 oт 5)
Loading...

Д-р Полина Захариева

Център по Майчино -Фетална Медицина

Д-р Полина Захариева е акушер-гинеколог и асистент в Медицински университет –Пловдив. Практикува в Центъра по Майчинo-Фетална Медицина, където извършва консултации и проследяване на бременни по НЗОК. Предмет на неин интерес е акушерството с фокус високорисковата бременност – многоплодна бременност, бременни с придружаващи заболявания и др.Можете да си запишете час за преглед на тел. 0876 222 711.

__________________________________

Ако сте жена, вероятността поне веднъж в живота си да се сблъскате с гъбична инфекция е изключително висока. Това е втората по честота вагинална инфекция след бактериалната вагиноза. Всъщност, повечето жени страдат поне веднъж в живота си от гъбички. Симптомите са ни добре познати: вагинално течение – обикновено бяло, гъсто и без миризма, сърбеж и възпаление най-вече в областта на входа на влагалището, дискомфорт/парене при уриниране, болка при полов контакт. Основен причинител e Candida albicans и състоянието се нарича вагинална кандидоза.

Защо гъбичните инфекции са по-чести през лятото?

Всеки иска да се наслади на лятото, но за жалост топлото и влажно време води до потене и спарване в интимната област. За гъбичките това е идеална предпоставка за развитие – тъмната и влажна среда във влагалището поставят жените под висок риск от развитие на Кандида. Пациентите трябва да обърнат внимание обаче, че други медицински състояние са рискови за гъбични инфекции – захарен диабет, бременност, наднормено тегло, употреба на антибиотици и кортикостероиди, ХИВ и нездравословна диета. Въпреки това съществуват много митове за гъбичките, които по-долу ще се опитам да опровергая.

МИТ 1: Половият контакт е причина за гъбички.

Гъбичната инфекция не е полово предавана инфекция и при нея партньорът не трябва да бъде лекуван. Въпреки че гъбичната инфекция не се счита за болест, предавана по полов път, има малък шанс вашият партньор да получи сърбящ обрив, ако имате незащитен секс, докато сте заразени. Освен това, ако вече имате гъбична инфекция, след полов контакт, усещането може да се влоши много, тъй като вагиналната тъкан вече е раздразнена. По време на лечение с противогъбичен препарат полов контакт с кондом може да доведе до нарушаване целостта на презерватива. А това от своя страна да увеличи риска от нежелана бременност. Често обаче гъбичките се срещат при полово активни жени, а понякога могат да са в комбинация с други бактерии/вируси. Съвет: при често повтарящи се гъбични инфекции е уместно изследване за захарен диабет и/или сексуално преносими инфекции.

МИТ 2: Гъбичките са силно заразни.

Истината е, че не са. Вагиналната кандидоза настъпва при нарушаване на деликатния баланс между добрите бактерии във влагалището и нормално обитаващите там гъби. В резултат на което има бум на развиващи се гъбички, които взимат превес над „добрите“ бактерии. Този обрат води до появата на гъбичната инфекция.

МИТ 3: Можем да хванем гъбички от басейн, джакузи и море.

Въпреки че гъбичките „обичат“ топла и влажна среда, вероятността да ги „хванем“ от там е минимална. Въпреки това при налична активна инфекция се препоръчва избягването на тези места не заради вероятността да заразим друг, а защото влажните места могат да влошат инфекцията. Съвет за предпазване: след посещение на басейн/джакузи сменете влажния си бански със сух и избягвайте събирането на слънчев тен или седенето продължително време с мокър бански.

МИТ 4: Гъбичната инфекция означава, че човек е нечистоплътен.

Гъбичната инфекция може да настъпи поради различни причини и не е индикатор за личната хигиена на човека. Много пациенти при наличие на вагинално течение прибягват до употреба на вагинални душове. Център по превенция и контрол на болестите съобщава, че жените които използват такива душове имат по-висок риск от развитие на тазова възпалителна болест. Съвет: при наличие на симптоми не се самолекувайте, а посетете вашия гинеколог за адекватно лечение.

МИТ 5: Няма начин да избегнете получаването на гъбична инфекция.

Истината: Има някои прости правила, които могат да ви помогнат срещу така неприятните гъбички:

  1. Използвайте дишащо памучно бельо, особено през лятото и след тренировка.
  2. Не стойте с мокър бански продължително време, а го сменете със сух такъв.
  3. Използвайте интимни измивни средства, без миризма и с подходящо pH.
  4. Забравете за вагиналните душове.
  5. Ако имате чести гъбични инфекции, свържете се с вашия гинеколог.

Надявам се статията да ви е полезна. Остава да ви пожелая весело лято, изпълнено с положителни емоции!

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари