БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

Кл. Психолог Елена Машонова: Да Използваме ли Афирмации?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (Още няма оценка)
Loading...

Елена Машонова

Елена Машонова е клиничен психолог в гр. Пловдив, завършила бакалавърска степен психология в University of Dundee в Шотландия и магистърска степен клинична психология в Erasmus University Rotterdam в Нидерландия. Работи в Клиника по психиатрия към УМБАЛ „Св. Георги“ като подходът ѝ интегрира емпирично изследвани методики с акцент върху когнитивно-поведенческа терапия, схема терапия и арт терапия.

Можете да се свържете с кл. психолог Елена Машонова на e-mail: egmashonova@gmail.com

________________________________________

Афирмациите са позитивни изказвания, които имат за цел да подменят негативното виждане за себе си и живота. Идеята на афирмациите е човек да си ги повтаря (дали на ум или глас) през деня. Емпирични проучвания обаче сочат неясни резултати как афирмациите влияят. Тази статия има за цел да разгледа как афирмациите влияят и каква алтернатива може човек да използва, за да се справи с негативните възгледи за себе си и света.

Как влияе афирмацията?

Примери за афирмации са “Аз съм красива”, “Аз съм умен”, “Аз съм успешна”, “Животът ми е перфектен”. На пръв поглед звучат доста позитивно и логично – ако възприемаме нещо позитивно, бихме били по-спокойни с него. Дори филмовата индустрия включва афирмации в спжетите си като например “Южнячки” (2011 г.). Изненадващо, някои емпирични проучвания сочат, че афирмациите или нямат ефект, или дори влияят негативно върху самочувствието и настроението. Пример за негативно влияние на афирмациите се дава с повтарянето “Аз съм красив”, когато човекът е критичен към външния си вид. Така фокусът му продължава да бъде това, което смята, че няма. Съответно, самочувствието намаля допълнително.

Вероятно обяснение е, че хората с ниско самочувствие изпитват силно затруднение да се харесат на себе си и впоследствие афирмациите са трудни за вярване. С афирмациите се подчертава разстоянието от “какъв смятам, че съм” и “какъв искам да бъда”. Според други проучвания, ако негативните влияния на афирмациите не се изговорят, преди да се използват, опитващият се да ги използва започва да обвинява другите за неподобряващото си състояние.

Каква е алтернативата?

Безопасно и ефективно използване на афирмация  може да бъде постигнато чрез използването им в правилна насока. Такава насока се подчертава, че е използването на ценностите. Ценностите са лични и могат да са както нещо, което е важно и необходимо, така и принцип и стандарт за живот.

Посещението на психолог позволява на човек да открие кои са неговите ценности, на какво държи и не би искал да промени у себе си. Второстепенно, да се използват афирмации безопасно и осъзнато, вместо сляпо повтаряне на блян. Когнитивно-поведенческата терапия има специфична насоченост към откриването на ценности чрез дълъг процес на обсъждане и записки от страна на посещаващия психолог. С времето позитивните вярвания се разрастват и обхващат живота като растение, което само е чакало да разцъфне.

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари