БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

д-р Десислава Георгиева: Дентофобия

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (2 вота, средно: 4,50 oт 5)
Loading...

д-р Десислава Георгиева
Лекар по дентална медицина, част от екипа на Дентална Клиника K DENT, гр. Пловдив. Професионалните й интереси са в областта на оперативното зъболечение и ендодонтия, протетичната дентална медицина и пародонтологията.

___

Денталното здраве е от изключителна важност за общото здравословно състояние у човек. За жалост, у един доста голям процент от населението присъства страх от зъболекари, който възпира човек да потърси навременна дентална помощ. Наблюдава се порочен кръг – проблемът се засилва, което от своя страна води до по-голям дискомфорт за пациента, а оттам и тревожността расте.

Тук трябва да направим разлика между страх и фобия. Страхът, по дефиниция, е комплекс от негативни чувства, емоции и характерни поведенчески реакции, които се активират от явление или обект, тълкуван често като заплашителен. Най-често този страх е породен от предишен неприятен опит, който кара пациентът да избягва посещението при стоматолога или води до притеснение преди такова. От друга страна, фобията е много по-силна от страха. Това е патологичен, натраплив, ирационален страх към конкретен обект. Тя спада към т.нар. тревожни или страхови разстройства. Дентофобията или страх от зъболекари, се среща сред хора на всякаква възраст. Изследванията сочат, че тя присъства у 2,7% от мъжете и 4,6% от жените.

Елементите на дентофобията са многобройни и у различните пациенти те се проявяват в различна степен. Основни причини са:

  • Болка. Това е свързано с предишни преживявания и е, може би, най-честата причина, която да довежда до мъчителен страх.
  • Звуци и миризми. Много хора намират за ужасяваща обстановката в денталния кабинет. „Звукът от машинката”, специфичните миризми на някои медикаменти и множеството причудливи иснтрументи будят асоциация по-скоро с методи за мъчение, отколкото със средства за медицинска помощ.
  • Страх от игли или т.нар. трипанофобия е друг елемент, който също рязко увеличава тревожността.

Най-общите симптоми за дентофобията са следните:

  • Отказване от визитата при лекарят по дентална медицина;
  • Отказване от специфично лечение, поради страх от болка и игли;
  • Паник атаки и високи нива на стрес;
  • Силно изразени психо-соматични реакции като треперене, гадене и повръщане, увеличено сърцебиене, повишена честота на дишане.
До какво може да доведе страхът от стоматолога?

Усложненията при заболяване на твърдите зъбни тъкани, венците и оралната лигавица могат да станат причина за инфекции, засягащи общото здравословно състояние на организма. В модерния свят липсата на идеална усмивка често е причина за социална стигма.

Как да се справим с дентофобията?

При силен и парализиращ страх най-добре е първоначално да се консултираме с терапевт. Когнитивно-поведенческата терапия има за цел да помогне на хората да променят начина си на мислене, а оттам и отношението към предмета на фобията си. Източната медицина е с доказано благотворно влияние върху емоциите. Научно обусловено е влиянието върху вегетативната нервна система на методи като акупунктура, медитация и йога. Редовното им практикуване води до стимулация на блуждаещия нерв, който от своя страна намалява нивата на стрес, забавя сърдечната честота, дишането и активира състоянието на покой в организма. Друг тип терапия е т.нар. експозиционна терапия. При нея, под ръководството на професионалист, човек се изправя пред своите страхове и тревоги в безопасна обстановка. С течение на времето, контролираното излагане на тези страхове помага за намаляване нивата на безпокойство и дистрес. Това е, може би, едно от най-ефективните решения при дентофобията. Пациентът прави визити при стоматолога без да се работи, опознава се по-обстойно обстановката в кабинета, инструментите и т.н. Постепенно се продължава с по-леки процедури, до пълното адаптиране на човек. През 2020 год. IADR (Международна организация по дентални изследвания) награди екип учени от университета „Шарл Стърт”, Австралия за тяхната работа, използвайки експозиционна терапия с виртуална реалност. При пациентите взели участие в проучването, след 6-месечно проследяване, 85% са излекували страха си, а 77% започват да правят редовни контролни прегледи. Ако, разбира се, нито един от тези методи не е достатъчно ефикасен, могат да се използват анксиолитици (успокоителни) и седативни медикаменти, но винаги под контрол и предписание от специалист. Краен вариант е и лечението под обща анестезия.

Съвети към пациентите със страх и тревожност от дентално лечение:
  • Не забравяйте, че съвременната дентална медицина разполага с множество модерни технологични средства за намаляване времето на работа, без да се компрометира качеството на лечението. Вече се прилагат всякакви способи за елиминиране на болката и дискомфорта по време на работа.
  • Не се срамувайте от страховете си! Поговорете спокойно за тях с лекуващия ви стоматолог, за да намери той най-подходящия начин за намаляването им.
  • Избирайте часовете на посещенията си в по-спокойната част от деня.
  • Носете си слушалки! Така вместо неприятните шумове, ще слушате любимата си музика или други успокояващи звуци.
  • Доведете ваш роднина или близък, който ще ви придружи и успокои.

Продължителното избягване на посещенията при лекаря по дентална медицина може само да засили тревожността ви. Има начини да се справите със своята дентофобия. Нелекувана, тя може да доведе до множество физически и психически затруднения. Намерете стоматолог, на когото да се доверите и заедно да подобрите оралното си здраве. Понякога би отнело време и усилия, но ще доведе до неименуем прогрес, който не би позволил на страховете ви да вземат превес над общото ви благосъстояние.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари