БЛОГ ЗА ЗДРАВЕ И КРАСОТА

АНИМА ЦЕНТЪР: Как да изкажеш себе си ясно и уважително?

Рейтинг 1Рейтинг 2Рейтинг 3Рейтинг 4Рейтинг  5 (2 вота, средно: 3,00 oт 5)
Loading...

гр. Пловдив 
“Анима Център”
Център за психологична консултация и терапия


Елена Машонова – психолог
Петя Стойчева Кривицки – психолог 

_____

Активното слушане е важен метод при комуникацията ни с всеки от ежедневието ни – у дома, с приятели и познати и на работното място. За да бъдем активни слушатели, е изключително важно да се вслушваме в отсрещния, да разбираме какво ни казва, да отговаряме и рефлектираме върху думите му, както и да използваме информацията в бъдеще. В тази статия ние, психолозите от Анима Център, имаме за цел да обсъдим няколко методи, чрез които да се научите да бъдете активни слушатели.

Първо, поемането на отговорност е от особено значение. Чести грешки са обвинителните изречения, чрез които насочваме вината върху отсрещния и създаваме динамика на нападател и жертва. Подобна динамика е нездравословна, защото създава напрежение между двете страни. Например, изречение като “Не оценяваш нищо, което правя!” не е активно слушане. Редакцията му има нужда от поемане на собствена отговорност – “Чувствам се тъжен и потиснат, защото влагам старание, когато изпълнявам задълженията си. Имам нужда от подкрепа.” Забележете конфигурацията на изказването. Използваме ключови думи като “чувствам се”, “защото” и “имам нужда от”. По този начин ясно изказваме чувствата си, даваме аргумент за тях и споделяме нуждите си. Как това е активно слушане? Когато изкажем ясно гледната си точка, без да поставяме етикети на отсрещния като неоценяващ, ние сме уважителни и откровени. А когато изкажем нуждите си, позволяваме диалогът да се развие градивно и леко.

Методът на поемането на отговорност предхожда втория метод на изслушване и обсъждане. Чуйте отговора на отсрещния като запазите виждането, че и неговата гледна точка има своята стойност. Перифразирайте думите му и попитайте дали правилно го разбирате: “Това, което разбирам е… Прав ли съм?” По този начин успешно бихте изгладили различията си и бихте стигнали до консенсус. Не забравяйте да използвате поемането на отговорност отново:

  • Не успявам винаги да се изкажа ясно, коректно и разбрано.
  • Оказва се, че не съм разбрал правилно. Имал си предвид друго.
  • Имал съм различно виждане как да се свърши тази задача. Твоят поглед ме провокира да се замисля върху това, което изпускам.

Активното слушане избягва заобикалянето на желанията, нуждите и искрените емоции на двете страни. Искрена може да е емоцията на ярост или гняв, но под нея се крият емоциите на незадоволените нужди. Ние от Анима Център предлагаме индивидуална и семейна терапия, които да помогнат да разберете по-добре емоциите си и да комуникирате градивно с останалите. Когато сме отворени да поемем отговорност и да участваме активно в диалог с отсрещния човек, сме способни да изградим спокойствие и удовлетвореност от живота си.

Свързани продукти

Също може да прочетете за...

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари