БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Да поговорим за затлъстяването… в България

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Според г-н Гийним Симониан, представител на СЗО в България, в България е установено, че разпространението на наднорменото тегло – включително затлъстяването – е над 30% при момчетата и малко под 30% при момичетата на възраст между 7-9 години. То засяга непосредственото физическо и психическо здраве на детето, постиженията в образованието и качеството на живот. В по-късните години то увеличава риска от затлъстяване на детето и свързаните с него незаразни заболявания. По време на пандемията от COVID-19 броят на затлъстяващите се увеличил по целия свят, а когато броят на затлъстяването нараства, нараства и рискът от незаразни заболявания, като рак и сърдечно-съдовите болести. През 2022г. СЗО проведе допълнително обширно изследване на затлъстяването в Европа и публикува резултатите в Европейския регионален доклад на СЗО за затлъстяването. Някои от препоръките от този доклад включват: добавяне на етикети за хранителни стойности към всички хранителни продукти, ограничаване на продажбите на нездравословни храни, облагане на храни и напитки с високо съдържание на сол, транс-мазнини, захар и кофеин.

На 4 март 2023, световният ден за борба със затлъстяването, в България стартира кампания „Да поговорим за затлъстяването в България“. Основните цели на кампанията са:

  • Да се повиши качеството на знанията и разбирането на здравния показател телесно тегло в България.
  • Да подобри информираността на широката общественост за факторите влияещи за промяна на телесното тегло, обръщайки внимание на принципите за хранене и двигателна активност на хората в България.
  • Да инициира активни действия за ограничаване разпространяването на затлъстяването сред децата и подрастващите с подобряване на здравната, хранителна и двигателна култура.
  • Да насърчи мултидисциплинарен поглед върху превенцията и лечението на хората с наднормено тегло и затлъстяване в България.

Кампанията ще се проведе с подкрепата на АПТЕКИ 36.6 в шест български града: София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Плевен. Планирана е програма с лекционна част с специалисти, популярни лица, дускусионни и спортни активности. По време на събитията ще бъде проведена информационна кампания, с ролеви игри, анкети, скрининг на телесно тегло, определяне индекс на телесно тегло с Асоциация на Студентите Медици в България. Във втория сегмент Кампанията ще проведе информационни събития на подрастващи в над 35 училища в страната.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари